Budaörsi Passsió

Budaörs Német Nemzetségi Önkormányzata 2006. nyarán újra megrendezi a Budaörsi Passiót a festõi Kõhegyen. A budaörsi kõhegyi szabadtéri elõadás egy hagyomány újrateremtése. 1933. június 11. Pünkösdhétfõtõl 1939-ig folyamatosan, minden évben játszották a budaörsiek a Kõhegyen a Budaörsi Passiót, Krisztus szenvedéstörténetét.

A Budaörsi Passió története

Több volt ez, mint egyszerű amatőr, szabadtéri színházi előadás. A Budaörsi Passió megmozgatta az egész falut, európai ismertséget, hírnevet szerzett Budaörsnek. 

Az 1930-as években a budaörsiek még díszleteket is építettek, több mint 25.000 pengőért. A Kőhegy fennsíkján 70 méter hosszan 20 méter szélesen kőből, téglából, márványból építették fel Jerikó kapuját, Betszaida fürdőjét, Kaifás főpap házát, Pilátus palotáját, Nikodémus házát az utolsó vacsora termével, Jairus házát, a Passió szinte minden jelenetének színhelyét. Valamikor a 2000 fős nézőteret évente 15-20 alkalommal megtöltöttek az ország minden részéből, a környező országokból idelátogató nézők.

A Budaörsiek a Kőhegy tetején színházat építettek, Budaörsi Passiót játszottak, és tették mindezt azoknak a harmincas éveknek az elején, amelyre a történelem leginkább csak úgy emlékszik: A nagy világgazdasági válság időszaka! Amikor Magyarországról is tízezrek vándoroltak ki egész Amerikáig.

Ezekben az években Budapesten, a Gellértfürdői állomáson megváltott hévjegy (mert, hogy a 30-as években Budaörsre kijárt még a hév) egyúttal belépő volt ide a Kőhegyre, a Budaörsi Passióra, sőt: a pincesoron egy ebédet és fél liter bort is lehetett kapni érte. Tudtak szervezni és élni is őseink...

Az 1933-ban alakult amatőr budaörsi színjátszó csoport tagjai gyakorlatilag egész évben a nyári előadásokra készültek, természetesen mindennapos kemény munkájuk mellett. A fontosabb szerepeket játszó laikus színészek 500-500 pengő hitelt vettek fel, hogy a kezdeti előadásokat finanszírozzák. Több mint 250 budaörsi szereplővel, Hesz János 100 tagú zenekarával, és nem utolsósorban a Lyra Dalkör tagjaival folytak az előadások.

Ki kell emelni Bató Géza lelkes, nagy tehetségű budaörsi tanító nevét, a Budaörsi Passió  1933. évi magyar szövegkönyv íróját, az előadások rendezőjét. Az 1934. évi német szövegkönyv Dr. Aubermann Miklós plébános és Ernst Mayer káplán áldásos munkájának köszönhetően készült.

Meg kell említeni továbbá  Bató Géza fiának, Bató Lászlónak nevét, aki Krisztus szerepében, ragyogó tehetségével emlékezetes alakítást nyújtott.

A Budaörsi Passiójátékok sora a II. Világháború, majd az erőszakos kitelepítés miatt megszakadt. 1946-ban az addig virágzó település, Budaörs, elvesztette gyökereit, német nemzetiségű lakosságának több mint 90%-át kitelepítették.

Jó néhány évtizednek, egy rendszerváltásnak és a Német Nemzetiségi Önkormányzat megválasztásának kellett bekövetkeznie, hogy valóban elővehessük a múltunkat, fontos emlékeinket, igazi értékeinket. Számba vehessük, mit lehet belőlük megőrizni, mit kell újraépíteni, mit kell újra létrehozni.

1996-ban elkezdtük az Ó-temető, mint Országos Német Emlékhely felújítását és rendbetételét, melyet 2006. június 18-án kerül megszentelésre. Újra építettük a Keresztutat és a Kálvária Kápolnát. 2003-ban közadakozásból újraépítettük a Kőhegyi Kápolnát, 2004-ben két kis harangot is kapott a torony szintén adományokból. 2005-ben avattuk fel a kápolna jobb oldalán, az eredetinek megfelelően felállított Szentháromság szobrot. 

De az épületeknél is fontosabb az emberek lelke, a kultúránk, amit csak a szívünkben tudunk megőrizni, például egy-egy előadás emléke. Így őrizték a Budaörsiek szívükben az 1930-as évek Budaörsi Passióját és az álmot, hogy egyszer még a Kőhegyen újra Budaörsi Passió lesz.

1996-ban a németországi Auersmacheri Passió színjátszó egyesület vendégszereplésével és a Budaörsiek statisztálásával a Jókai Mór Művelődési Házban rendeztünk két német nyelvű előadást.

2000. évben a Millennium éve alkalmából a Bakk Endre Kanonok Alapítvány sikeres pályázatával, valamint Budaörs Város Önkormányzatának anyagi támogatásával már itt a Kőhegyen rendeztünk újra Passiót. De ekkor még a Csíksomlyói Passiót, mivel a Budaörsi Passió szövegkönyve még nem állt rendelkezésünkre.

2002. év végén hosszas kutatás után került elő a Budaörsi Passió eredeti német és magyar szövegkönyve, így születhetett 2003-ban újjá a Budaörsi Passió. 

"...A Kálvária jelenet, a nyári éjszaka sötétjéből felnövő három kereszttel, a mennydörgéssel-villámlással - amelyet az eleven díszlet sziklakoszorúja százszorosan ver vissza - olyan szívigérő és szívigható, hogy mindenki, aki az előadás után lesétál a köves hegyi útról, észrevétlenül is jobbá, emberibbé válik utána, látta, hallotta a názáreti Jézust, aki őérte halt meg a kereszten..."

***

BUDAÖRSI PASSIÓ
június 5-18., Budaörs, Kőhegy
magyar és  német nyelvű szabadtéri előadásban

Magyar előadások: június 14., 16.
Német előadások: június 17., 18.

Mindegyik előadás 20:45-kor kezdődik

Szereplők:
Kovács Ferenc, Venczel Vera, Iglódi István, Őze Áron, Oberfrank Pál, Dóczy Péter, Bregyán Péter, Berzsenyi Zoltán, és még 200 statiszta

Rendezők: Dér András, Frigyesi András

 

süti beállítások módosítása