Múzeumok éjszakája

Miközben a Halász Péter rendezte Handel opera, a Semele felújított változatát játssza a Mûvészetek Palotája Fesztivál Színháza (június 20, 25), a június 24-i Múzeumok Éjszakája alkalmából az A38 hajó egész estés megemlékezést tart a koratavasszal elhunyt színházi alkotó emlékére.A Petõfi híd budai lábánál álló hajón a volt asszisztens, Lippai Krisztina szervezésében sokszínûen találkozhatunk Halász mûvészetével, kezdve a tetõfedélzeten az elõadások díszletelemein a 2006-os Filmszemle-díjas Herminamezõ Sosa által jegyzett makettvárosáig, ahol a látogató saját kisfilmjét rendezheti.

Jelenet a Jack Smith Halott c. előadásból
A filmvetítéseket, mint a Herminamező werkfilmjét, interjú-összeállításokat és előadásrészleteket Vajdai Vilmos Halász-kedvencekből összeállított zenei válogatása követi. Az étteremben a pesti barátok, Jeles András, Jordán Tamás, Lukáts Andor, Pauer Gyula, a new yorki alkotótárs, Seth Tillet és St.Auby Tamás a Can Togay vezette beszélgetésben  idézik fel Péter alakját, és bárki megoszthatja Halásszal kapcsolatos élményét.Tíz órától a színházi évadban egyébként a Süss fel Napban hétfőnként jelentkező TÁP Színház Rossz Színház csapata a koncertteremben varietét állított össze.
Jelenet az Egy őrült naplója c. előadásból
fotó: Koncz Zsuzsa

A Halász-humort többek között Kari Györgyi, Kecskés Karina, Krasznahorkai Ágnes, Lukáts Andor, Ónodi Eszter, Vajdai Vilmos idézik fel. Bozsik Yvette és Vati Tamás táncolnak, Egri Márta Az aknaszedő feljegyzései,  Herczenik Anna pedig a Jack Smith halála című Halász-darabok híres betétdalait énekli. Antal István Juszuf Tütü-tangózik. Takátsy Péter Tóth Jocóval a legendás Sanyi és Aranka sorozatból improvizál. Kovács Olga és Egres Katinka előadásában részletet láthatnak Halász Péter utolsó rendezéséből, az Önbizalom című előadásból. Novák Erik paleolitikus rockot játszik, majd David Yengibarian és Váradi Gábor élőzenéjét hajnali kettőig tánc követi dj. Redooval.

Az est végére ugyanakkor javasoljuk a Duna pesti oldalán, a Nemzeti Színház előtt 23 órától a Krétakör Színésztánczenekar nyárindító koncertjét, magyar, román, francia, japán slágerekkel a társulat előadásában.

Részletes programot tekintse meg itt >> http://szinhaz.blog.hu/media/image/2006-06-20/11852867/index.php?cid=16028&id=1272

Színház.hu/ Csete Borbála

süti beállítások módosítása