Hűsítő programok

Az Alexandra Könyvesház a forró nyári délutánokon és estéken is szeretettel várja vendégeit tartalmas, szép, irodalmi, zenei programjaira és színészbeszélgetéseire, a kellemesen hûvös, légkondicionált Panorámatermébe.

Június 22 -én csütörtökön, 19 órakor kezdődik a szezon utolsó Vámos Klubja! Vámos Miklós vendége ezúttal Parti Nagy Lajos lesz. A népszerű író két várost tart élete legfontosabb helyszínének. Pécset, ahol 1977-ben magyar-történelem szakon végzett és hét éven át a Jelenkor szerkesztőjeként dolgozott és Budapestet, ahol 1986 óta él és alkot. Harminc éve publikál rendszeresen. Húsz évig versei jelentek meg, az utóbbi tízegynéhány évben prózáival is megismerkedhettek az olvasók. Hosszan játszották két színdarabját (Mauzóleum, Ibusár), és rengeteg irodalmi díjjal jutalmazták munkáit. Závada Pál így festi le költészetét:

"Mi tűrés-tagadás, Parti Nagy Lajos a magyar költészet egyik legbámulatosabb nyelvjátékosa. Mellesleg - ha szabad így mondani. Mintamondatok sokaságán művelte-csuklógyakorlatozta ki ezt a képességét, a vérében van szinte, ám - inkább mint afféle alapfeltétel - nem a legfontosabb erénye. Nem öncél, hát meglehetős önfegyelemmel féken is tartja magában - olykor sokáig készül, s csak ha igazi ok van rá, ad ki kezéből költeményeket. Megesik, hogy ezek épp a töredékben találják meg végső formájukat - vagy mégis csak egésszé, egészen nagy verssé érnek. ... Leginkább talán mégiscsak az irgalmas szeretet és az irgalmatlan elmúlás fájdalmának szemérmes-szerényen nagyszabású költője. Nem ismerek embert, aki ne szeretné."

Rátóti Zoltán az Ericsson Stúdió Erik c. előadásában
Június 23 -án pénteken, 19 órakor kezdődik Kaszás Attila Diótörő című - Pódiumunkon szintén igen népszerű - műsora, melynek vendége ezen a héten Rátóti Zoltán színművész lesz. A Jászai-díjas színész 1983-ban végzett a Színház és Színművészeti Főiskolán majd a József Attila Színház társulatához kerül. Az elmúlt évek alatt tagja volt a Kaposvári Csiky Gergely Színháznak, a Budapesti Kamaraszínháznak, 2002-től a Nemzeti Színház színpadán láthatjuk. Színházi és filmes sikerei mellett, önálló estjei is igen nagy népszerűségnek örvendenek. Pódiumunk rendszeres látogatói már találkozhattak Háy János: A bogyósgyümölcskertész fia című művéből összeállított előadásával.

Gálffi László
Június 25 -én vasárnap, 17 órai kezdettel színpadunkon újra Alföldi Róbert és vendége, aki ez alkalommal Gálffi László színművész. A Jászai, Mensáros, Ajtay Andor, Ruttkai Éva és még jó néhány neves díjat nyert színész 1975-ben végzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán majd rögtön a Vígszínházhoz szerződött. Jelenleg az Örkény Színház tagja, de játszik a Vígszínházban és a Tháliában is, ahol rendszeresen rendez. A Színház és Filmművészeti Egyetem színészmesterség és beszédtanára. Számos emlékezetes szerepben idézhetjük fel erőteljes, drámai, filozófikus vagy érzékeny játékát, II. Richardként, Othellóként, Petruchióként, Bánk Bánként vagy Krogstadtként Ibsen: Nóra című darabjában. Színházi és filmes élményeiről, pályájáról hallhatnak majd vasárnap délutáni vendégeink.

Gálffi László
Június 27 -én kedden, 19 órakor: Elle Irodalmi Kávéház. A színes, kellemes "kávéházi beszélgetés" mostani vendége Kukorelly Endre író, költő kit a Kávéház háziasszonya Esze Dóra kérdez majd gondolatairól, alkotásairól, pályájáról.  Egy kritikus így ír költészetéről:

"Az olvasót elsősorban a nyelv és a nyelvhasználat ismerős különössége ragadja meg Kukorelly verseiben. Lírai hőse rontott, hiányos, szándékoltan prózai, mindennapi nyelvet beszél. Az olvasó akaratlanul is társául szegődik, mielőtt még észrevenné, hogy verset, úgynevezett modern irodalmat olvas. Azt mondja, aki él, hogy élni kell, ilyen egyszerű ez és ilyen nagyon bonyolult. Isten és a magyar futballválogatott, a szerelem és egy zacskó paradicsom, vagyis mindaz, amit létezésnek nevezhetni, jól megfér ebben a versvilágban, és ahogyan benne van, az Kukorelly."

fényképek: Nehéz Andrea/foto.szinhaz.hu
forrás: Alexandera Pódium

süti beállítások módosítása