masolat Tihanyi Szabadtéri Játékok

Az elmúlt években nagy sikert aratott Tihanyi Szabadtéri Játékok elõadásai idén is jelentkeznek. Július 7-tõl augusztus 18-ig minden pénteken és szombaton színvonalas produkciókat élvezhet a közönség a Belsõ-tó partján felállított szabadtéri színpadon. Az elsõ hétvégén este fél kilenctõl a Hyppolit, a lakáj címû zenés vígjátékot láthatják az érdeklõdõk Bujtor István rendezésében.

Bede Fazekas Csaba és Szulák Andrea a  Hyppolit, a lakáj című előadásban
A színre kerülő darabok szereplői országos kedvencek: Koltai Róbert, Szacsvay László, Pápai Erika, Bujtor István, Nádas György, Koncz Gábor, Nemcsák Károly, Szakácsi Sándor, Bencze Ilona, Cseke Péter, Benkő Péter és még sokan mások.
Koncerteket is kínálnak: Benkó dixieland band, a Cotton Club Singers, a Mindhalálig Beatles és Szulák Andrea a Stúdió 11-el.
A tavalyi óriási sikerre való tekintettel ismét látható lesz a Steps of the Celts ír sztepp-tánc együttes Catherine Gallagher, Írország háromszoros sztepp-tánc bajnokának vezetésével.
Night of the dance címmel a Broadway Dance Company mutatja be kosztümös varázslatát. Végül, augusztus 18-án, a programsorozat zárásaként a Salsa Caliente és az Art of Orient együttes előadásában Salsa, Flamenco, Samba, Hastánc és Cha-cha-cha egyveleg kerül bemutatásra, "A táncok bűvöletében" címmel.

Július 7-én és 8-án (esőnap: július 9.) este fél kilenctől a Hyppolit, a lakáj című zenés vígjátékot tekintheti meg a közönség Bujtor István rendezésében. A darab minden idők egyik legsikeresebb magyar filmje alapján készült, így most már színpadon is látható a fuvarosból lett nagyvállalkozó Schneider Mátyás és az arisztokratáknál szolgáló inas, Hyppolit tanulságos és mulatságos története. A szereposztásra igazán nem lehet panasz, Schneidernét például Szulák Andrea alakítja.
Július 14-én, pénteken ugyancsak este fél kilenctől a legtöbbet játszott magyar drámaíró, Molnár Ferenc A doktor úr című színműve szerepel a műsoron. A főszerepben Koltai Róbertet láthatják a nézők, színpadra lép többek között - az egyik népszerű televíziós sorozatból ismert - Fodor Zsóka és Szabó Erika is. Másnap este a Thália Színház nagysikerű előadása, a Mindhalálig Beatles koncertváltozataként négy nagyszerű színész szólaltatja meg a híres Beatles-slágereket. A Mikó István, Forgách Péter, Incze József és Győri Péter által alkotott
összeszokott zenekar garantáltan fergeteges hangulatot varázsol majd a http://szinhaz.blog.hu/media/image/2006-06-24/11852925/tihany.i éjszakába (esőnap: július 16.).

További információk >> szinhaz.hu/http://szinhaz.blog.hu/media/image/2006-06-24/11852925/tihany.

Rupnik Károly és -Tóth-Tahi Máté a  Hyppolit, a lakáj című előadásban

Nóti-Zágon-Eisemann-Vajda Katalin-Vajda Anikó:
H Y P P O L I T, A L A K Á J
- vígjáték három felvonásban -

S z e r e p l ő k :
Hyppolit: MASZLAY ISTVÁN Jászai-, Kisfaludy- és Szent István-díjas
Schneider Mátyás: TÓTH-TAHI MÁTÉ  Jászai-, és Szent István-díjas
Aranka, a felesége: SZULÁK ANDREA
Terka, a lánya: BALSAI MÓNIKA Kisfaludy-díjas
Nagy András: VASVÁRI CSABA
Makáts, főtanácsos: BEDE FAZEKAS CSABA Érdemes Művész, Szent István-díjas, Örökös Tag
Makáts Csaba: RUPNIK KÁROLY Szent István-díjas, Örökös Tag
Mimi, lokáltáncosnő: BARTHA ALEXANDRA
Julcsa: CSONKA TÜNDE
Tóbiás: MOHÁCSI ATTILA
Díszlettervező: KIS KOVÁCS GERGELY
Jelmeztervező:  GYŐRI GABI
Korrepetítor: KERTES ANNA
Koreográfus: BAKÓ GÁBOR
Rendezőasszisztens: MÁTÉ RICHARD

Rendező: BUJTOR ISTVÁN
Balázs Béla-díjas

A Hyppolit, a lakáj nem mellőzi a hagyományos kellékeket, a szófacsarást, a tévedéseket, a már-már a burleszkre emlékeztető tótágas-sorozatot. Ám nem elégszik meg ennyivel. Ezeken a szituációkon szívből lehet nevetni, annyira életszerűek. A humor természetesen áradó, s még a csípősebb szatíra elemei is felbukkannak. /Veress József/

A KOMIKUM
A magyar vígjátékstílus a "szórakoztatás" és "búfelejtés" jegyében született. S hogyan lehet a derűs hangulatot megteremteni? Magyar módon a következőképpen: szóviccekkel, a helyzetkomikum összes lehetséges trükkjével, a félreértések sorozatával és természetesen a közhelyszerű couleur locale-lal. /Veress József/

A komikum olyankor áll elő, midőn valami tárgy bizonyos elmés bánásmód által azon helyzetbe tétetik, melyben nevetségesnek kell látszania. /Kölcsey Ferenc/

Mohácsi Attila és Csonka Tünde a  Hyppolit, a lakáj című előadásban


Hippodrom - HYPPOLIT; A Lakáj.
A HAGYMÁT IS HAGYMÁVAL ESZEM!

Mindenki ismeri ezt a bejelentést, a feleség helyreigazítását, majd később a férj lázadását. Ez a talányosnak tűnő kezdés csak azoknak érthetetlen, akik nem látták az 1931-ben bemutatott filmet a; Hyppolit, a lakáj-t. Ahogy vannak örökzöld slágerek, úgy a gazdag filmtermésben is akadnak olyan filmek, amelyek már meglett férfikorba léptek, mégsem öregedtek meg az elmúlt évtizedek alatt.
A most látható darab a harmadik változata a klasszikus egyszerű és mindig hatásos vígjátéki témának: az úrhatnámság, az újgazdag, a felkapaszkodott ember, aki az előkelő körök szokásait igyekszik utánozni - szatíráját a két világháború közötti magyar társadalmi életnek. Az eredeti ötlet Zágon Istváné volt, akinek vígjátékát 1930-ban mutatták be, majd még ugyanebben az évben elkészült, ennek nyomán, Nóti Károly forgatókönyvével és Székely István rendezésében, a hasoncímű, fergeteges sikerű filmvígjáték, amely máig is kedvelt darabja a filmmúzeumoknak és a televízióknak. A két főszerepben két zseniális színész; Csortos Gyula és Kabos Gyula parádés kettősével. A jelen változatot a két megelőző elemeinek összeolvasztásával Vajda Katalin és Vajda Anikó készítette. A sikerhez nélkülözhetetlen az örökzöld dallamvilág, amit a slágeróriás Eisemann Mihály írt.
A téma moliére-i, nem mellőzi a hagyományos kellékeket, a szófacsarást, a tévedéseket, a már-már a burleszkre emlékeztető tótágas sorozatot. Ezeken a szituációkon szívből lehet nevetni, annyira életszerűek. A humor természetesen áradó, s még a csípősebb szatíra elemei is felbukkannak.
Mindezek tudatában rendezte a darabot Bujtor István. Jó szemmel találta meg a színészeket, akik pontosan értik és játsszák a szituációkat. Bujtor nem "leporolni, aktualizálni" akarta a művet, hanem megrendezni. Ezt professzionálisan megtette. Tiszteletben tartotta a stílus hagyományait, a mű "legendáriumát". (Nem véletlen, hogy a színpad tengelyében a falon Kabos Gyula fotója látható.)
Maszlay István A LAKÁJ számomra. Finom, érzékeny, precíz minden ízében az elit lakájt formálja meg kiválóan. Egyénisége kerüli a szerep buktatóit, a másolást, a hasonlóságot. Új 21. századi lakájt hoz elénk tisztelve és felmutatva azt a kort, amikor ezek a ritka emberek éltek, akik közül csak kevesen lettek igazán nagyok a lakájok, lakája. Humora szerepformálása nagyban szolgálja a darab közönség sikerét.
Tóth-Tahi Máté régen volt ilyen összetett, magabiztos és zseniális, mint Schneider Mátyás figurájában. Színészi kelléktára szinte kifogyhatatlan. Olyan gesztusokat, magatartásformákat hoz, amit ilyen töményen nem láttunk tőle. Játéka, egyénisége utánozhatatlan.
Szulák Andrea - feleség szerepe - nekem most mutatta meg, hogy Ő "nemcsak" jó hangú énekes, hanem igazi színész is. Ezt a nem könnyű szerepet élvezetesen, kiváló színészi játékkal formálja meg.
Balsai Mónika és Vasvári Csaba hitelesen alakítják a fiatalok ismerkedését, vonzalmát és szerelmét. Egyszerű eszközökkel, élvezetesen építik fel az ifjú szerelmespárt.
Van még két páros a darabban, az egyiket Bede Fazekas Csaba és Rupnik Károly, a másikat Csonka Tünde és Mohácsi Attila teszi nevetségessé, kedvessé. Nem használnak "megunt" színészi panelokat - a szerepek nagyon kínálják ezt - hanem hús-vér embereket játsszanak kiválóan.
Bartha Alexandra lokáltáncosnője nemcsak esztétikus, hanem élvezetes, vibráló tehetséget sugárzó alakítás.
Kis-Kovács Gergely díszlete "jól alkalmazkodik" a nagy színpadhoz, Győri Gabi jelmezei szépek, a színészi egyéniséget kiemelők. Bakó Gábor koreográfiája - mint mindig - most is igényes és alázatos a darabhoz, a színészhez, a játékhoz.

-bozsó-

forrás: Tihanyi Szabadtéri Játékok
fényképek: Szabó B.
 

süti beállítások módosítása