Jubileum Szegeden

Július 7-én, a Szegedi Kortárs Balett elõadásával, az Új Világ tánc-show-val indul a Szegedi Szabadtéri Játékok jubileumi programsorozata. A szervezõk az izgalmas produkciókból összeállított mûsor mellett a Dóm téri kiszolgálóhelyiségek felújításával a mûvészeknek teremtettek új technikai hátteret, a nézõtér és a jegypénztár rekonstrukciójával, illetve a fesztivál ideje alatt elérhetõ egyéb szolgáltatásokkal pedig a látogatók kényelmérõl is gondoskodtak. Vegyen részt a Szegedi Szabadtéri Játékok online nyereményjátékában! Részletek itt >>

Jelenet a Csárdáskirálynő c. operttből
A Szegedi Szabadtéri Játékok - eredményes gazdálkodása révén - nagyarányú felújítási munkákat hajtott végre a Dóm téren. Megújult a színpad deszkázata, s új járólapok kerültek a nézőtérre. Az évtizedes lemaradásokat pótolva sor került a kiszolgálóhelyiségek felújítására is: megújultak az öltözők, az azokhoz tartozó szociális helyiségek, a műszaki egységek tartózkodási helye, valamint a Művész Büfé is új külsőt kapott. A korábbi években kezdődött el a Dóm téri vendéglátóipari egységek felújítása, mely ebben az évben tovább folytatódott, Vesmás Péter Ybl-díjas építész tervei alapján pedig újjáépült a jegyértékesítő pavilon.

Monumentális tánc-show, Csárdáskirálynő, szabadtéri musical-világpremier, Bánk bán új kiadásban - izgalmas produkciók a fesztivál idei műsorán

Az eseménysorozat július 7-én a Szegedi Kortárs Balett Új világ című produkciójával indul, ahol a magas színvonalú művészi megvalósítás monumentális technikai megoldásokkal párosul. A Tűz és a Víz Birodalmában játszódó előadáson először hatalmas lángnyelvek csapnak fel, a második felvonásban pedig közel 100 köbméter víz árasztja el a Dóm téri színpadot.

A tavalyi évadban Alföldi Róbert rendezésében bemutatott Csárdáskirálynő - a hatalmas sikerre való tekintettel - idén is látható lesz három alkalommal, július 14. és 16. között a Dóm tér színpadán. A leghíresebb magyar operett főbb szerepeiben idén is Bodrogi Gyula, Gálffi László, Hernádi Judit, Stohl András, Gregor József, Bartsch Kata, Rálik Szilvia és Nyári Zoltán varázsolja el a közönséget. 

Jelenet a Rudolf című operettből
A fesztivál idén is a musicalrajongók kötelező programja, hiszen a Dóm tér ad otthont a Rudolf című musical szabadtéri világpremierjének. A Rudolf herceg és Vetsera Mária tragikus szerelmét feldolgozó, nemzetközi koprodukcióban - a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Budapesti Operettszínház, és a Vereinigte Bühnen Wien együttműködésében - készült alkotás várhatóan a fesztivál egyik legnépszerűbb produkciója lesz. Az előadás hat alkalommal - július 28. és 30., valamint augusztus 4. és 6. között - lesz látható Szegeden. A musical főszereplői nem ismeretlenek a Dóm téri közönség számára: Vágó Bernadett tavaly nagy sikert aratott a Rómeó és Júlia előadásán, és ugyanebben a darabban volt látható a Budapesti Operettszínház sztárja, Dolhai Attila is.

Augusztus 2-án 21 órakor kezdődik a Dómdixide Gála, mely kilencedik éve szerepel a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán neves hazai és külföldi művészek közreműködésével. Szintén hagyományos programelemnek számít az augusztus 10-én negyedik alkalommal megrendezésre kerülő ingyenes Ajándékkoncert, amelyen a Szegedi Szimfonikus Zenekar a Bartók emlékév jegyében összeállított programjával várja a zenekedvelő közönséget.

Jelenet a Rudolf című operettből
Erkel Ferenc Bánk bán című klasszikusa új felfogásban, világhírű operaénekeseink közreműködésében augusztus 18. és 20. között három alkalommal, Szikora János rendezésében látható. A főbb szerepeket Kiss B. Attila, Bándi János, a szegedi kötődésű Tokody Ilona, a bécsi Staatsoper elismert sztárja, Keszei Bori, Marton Éva és Wiedemann Bernadett alakítja. A világhírű művészek előadását nemcsak a Dóm tér közönsége élvezheti: az augusztus 20-i előadás alkalmával az Aradi vértanúk terén elhelyezett kivetítő segítségével közel húszezren láthatják Erkel Ferenc operáját. A szervezők szándéka szerint a következő években Szegeden a Bánk bán előadásaival ünneplik augusztus 20-át. Az ünnepi előadáson az Újvidékről és Erdélyből érkező vendégekre is számítanak.

Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon augusztus 11. és 13. között három alkalommal lesz látható a Játékok tavaly bemutatott önálló produkciója, a János Vitéz, s szintén az Újszegedi Szabadtéri Színpad ad otthont a fesztivál prózai bemutatója, a Liliomfi előadásainak július 21. és 23. között.

• Széleskörű szolgáltatások a fesztivál látogatóinak

Az európai színvonalú nyári fesztivál megszervezése nem ért véget az esti programok összeállításával, a nézőtér és a Dóm téri kiszolgálóhelyiségek felújításával. A szervezők fontosnak tartották, hogy a jubileumi évad alkalmából kísérőrendezvényeket, szolgáltatásokat biztosítanak a fesztivál látogatói számára, amelyek még kényelmesebbé teszik szegedi tartózkodásukat. A legkisebbeknek nyújt színvonalas programlehetőséget a fesztivál és a Százszorszép Gyermekház által a Rerrich Béla téren működtetett Játszóház, amely az előadások napján várja látogatóit. A Szegedre autóval érkezők - a fesztivál és a SZEPARK együttműködése eredményeként - aznapi előadásra szóló érvényes jeggyel ingyenesen parkolhatnak a Dóm térhez közel eső parkolóházban.

• Kiállítás nyílik a 75 éves fesztivál történetéről Szegeden

A Szegedi Szabadtéri Játékok és a Móra Ferenc Múzeum a fesztivál 75 éves történetét bemutató kiállítást rendez a szegedi Fekete Házban. A július 8. és augusztus 20. között látogatható tárlaton korabeli dokumentumok, fotók segítségével elevenedik meg a fesztivál 75 éve. A kiállítás a fesztivál teljes időtartama alatt látogatható, az előzetes tervek szerint a Dóm téri előadások előtt meghosszabbított nyitva tartással fogadják a közönséget.

***************

NYEREMÉNYJÁTÉK !!!

Vegyen részt a Szegedi Szabadtéri Játékok online nyereményjátékában!
A szerencsések belépőjegyeket nyerhetnek a Játékok előadásaira.

A részetekért kattintson ide >>>



 

forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok

süti beállítások módosítása