Tartalmas nyári esték

Az Alexandra Könyvesház július programja régen várt, izgalmas mûsorokkal indul. Szokás szerint tartalmas zenei, irodalmi és színházi beszélgetéseken vehetnek részt a Pódiumra látogatók. Vendégül látják többek között Harangozó Gyulát, Michael Kropf-ot és Nagy Bandó Andrást,  a vasárnapi Színészklubban pedig Koltai Róbertet.

Július 5 -én szerdán, 20 órai kezdettel, hosszú egyeztetések után - különleges személyiségeket láthatunk vendégül.
Régóta tudjuk, hogy a világban mindenhol találkozhatunk magyarokkal. Amerikától Japánig a művészeti és tudományos életben számtalan honfitársunk nevével, munkásságával találkozhatunk. Azonban azt hiszem az egészen különleges, hogy a bécsi balett-élet két legfontosabb irányítója magyar, azaz, egyikük magyar, másikuk félig magyarnak vallja magát. Kovács Géza a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója, akinek komolyzenei sorozatában eddig olyan vendégei voltak, mint a Kokas Katalin Kelemen Barnabás hegedűművész házaspár, Kocsis Zoltán, Gregor József, vagy a Jandó Jenő, Takács Tamara házaspár ez alkalommal Harangozó Gyulát a bécsi Staatsoper balettigazgatóját és Michael Kropf -ot a bécsi Volksoper balettigazgatóját faggatja majd pályájáról.
Nagy Bandó András
Fotó: Karnok Csaba
Július 6 -án csütörtökön, 19 órakor Nagy Bandó András író lesz Váradi Júlia vendége, beszélgetőtársa.
A sokak által kedvelt, népszerű író, humorista, előadóművészt sokáig a legtöbben humorista oldaláról ismerték, emlegették. Ám Nagy Bandó András valójában nagyon sokszínű és magát sok területen kipróbált író. Az eddig megjelent 13 könyve között többek között megtalálhatjuk a jól ismert humoreszkeket, drámai dokumentumkönyvet, verses gyermeklexikont. András könyvének két kötetében a szerző Istenről, az ateizmusról, az élethez és halálhoz fűződő viszonyáról ír, majd Ételekről, életekről című könyvében gasztronómiai tudását csillogtatja meg, és Orfűhöz fűződő szeretetéről is olvashatunk. 333 Ha IQ- ját az általa készített fotók illusztrálják, gyermekverseskönyveit pedig saját készítésű rajzai. Az esti beszélgetésen most megjelent könyvéről, a Sosem volt Toscana című regényről is hallhatunk majd.
Mindezen túl még a fafaragás és a sport is közel állnak hozzá, melyeket lakóhelyén Orfűn, nagy lelkesedéssel gyakorol. Természetszeretete megjelenik írásaiban:

"Nem számít küllem?
Próbáld meg: dörzsöld csak le
a lepke szárnyát!"

Koltai Róbert
fotó: Gacsádi Albert
Július 9 -én vasárnap, 19 órától újra Színészklub, melynek keretében Koltai Róbert színművész lesz Csáki Judit vendége.
Koltai Róbert a háború legnehezebb évében, 1943-ban született. Bevallása szerint azért tanult meg négy éves korában olvasni, hogy kedvére böngészhesse a Népsportot... A futball iránti szeretetét édesapjának köszönheti, mint azt is, hogy hamar belátta, nem a futball az a terület, amiben kiteljesedhet. Bezzeg a színjátszás! Tizenkét éves korában nyerte az első szavalóversenyt s onnantól lelkesedése töretlen volt a színi pálya felé. A Színművészeti Főiskolára második nekirugaszkodásra sikerült bekerülnie. Az első színházi sikere e vizsgaelőadás; a Gondnok volt:
- Akkor elkapott valami - vallja Koltai - ami azóta is sodor tovább újabb szerepek, rendezések később a film felé.
Számos emlékezetes színházi, filmes játékáról és rendezéséről, pályájáról, terveiről vall majd e vasárnap estén Csáki Juditnak és mindenkinek, aki a Pódiumot választja esti programul.
"Vannak néhányan, akik különösen fontosak a számomra: az egyik legfontosabb te vagy, a néző. Ha te nem vagy, az én létjogosultságom is megszűnik. Szeretnék minél többet adni neked, de ehhez szükségem van arra, hogy megbízz bennem.
A játék az életem, nem tiltakozom, ha ezt a szememre veted. De ne feledd: én nem csak veled, érted játszom." (Koltai Róbert)

forrás: Alexandra Pódium

süti beállítások módosítása