Josef Nadj

A Jean Vilar alapította Avignoni Színházi Fesztivál hatvanadik születésnapi kiadásának társult mûvésze a vajdasági, majd Orléans-i lakos Josef Nadj. A Budapesten tanult koreográfus nemcsak kiemelt meghívottja az egész júliusban zajló szemlének, de alkalma volt szellemiségével rokon más mûvészeket is bemutatni.

A jubileumi kiadás összefoglalható a modernitás, így saját színpadi nyelv kialakítása, ugyanakkor a színházi örökség újraértelmezett továbbvitele fogalomkörében. Nagy mesterek és hagyományok, Vasziljev (Mozart és Salieri, Iliász) és Peter Brook (Sizwe Banzi halott) meghívása is ennek köszönhető. A 2006-os Fesztivál azért radikálisan továbbviszi a játszók, a test előtérbe helyezését a színpadon a szövegekkel szemben; az egyetlen hagyományos értelemben vett színdarab Gorkij Barbárokja Eric Lacascade rendezésében.
Josef Nadj
fotó: Christophe Raynaud de Lage

Josef Nadj a Pápák palotájának udvarán az Asobu (japánul ’játék’) előadással, illetve a Miquel Barcelo szobrász, festővel készített Paso Dobléval szerepel Avignon-ban, kettejük közös munkája a fesztivál plakátja is.

fotó: Christophe Raynaud de Lage
A társművészetek, így a tánc mellett a zene fontosságát a kísérőprogram biztosítja, dzsezz improvizációk, koncertek sora (Szabados György meghívását különösen fontosnak érezte Nadj). A plakát hátoldalának gyönyörű képzeletbeli térképén az előadások univerzuma rajzolja ki a kontinenseket, egész Föld körüli útra hívva. E kultúrák közti dialógus jegyében a jövő évi meghívott színházi ember, Frédéric Fisbach rendező idei bemutatója szintén egy japán út gyümölcse, ottani színészekkel, szöveggel.

S aki nem jár júliusban Provence-ban, pótolhat a szeptemberi Josef Nadj-fesztiválon Debrecenben.

 Csete Borbála / Színház.hu

süti beállítások módosítása