Külföldi és hazai különlegességek

Az ötödik alkalommal megrendezésre kerülõ Nemzetközi Improvizációs Fesztivál programjában, egy bemutató esten lépnek fel külföldi és itthoni neves mesterek, mûvészek. Az esten a Tánceánia Együttes is szerepel, akik sérült fiatalok és ismert táncmûvészek közös munkájából született darabokat mutatnak be. Az elõadások ingyenesek, a szervezõk minden érdeklõdõt szeretettel várnak.

Jess Curtis, a San Fransisco-i koreográfus Symetry Study (Szimetria tanulmány) c. előadásával lép fel július 6-án este az Artus Színházban. Az ismert táncművész többek közt 2002-ben megkapta az Edinburgh-i Fringe Fesztivál nagydíját Fallen c. előadásáért, ezen kívül sok fontos munkája mellett a Cahin-Caha, Cirque Batard nevezetű tánc-színház-cirkusz megteremtése kapcsán ismert. MOstani előadása igazi kuriózumnak számít.

Az este másik "sztárja" az angol Anouk Llaurens, aki a Londoni Laban Centerben is tanít, munkáiban izgalmasan vegyíti a koreográfiát az improvizációval, hisz abban, hogy ezzel a technikával folyamatosan újat és újat hozhat elő a "testagy".
Anouk ezen az estén Deborah Hay szólójának adaptációját mutatja be.

Hargitay Ákos, Michaela Pein és Peter Plever Trió-lóg c. közös darabjukat mutatják be, majd az este során fellépnek még cím nélkül Karczag Éva, Hajós Nóra, David Zambrano, Mat Voorter és Gál Eszter, a fesztivál főszervezője.

Az est hivatalosan 20 órakor kezdődik, de már fél órával korábban lesznek előprogramok a Tánceánia Együtessel. A Tánceánia Együttes halmozottan sérült, beszédképtelen fiatalokkal folytatott több éves terápiás műhelymunka eredményeként 2002-ben alakult meg, amely azóta számos nyilvános kortárs táncszínházi előadást hozott létre. Az együttes munkájában a sérültek mellett olyan ismert kortárs táncművészek és terápiás szakemberek vesznek részt, akiknek fontos a sérült embereket elszigetelő társadalmi korlátok lebontása és a velük való közvetlen emberi, művészi találkozás.

A koncerteken pedig Sőrés Zsolt, Dóra Attila, Helge Hinteregger és vendégeik lépnek fel.  A Bécsben élő Helge Hinteregger az osztrák kortárs zaj- és elektroakusztikus zene egyik nemzetközileg is elismert, meghatározó alakja, aki több mint egy évtizede vezeti Comfort of Madness cimű projektjét. Sőrés Zsolt a magyarországi experimentális- és improvizatív zene karakteres egyénisége, a 2002 óta szünetelő, reprezentatív, Szünetjel Nemzetközi Experimentális Zenei Fesztivál egyik szervezője, aki többek között az osztrák-magyar Abstract Monarchy Trio, a francia-magyar Budapastis illetve a s.k.y együttesek alapító tagja, s aki az európai és az amerikai kortárs zene több fontos muzsikusával és komponistájával lépett fel, működött közre. Hinteregger és Sőrés néhány éve dolgozik együtt, együttműködésükben a zenei formák létrehozásán van a hangsúly.


forrás és további információ:
KATLAN CSOPORT
Oláh Judit 06 20 216 61 71
Rózsavölgyi Barbara 06 30 282 27 34

süti beállítások módosítása