"a mi madre"

Ladjánszki Márta 2006. június 8-án "a mi madre" címû  darabbal vendégeskedik a Fehéroroszországban, a  szentpétervári  Body Navigation Fesztiválon. A négy napos összmûvészeti fesztivál arra keres választ, hogy hogyan van jelen a test, mint közvetítõ eszköz, médium, a kortárs mûvészetben.

 

"Ladjánszki Márta rejtélyes alkotó, egészen sajátos kifejezésmódot használ, mely lefordíthatatlan, megfejthetetlen, éppen azért, mert olyan jelenségeket jár körbe, melyekre nincsenek pontos szavaink. A táncos-koreográfus az "a mi madre" című darabjában visszatér legsajátabb, legintimebb műfajához, a szólóhoz: egyedül van újra... Régi közhely, hogy a tánc és a nyelv nehezen férnek össze, de Ladjánszki Mártánál ennél többről van szó, hiszen szisztematikusan, meglehetősen határozott léptekkel halad a kifejezhetetlen dolgok irányába, legyen az a testtel, a szexualitással kapcsolatos probléma, vagy mint ebben az esetben: a fájdalommal, a halállal, az elengedéssel összefüggő kérdéskör. Ez a koreográfia mintha a korábbi, zavarbaejtő és igen kíméletlen szólók egyenes folytatása lenne: hazatalálás." (Tóth Ágnes Veronika, Élet és Irodalom)


Ladjánszki Márta: "a mi madre"

koreográfia/előadó: Ladjánszki Márta
zeneszerző: Jávorka Ádám, Hammer Zsolt
fényterv: Szirtes Attila
kosztüm: Pillangó
fotó: Sipos Dániel

Sárguló levelek,
Halánték az ágyon.
Könnyű nyári szélben
Ázó madár károg.

Kiért égek, ha nem lát szemed?
Miért félek, ha hideg a kezed?

Meghalt egy ember!
Úr Isten! Még élek!

 
Köszönet a segítségért:
L1 Független Táncművészek Társulása, Szépkilátás Egyesület, Csorba Kriszta, Holló Imola Dalma, Marland Kft., MU Színház, NKÖM, NKA, Trafó,
www.szinhaz.hu

süti beállítások módosítása