Gyulai Hamletek

Júliusban Gyulán másodízben tartanak Shakespeare Fesztivált a reneszánsz, veronai típusú várban. Az esemény nemzetköziségét világklasszisok hitelesítik. Szakmai konferencia, fontos elõadások filmfelvétele, és fõleg a színpadon számos magyar és külföldi Hamlet, melybõl kettõt alább külön kiemelünk.

A litván Meno Fortas Hamlet-előadása 1997-ben született, majd 2000 őszén, az Európai Színházak Uniója fesztiválján Budapesten, a Vígszínházban is járt. Akinek akkor nem mondták, hogy ha ’A Hamletet’ akarja látni, ne rettenjen vissza a feliratos előadástól, most kapott egy újabb esélyt. A rendező Nekrosius és társulata, a Meno Fortas utazó sztárszínháza egy évtizede járja a világot, élükön a rocksztárból Hamletté nemesedett címszereplővel. Majd egy éves próbafolyamat érlelte az estét, amelynek egy-egy képe, az összeforrt csapat színpadra festett tablói hosszan emlékezetesek maradnak nézőjüknek. Tűz, jég fogalmazzák a gyulai várfalak közé Helsingőr tragédiáját július 12-én.

Mindenki hozzon magával egy kelléket! Hozz magaddal egy bármit, s az életre kel előadásunkban! - szólt a Bárka Színház meghívója az általuk színházi kísérletnek nevezett estére, mely július 14-én Gyulán látható. A rögtönzés-jelleghez hozzáad, hogy a néző maga választja ki székét, illetve helyét a térben, sőt, a közönség aktív bevonása történik a játékba, ugye, ami elől a rendes magyar néző futva rohan. Itt valóban eljátsszák, azoknak, akik jönnek, azzal, amit hoztak, azt, ami csak aznap esti hozzávalókból lehet épp olyan ízes. Tim Carroll, a londoni Globe Színház rendezője illetékes Shakespeare-ügyben, ugyanakkor régi bárkás, visszatérő vendégként meglepni jött a Hamlet-játékkal.

Csete Borbála / Színház.hu

süti beállítások módosítása