Nekrosius Hamletje

A jelenleg is zajló gyulai Shakespeare Fesztivál egyik szenzációja a litván Meno Fortas Hamlet elõadása. A világhírû rendezõ, Eimuntas Nekro¹ius jó pár évvel ezelõtt már járt Budapesten Társulatával és a többek között Moszkvában Arany Maszk-díjat nyert alkotással. A darabot - amely 1997 májusi bemutatója óta járja a világot - most újra élvezheti a szakma és a közönség egyaránt Magyarországon, pontosabban Gyulán 2006. július 12-én, este fél 9-tõl.

Eimuntas Nekrošius

1952-ben született. 1978-ban végezte tanulmányait a moszkvai Lunacsarszkij Színházművészeti Intézetben. 1978-79-ben a vilniusi Állami Ifjúsági Színházba szerződött, a következő évadban a Kaunas Drámai Színházban dolgozott.
1980-ban visszaszerződött Vilniusba, ahol megrendezte például Ajtmatov Évszázadnál hosszabb ez a nap című művét (1983), Csehov Ványa bácsiját (1986), Gogoltól Az orr című darabot (1991).
1991 óta a LIFE (Litván Nemzetközi Színházi Fesztivál) igazgatója. Itt állította színpadra például Csehov Három nővérét (1995).
1994-ben - számos elismerés mellé - megkapta az Európai Színházak Uniójától és a Taorminai Művészeti Bizottságtól az Új Európai Színházi Realitások díját.
1997-ben volt a bemutatója Shakespeare, általa rendezett Hamletjének, amely csaknem minden jelentős európai fesztiválon részt vett és számos díjat nyert.
A kiváló rendező színpadi munkáit, közöttük a Shakespeare műveket ma is számos külföldi országban és színházi fesztiválon adják elő.
Litvánián kívül is dolgozik, az utóbbi években operákat rendez Olaszországban és Oroszországban.

A Meno Fortas

Nekrošius 1998-ban létrehozta Vilniusban a Független Művészeti Központot, a Meno Fortast, a ,,művészet erődjét". A non-profit intézmény célja, hogy a legkülönbözőbb színházi szakembereket stúdióba gyűjtse, népszerűsítse és képviselje a litván színházat, elősegítse különböző társulatok nemzetközi együttműködését, valamint állami és magánfinanszírozású kulturális programokat hozzon létre Litvániában és külföldön. A színháznak egyetlen próbaterme van, előadásait bérelt helyszíneken tartja.
A litván társulat rögtön berobbant az európai színházi életbe. A Meno Fortas alapítása óta minden fesztiválon zajos sikert arat, és minden rangos díjat megnyert. Nem véletlenül, hiszen eredeti gondolkodásmód és izzó, bámulatosan intenzív előadásmód jellemző rájuk.

A Hamlet

Nekrošius Hamletje 1998-ban elnyerte Moszkvában az Arany Maszk-díjat, Olaszországban pedig a legjobb külföldi előadásnak járó Übü-díjat. Akkortól fogva mindenki a Meno Fortas Hamletjéről beszélt a szakmában.
Amikor a társulat 2000-ben Budapesten járt, a szerény, rendkívül kedves és közvetlen színészek egy sajtóbeszélgetésen elárulták: az előadás hét hónapos próbafolyamat során született meg. Ennyi időn át intenzíven dolgoztak együtt. Sőt: valójában kilenc hónap volt az a hét, de mert tartottak néha szünetet is, hogy letisztuljon mindaz, amit addig kidolgoztak, így csak hét hónapot szoktak említeni...

"Shakespeare-ben leginkább Shakespeare maga, az író érdekel, és sem nem értem, sem pedig elképzelni nem tudom, honnan van egy emberi lényben ilyen széleskörű tudás és értelem, amely magába öleli az egész világ lélegzetét, az élet alakját és szerkezetét, az emberi természetet a maga összes érzésével, érzelmével és tettével. Az alapvetőtől a legnemesebbig. Hogyan férhet bele ennyi minden egyetlen személybe, Shakespeare-be? És mindezek tetejébe mindezt a művészet legmagasabb formájában, költészetben mondja el." - Eimuntas Nekrošius.
 
Az előadás már az első perctől magával sodorja a nézőt pontosan kidolgozott, minden díszletelemével, kellékével "játszó" látványvilággal és a színészi játékkal. De hat a darab gondolatisága is: például ez a nem megszokott, ábrándos-töprengő Hamlet-figura. Nem véletlen, hogy az ismert litván rocksztár, Andrius Mamontovas kapta a főszerepet az előadásban, amelyet fekete humor szőtt át.
A kritikák szerint Nekrošius Hamletjével a litván színház büszkén léphetett a XXI. századba. Ez a korszakalkotó előadás érkezik 2006. július 12-én Gyulára.

Meno Fortas Színház Vilniusz, Litvánia
William Shakespeare: Hamlet
                   
 Szereposztás
HAMLET: Andrius Mamontovas
GERTRÚD: Dalia Zykuviené-Storyk
CLAUDIUS: Vytautas Rumšas
HAMLET ATYJA SZELLEME: Vidas Petkevieius
HORATIO: Ramünas Rudokas
OPHELIA: Viktorija Kuodyte
LAERTES: Kestutis Jakštas
POLONIUS: Povilas Budrys

TOVÁBBI SZEREPLŐK    
Gabrieleia Kuodyte
Vladimiras Jefremovas
Algirdas Dainavieius

Díszlet és jelmez: Nadežda Gultiajeva
Zene: Faustas Laténas
Fény: Audrius Jankauskas
Zenész: Tadas Šumskas

Rendező: Eimuntas Nekrošius


Sajtóvisszhang

Nincsenek évszakok, az éj véget nem érő. A gyertyák, fáklyák, pislákoló lámpák alig képesek megvilágítani a homályt. A plafonról egy lelógó, rugóshoroghoz és vaslánchoz kötözött körfűrész lapja ingadozik. Egy acélnap. Acélfogait megvillantva tekint le Eimuntas Nekrošius hamleti világára. Az egyetlen évszak a sarki tél. A helsingöri vár falainál reszkető őrök véget nem érő vigyázban állnak. A szellem először nem több a jeges fényben áttörő szélrohamnál. Később, mint az örök hó birodalmának démona söpör át a házon, felakasztva egy igazi kristálycsillárt a Sátán fogaskerék-napjára. Teste-lelke jégből. A bosszú fegyvere - egy tőr jégtömbbe fagyva.
Az örökké csöpögő jeges, égitest fenyegető és ütemes hangja ebben a hamleti világban figyelmeztetve jelenik meg az idő folyosóján. Ha a herceg bármikor megpróbálna kiszabadulni küldetéséből, bizonytalanságának pillanata szembe találná magát apjának bosszúcsillagával - írta a Die Zeit 1997. május 23-i számában.

Az előadás, amelynek 1997 májusában volt a bemutatója, mostanra szinte bejárta egész Európát. Érdekessége, hogy Mamontovas Andrius - akit Hamlet szerepében láthatunk - valójában nem színész, hanem a legnépszerűbb litván rock énekes. "A litván színház tartóoszlopaitól körülvéve Andrius Mamontovas belevetette hát magát Nekrošius Hamletjébe, fekete farmerjében, bakancsban, gyönggyel a fülében, vörösre festett hajjal. Elmerült egy jégvilágban, ahol az emberekből farkas ordítás tör elő, ahol kalapál az eső, ahol kibuggyan a belső nyugtalanság - azé a kérdésé, ami Nekrošius szerint a Hamlet legrejtélyesebb kérdése: "Miért csinál egy apa bolondot a fiából, aki árva? Szétrombolja az elméjét. Gyilkosságba taszítja. Halálba küldi. Melyik apa kívánhat ilyet?" ( Brigitte Salino - Le Monde, 1998. július 10.)

forrás: Gyulai Várszínház

süti beállítások módosítása