Könyv, jelmez, film

Kellemesen hûvös Panoráma termében, július forró napjaiban is sokféle, izgalmas programot kínál az Alexandra Könyvesház Pódiuma. Kedvcsinálóként a vendégek listája:  Saly Noémi író, Dõry Virág jelmeztervezõ valamint Réz András esztéta.

Július 18 -án kedden, 19 órától az Elle Irodalmi Kávéházban, ezen a héten Saly Noémi író lesz Esze Dóra vendége.
Saly Noémi nevét sokféle területről ismerhetjük. A JATE magyar -francia szakán végzett 1980-ban, s dolgozott ezután magyar-francia szakos tanárként gimnáziumban, majd a JATE francia tanszékének adjuntusaként. Számtalan esszét, kisprózát írt, lefordított tizenöt vaskos francia antropológiai, vallástörténeti, filozófiai szakmunkát. Rengeteg cikke és tanulmánya jelent meg, főként a számára legkedvesebb területről - a Kávéháztörténetről, a "régi budapesti élet elbűvölő esszenciájáról", mely - többek között - kedves és színes témája lesz az esti beszélgetésnek.  Életének indulására, az 1956-os évre így emlékezik:

"Az Úr nagyjából a következő recept szerint járt el. Végy egy jó nagy országot, mondjuk az Osztrák-Magyar Monarchiát, válassz találomra egy-egy emberpéldányt a kezed ügyébe akadó összes nemzetiségből, felekezetből és rangosztályból. Küldd mindet Budapestre, gyúrd össze a lecsúszóban lévőket a felemelkedőkkel, a vándorkedvűeket a röghöz kötődőkkel, a gyengéket az erősekkel. Mérd bőkezűen a jót, a rosszat. Ebből a tésztából 1956 nyarán ki fog sülni egy lánycsecsemő. Rakd ki egy erkélyre a város közepén, hadd nézelődjék."

Július 19 -én szerdán, 20 órai kezdettel Konrád György Irodalmi Klubjának vendége ezúttal Dőry Virág jelmeztervező. Bár nevét elsősorban e hivatás koronázatlan királynőjeként ismerjük, a színészmesterség is közel áll a szívéhez. 1966-ban végzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán, azután a Vígszínház, a József Attila majd a Radnóti Színház tagja. 1990-től jelmeztervezőkét dolgozik, több mint 120 darab jelmezeit tervezte meg ez idő alatt, csaknem valamennyi hazai színházban. 1999-ben a Jászai Mari és a színikritikusok díját is elnyerte.
A színes, sok, különleges színpadot bejáró beszélgetés moderátora ez alkalommal is Kőrössi P. József.

A Július 20 -án csütörtökön, a 20 órakor kezdődő, rendkívül izgalmasnak ígérkező beszélgetés témája: A da Vinci - biznisz. Szenzáció vagy blöff?  Ezt a kérdést teszi fel majd egymásnak Réz András és Csáki Judit, tovább boncolgatva, feltárva, kibontva ezt a - ma oly sokakat érdeklő, izgató, nyugtalanító - témát.
A da Vinci-kód Dan Brown amerikai regényíró, eredeti foglakozását tekintve művészettörténész regénye. A könyv 2003 legnagyobb könyvsikere volt az Amerikai Egyesült Államokban, majd nagy sikert ért el a föld többi országában is, a bestseller lista élére kerülve. Világszerte könyvklubok, olvasócsoportok, rajongói honlapok, újságcikkek foglalkoztak és foglalkoznak vele, és így A da Vinci-kód nemcsak műfaja legsikeresebb könyve  - s azóta igen népszerű mozifilmje - lett, hanem a legtöbb vitát kiváltó is...

forrás: Alexandra Könyvesház,  Pódium

süti beállítások módosítása