Jubileumi Budafest

Idén ünnepli 15 éves jubileumát a magyar kulturális élet egyik legnépszerûbb nyári fesztiválja, a Budafest, amelyet 1991-ben Keveházi Gábor és Bán Teodóra hozott létre. Kezdeményezésüknek köszönhetõen a hazai vendégek és a külföldrõl idelátogató turisták minden év augusztusában gyönyörködhetnek Európa egyik legszebb Operaházában ahol két héten keresztül estérõl-estére találkozhatnak a magyar és nemzetközi  opera és balett kultúra kiválóságaival.

A szervezők kezdetektől meghatározó, legfontosabb célja a fővárosi nyári turisztikai szezon kulturális kínálatának szélesítése, színesítése volt. Ezt a szándékot erősítette az is, hogy 2003-ban két új helyszínnel, a Hilton Dominikánus Udvarával és a Bazilika előtti Szt. István térrel bővült a fesztivál. A Dominikánus Udvar törzsközönsége a klasszikus zene, a klezmer, a jazz, a balett és az opera műfajának olyan jeles képviselőivel találkozhat minden év júliusában, mint a Budapest Klezmer Band, a Hot Jazz Band, a MagyarVirtuózok Kamarazenekar, a Magyar Állami Operaház balettművészei, vagy a flamenco koronázatlan magyar királynője, Lippai Andrea. A Szt. István tér idén harmadik alkalommal adott otthon Magyarország legszínvonalasabb szimfonikus zenekarainak, olyan jeles vendégek közreműködésével, mint Fenyő László gordonkaművész, aki 2004-ben első díjat nyert a moszkai Nemzetközi Pablo Casals Zenei Versenyen, a nemzetközi rangú zongoraművész- karmester, Vásáry Tamás, aki a Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekar koncertjével aratott megérdemelt sikert, vagy az egyik legnépszerűbb magyar dirigens, Medveczky Ádám aki a MÁV Szimfonikus Zenekarát dirigálta az idei hangversenysorozat nyitó gálaestjén.


A Budafest Fesztivál programjainak fénypontját természetesen  a jubileumi évben is az augusztusi operaházi előadások jelentik, ahol a Magyar Állami Operaház legpatinásabb opera és balettelőadásaival várják az érdeklődőket. Idén Puccini talán legnépszerűbb operája, a Tosca három alkalommal hangzik fel az Ybl-palota falai között, a címszerepben Rálik Szilviával és Felber Gabriellával, további három estén pedig Verdi Otellóját láthatják olyan kiváló művészek tolmácsolásában, mint az amerikai Partick Raftery, aki az operairodalom legnagyobb tenorszerepeivel aratott sikert többek között a milánói Scalában, a londoni Covent Gardenben, a Párizsi Operaházban és Németország számos operaszínpadán.

Partick Raftery

Desdemona szerepét napjaink egyik legsikeresebb magyar operaénekesnője, Sümegi Eszter énekli, aki az elmúlt néhány évben Bécsben, Párizsban és Kanadában is bemutatkozhatott.  A jubileumi programok Fesztiválnyitó Ünnepi Operagálával kezdődnek augusztus másodikán, amelyen közreműködik a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, valamint Herczenik Anna, Kovácsházi István, Perencz Béla, Sümegi Eszter és Wiedemann Bernadett, a Magyar Állami Operaház magánénekesei, az este karmestere Héja Domonkos.

Forrás: Magyar Állami Operaház

süti beállítások módosítása