India est

Augusztus 15-én, kedden 18 órai kezdettel  India Függetlenségi Napján Jayanthi Subramaniam dél-indiai Bharatanatyam mestertáncos vendégeskedik mûsorával az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az elõadáson részt vesz a mester magyar tanítványa Bittner Mínakshi Dóra valamint a Calcutta Trió. Az est folyamán köszöntõ beszédet mond Ranjit Rae, India Magyarországi Nagykövete.

Jayanthi Subramaniam
Bharatanatyam

A Bharatanatyam indiai klasszikus színpadi tánc, amely leszármazottja az ősi dél-indiai templomi táncosok művészetének, amelyben zene, tánc, színészet, költészet és spiritualitás elválaszthatatlan egységet alkot. A Bharatanatyam kifejezés szanszkrit szavak kompozíciója, bhava (érzelmek), raga (dallam), tala (ritmus) és natyam (tánc). E táncforma két fő alkotó eleme - a nritta - avagy tiszta tánc, melyet a nyak és a szem finom mozgását ellenpontozó erőteljes lépések, hajlások és virtuóz, eleven lábmunka jellemez, illetve - az abhinaya - amely arcjáték és kézmozdulatok speciális gesztusnyelve az érzelmek kifejezésére. Dél-India eszmeiségében a Bharatanatyam a végtelen univerzum ünneplésének egyik formája,  a  táncos előadásával, úgy önmagát, mint a nézőt az egyetemlegesség felé hivatott emelni. 
 

Jayanthi Subramaniam

Bharatanatyam táncművész, a madraszi Kala Darshana Táncművészeti Intézet igazgatója és tanára, elismert koreográfus.
Az Indiai Művészeti Tanács (ICCR) bejegyzett művésze, a Bharatanatyam Művészek Szövetségének (Abhai) alelnöke, Dél-India Tamilnadu államának többszörösen kitüntetett érdemes művésze.

 Forrás: Tomart Studio

süti beállítások módosítása