Színházi trilógia

A Bipolar német-magyar kulturális együttmûködések program szakmai zsûrije 1,6 millió euróval támogatja kortárs mûvészeti és kulturális projektek megvalósulását. A nyilvános pályázaton magyar és német kulturális szervezetek közös tervekkel vehettek részt. A benyújtott 144 zenei, színházi, irodalmi, táncszínházi, vizuális mûvészeti, kultúrtörténeti és kultúrpedagógiai tervbõl 28 valósulhat meg.

A most kiválasztott német-magyar kulturális projektek mindegyikét magas szakmai és esztétikai színvonal jellemzi, többségük hosszú távú együttműködést készít elő. A programok, a Bipolar javaslatára, három témakörhöz kapcsolódnak: Az utópia jövője, A kollektív emlékezet és az emlékezés kultúrája, valamint A normalitás utáni vágy. Az utópia tíz német-magyar párost inspirált művészeti és kulturális projektek létrehozására, öt produkció foglalkozik a történelmi emlékezettel, nyolc pedig a normalitás utáni vágy témáját dolgozza fel, míg öt projektben más, egyéni témát fogalmaznak meg. Kisebb és nagyobb projektek is szerepelnek a kiválasztottak listáján: 15 nagyobb projektet díjaznak 40 000 és 100 000 euró közötti összeggel, 13 projekt kap 40 000 eurónál kevesebb támogatást. A sikeres pályázatok tizenkét német és kilenc magyar városból, illetve településről érkeztek (Budapesten kívül Győr, Kaposvár, Kecskemét, Komárom, Miskolc, Pécs, Sárospatak és Szeged), de a programok számos más helyszínen is láthatók lesznek.
 
A Bipolar a Kulturstiftung des Bundes (Német Szövetségi Kulturális Alapítvány) kezdeményezése. A nyolctagú szakmai zsűri munkájában magyar részről Dr. Wessely Anna művészetszociológus, Hegyi Dóra művészettörténész, kurátor, Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerző-karmester, valamint Dr. Karsai László történész, a szegedi egyetem tanára vettek részt. Németországból a düsseldorfi Forum Freies Theater intendánsa, Kathrin Tiedemann, a stuttgarti Akademie Schloss Solitude Alapítvány elnöke és az Akadémia művészeti vezetője, Prof. Jean-Baptiste Joly, a berlini transmediale fesztivál igazgatója, Dr. Andreas Broeckmann és a Kulturstiftung des Bundes (Német Szövetségi Kulturális Alapítvány) művészeti igazgatója és elnöke, Hortensia Völckers voltak a zsűri tagjai. A Bipolar pályázati felhívását Tálasi Flóra, a Bipolar program igazgatója a szakmai zsűrivel együttműködve dolgozta ki. A program megvalósítását Tálasi Flóra a berlini Bipolar szervezőirodából irányítja.
A 28 nyertes projekt 2006. augusztusától valósul meg. A Bipolar sokszínű rendezvénysorozata 2007. szeptemberében, a tervek szerint egy-egy koncerttel zárul majd az újonnan megnyíló Budapest Music Forumban és a berlini Konzerthausban.
A zsűri jelenlegi döntése nyomán - A kollektív emlékezet és az emlékezés kultúrája témakörben - megvalósulhat  A beszélgetés - színházi trilógia elnevezésű projekt, melynek magyar lebonyolítója a szegedi MASZK Egyesület, koprodukciós partnere pedig a berlini ACUD-Theater - Alternativer Kunstverein ACUD e.V. (ACUD Színház - ACUD Alternatív Művészeti Egyesület).
 
A projekt az 1953. június 17-ei berlini felkelés és az 1956-os forradalom évfordulóján a két ország jelenlegi helyzetét vizsgálja a történelmi események tükrében, a fő hangsúlyt a politikai esztétika mai lehetőségeire és feltételeire helyezve.
 
A trilógia első darabja - melyet Paul Baiersdorf rendezésében 2006 őszén láthat a berlini közönség  - Az interjú, Eörsi István drámája.
A magyar előadást - Felix Goldman, az ACUD-Theater vezetője személyes felkérésére - Urbán András rendezi Brecht kései, Buckowi elégiák című versfűzére felhasználásával. Felix Goldman 2004 nyarán volt a THEALTER International - Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója fesztivál vendége. Valamennyi részt vevő színház előadását megnézte, s tapasztalatai alapján választotta társszervezőnek a MASZK Egyesületet, s ekkor kérte fel Urbán Andrást is a közreműködésre. A Brecht Buckowban munkacímű előadás bemutatójára 2007. májusában kerül sor Berlinben.
 
A beszélgetést - azaz mindkét produkciót, és a trilógia harmadik, német és magyar színészek közreműködésével színre vitt darabjának ősbemutatóját - 2007 júliusában láthatja majd a szegedi közönség: az előadások helyet kapnak a THEALTER International - Szabad Színházak XVII. Nemzetközi Találkozója programsorozatában, melyet 2007. július 16-22. között rendeznek meg Szegeden.

forrás: MASZK Egyesület

süti beállítások módosítása