Bartók ősbemutató

Augusztus 12-én Sárospatakon, a Zempléni Fesztivál keretében
láthatja elõször a közönség a Budapest Táncegyüttes és a Budafoki Dohnányi Ernõ Szimfonikus Zenekar közös mûsorát, a Makrokozmosz címû tánckölteményt, mely Bartók Béla Zene húros hangszerekre, ütõkre és cselesztára címû mûvére készült.



 Hollerung Gábor

"Bartók Béla remekműve olyan ember koreográfiájáért kiált, aki otthonosan mozog az autentikus folklórban, hiszen a Zene a komponista talán legátfogóbb hitvallása a népzenéről - annak ellenére, hogy általában nem szokták a folklór-ihlette alkotások közé sorolni. Én úgy látom, hogy ebben a műben lehet leginkább tetten érni azt a fantasztikus bartóki zeneszerzési technikát, amely a népzenei inspirációból hoz létre univerzumot. Olyan, egyetemes zenei nyelvről van szó, amelyen keresztül kozmikus dimenziókat is felmutat a szerző, elég csak az első tétel elképesztő, a természetes aranymetszés arányaira épülő, kétirányú fúgájára gondolni" - mondja a készülő műről Hollerung Gábor, az est karmestere.
Mióta a Zenét ismeri, keresi a társművészetek köréből azt partnert, aki ebben a Bartók-műben ráismer a maga gyökereire és a maga kultúrájára. Zsuráfszky Zoltán, a Budapest Táncegyüttes művészeti vezetője koreográfiáiban magas szinten elsajátított, eredeti - magyar, román, szlovák, délszláv és cigány - néptánc anyagból építkezik.

forrás: Honvéd Együttes

süti beállítások módosítása