Megtört a jég

A Krétakör Színház 2006 õszén mutatja be Mundruczó Kornél legújabb rendezését, melyet Vlagyimir Szorokin A jég címû mûvébõl visz színpadra az alkotócsapat a Trafó színpadán. Szorokin a kortárs orosz irodalom ellentmondásos, felkavaróan izgalmas jelensége. Mûveit több nyelvre lefordították, õt magát mint az orosz kultúra enfant terrible-jét tartják számon, miközben a közélet és a kortárs kultúra megkerülhetetlen szereplõje.


Vlagyimir Szorokin

A korábban tervezett Vlagyimir Szorokin "Négyek szíve“ című, magyar nyelven még nem megjelent regénye helyett Mundruczó Kornél a szerző "A jég“ című regényét viszi színpadra a Krétakör társulattal a Trafó színpadán 2006. szeptemberében. A változás oka - mely szerint a szerző személyes okokból nem kívánja színpadra állíttatni első regényét - már a munka megkezdése után derült csak ki.

A szerző nem hisz az irodalom morális erejében; világlátása tisztán esztétikai, melynek kereteit ördögi fantáziája és tisztánlátása szolgáltatja. Színdarabjai, regényei újfajta látásra provokálják, inspirálják környezetüket, épp ezért színpadra vitelük fontos kihívás.


Mundruczó Kornél

Szorokin írásai majd minden esetben a fantázia nyers és zabolázatlan megnyilatkozásai; akcióregények, pszihothrillerek, bizonyos értelemben ponyvaregények. A valóság nem tárgya szövegeinek, nem próbálja megfejteni a mai orosz társadalmat, de olyan szellemi utazásra hív, melyben egy összezavarodott korról alkotott személyes, mély élményt bátran és keresetlenül tár elénk. Leszámol a volt szovjet történelem és az orosz ember típusának mítoszával, lerombolja biztos fogódzóinkat mind az irodalom, mind az oroszság tekintetében, és egyetemessé tágítja mindezt. Személyes látomássá varázsolja a valóságot; ebben az útvesztőben bolyonganak jégszívű vagy éppen lázas hősei, présgépek után kutatva, történelmi hősök klónjai között, jégkalapáccsal a kezükben.


" -  Beszélhetek a szíveddel? - Az alulról megvilágított ház háttere előtt egy alig kivehető,  meztelen alak állt. A félhomályban még nagyobbnak tűnt a szeme.
- Lehet? - nedves kezével megfogta a kezét.
- Megfázol.
- Nem. Kérlek, lehet? Aztán mész az utadra.
-    Oké - "Angyal, a kurva“ - gondolta. - Csak gyorsan.
A kislány óvatosan átölelte sovány, de hosszú karjával, mellével az övéhez simult. Hirtelen a férfi egész teste megremegett. És mozdulatlanná dermedt. Eltelt 23 perc."

- Részlet Szorokin  A jég című regényéből -

 forrás: Trafó

süti beállítások módosítása