Országos Koreográfus Találkozó

Március 27-28-án először rendezték meg Mátészalkán a Szatmár Fesztivált, és ennek keretében az I. Országos Koreográfus Találkozót. A rendezők - a mátészalkai Szatmár Táncegyüttes - a fesztivál céljának az autentikus néptánc modern, korszerű színpadi felhasználásának ösztönzését tűzték ki. A találkozón résztvevő koreográfusoktól, folklóralapokon nyugvó, de a régi formáktól eltérő, eredeti ötleteken alapuló tematikus táncokat vártak.


skizo-04
Majoros Róbert Skizo c. koreográfiája

A Nemzeti Kulturális Alap és a Martin György Néptáncszövetség által támogatott rendezvény versenyprogramjában több mint 20 koreográfus vett részt, 24 műsorszámmal. A kétnapos megmérettetésen a szakmai zsűri (Dr. Ratkó Lujza - néprajzkutató; Juhász Zsolt - koreográfus; Falusi László - zenész-zeneszerző; Kácsor István - koreográfus; Puskás Tivadar - színművész-rendező) a koreográfiákat színházi, zenei és táncos szempontok alapján értékelte.

csak ugy-03
Spisák Krisztina és Teremi László, „Csak úgy" című koreográfiája


Az első helyezést Majoros Róbert „Skizo" című koreográfiájának ítélte oda a zsűri. A táncot a székesfehérvári Alba Regia Táncegyüttes adta elő. Második helyen végzett Spisák Krisztina és Teremi László, „Csak úgy" című koreográfiája - Liget Táncegyüttes, Fényeslitke -, valamint Sikentánc Szilveszter, Berettyótól - tövishátig című műsora - Szilas Táncegyüttes, Rákospalota.

berettyotol tovishatig-05
Sikentánc Szilveszter, Berettyótól - tövishátig c. koreográfiája

A harmadik helyezést Kulcsár Imre és Majoros Andor "A barakkban" című produkciója kapta, melyet szintén a székesfehérvári Alba Regia Táncegyüttes adott elő.

barakkban-04
Kulcsár Imre és Majoros Andor "A barakkban" című koreográfiája

A rangos szakmai programon túl, kézműves bemutató, vásár és táncház várta az érdeklődőket.


Fotók: Czine Árpád
Forrás: Szatmár Táncegyüttes

süti beállítások módosítása