Miskolci Nemzeti Színház

Az évadnyitó társulati üléssel elindult a Miskolci Nemzeti Színház 2006/2007-es évada. Halasi Imre az évad mûsorának ismertetését követõen bemutatta a társulat új tagjait, majd sok munkát, és a tavalyi évhez hasonló eredményeket, sikereket kívánt. A rendezõk, a színészek munkához is láttak, hiszen már augusztus 23-án elkezdõdtek a Hamupipõke, a Hajmeresztõ és a Valahol Európában próbái.


Halasi Imre igazgató, Szűcs Erika alpolgármester és
Mihalecz Péter aljegyző

- Miskolc mindig büszke volt arra, hogy a kultúra és ezen belül is a színház támogatója lehetett - mondta Szűcs Erika alpolgármester, aki a város nevében köszöntötte a társulatot. Hozzátette: a 21. században minden eddiginél nagyobb a kultúra jelentősége. Egy-egy színházi előadás sem pusztán művészeti esemény, hanem mindennapjainkra is hatással lévő, életünket formáló szépség és erő. Az alpolgármester kifejtette: a város a lehetőségeihez képest mindig támogatta és a jövőben is támogatni fogja ezt a jelentős kultúrateremtő intézményt, mert a Miskolci Nemzeti Színházra eső költségvetési tétel a város számára nem kiadás, hanem befektetés.

"Tudod, van tehetségem a jó mondatok kitalálásához, olyan szavakhoz, amitől felugranak az emberek, mintha gombostűbe ültek volna, annyira újnak és izgalmasnak tűnnek, pedig valami hipnopedikus értelemben nyilvánvaló dologról szólnak. De úgy látszik, ez nem elég. Nem elég, hogy a mondatok jók legyenek; annak is jónak kellene lennie, amit teszünk a mondatokkal."

Aldous Huxley gondolatait ajánlotta a 2006/2007-es évad kezdetén a társulat figyelmébe Halasi Imre igazgató, aki elmondta: A miskolci és hazai szereplések mellett vendégszereplések is várnak a társulatra. Az Agyő Európa, Európa agyő című produkció, amely nyáron megjárta a Pécsi Országos Színházi Találkozót, ahol szakmai beszélgetésen  is megvitatták a darabot, 2006. október 19-én  a szarajevói nemzetközi MESS Fesztiválon szerepel, ezt követően, 2006. október 25. és 29. között az olaszországi Pratóban látható majd a produkció 5 előadásban, a Teatro Metsatasioban.

Szintén októberben, Regensburgban újra színre kerül a Robinson & Crusoe, amely a Theater Regensburggal koprodukcióban ez év márciusában készült. A regensburgi 7 előadást követően a miskolci premier november 8-án lesz.

A társulat új tagjait is köszöntötte Halasi Imre igazgató. A színház új zeneigazgatója Váradi Katalin karmester lett.

A társulathoz szerződött a veszprémi Petőfi Színházból Baj László. A társulat tagja lett a már évek óta vendégként számos alakításban "miskolcivá" vált Szatmári György.
Az új kommunikációs vezető posztját Balogh Csilla tölti be, és visszatért Miskolcra Szakács Sára, aki zenei titkárként is segíti majd a tagozat munkáját.
Jó egészséget és sok sikert kívánt az igazgató a női szabótár nyugdíjba vonult vezetőjének, Kohán Istvánnénak. A tár új vezetője Kusper Zoltánné.

A következő évad újdonsága, hogy díszlet- és jelmeztervező hallgatók is közreműködnek majd egy-egy színdarab létrehozásában. Az immár hosszú évek óta rendszeresen Miskolcon dolgozó Zeke Edit irányításával két tanítványa is részt vesz a Hajmeresztő munkálataiban: Takács Enikő a díszletet, Bodor Kata a jelmezeket tervezi, Menczel Róbert díszlettervező irányításával Daróczi Sándor pedig a Legenda a lóról című produkcióhoz készít díszletet és jelmezt.

Évad végén, a "Bartók +..." Operafesztivált követően, 2007. június 25. és 2007. július 1. között világhírű koreográfus, Nagy József művészeti vezetésével workshopot és mesterkurzust szervez a színház. A workshop keretében haladó (mesterkurzus) és középiskolás kurzusokon Nagy József és az általa kijelölt tanárok vezetésével egy héten keresztül tanulhatnak a magyar és külföldi jelentkezők Miskolcon.

forrás: Miskolci Nemzeti Színház

süti beállítások módosítása