Iskola a határon

Szeptember elején õsbemutatóra készül a Bárka Színház. Ottlik Géza: Iskola a határon címû regényée Gyarmati Kata átiratában Vidovszky György viszi színre. Az Iskola a határon színpadi adaptációjának elõzménye két elõadás a Bárkán. Az elsõ négy évvel ezelõtt készült (A Pál utcai fiúk), a második pedig két éve (A Legyek Ura). A három produkciót - több hasonlóságon túl - leginkább a korosztályra szabott szereposztás fûzi laza trilógiává: mindhárom darabban tehetséges tizenéves fiúk játsszák a fõbb szerepeket.

Ez a vállalás különös színpadi hitelességre ad lehetőséget, de persze kockázatos is: vajon színészileg "elbírják-e" a srácok a rájuk szabott feladatot. A már elkészült két előadás sikere bátorított fel minket, hogy az Iskola a határon színpadra állításán gondolkozzunk.

Ottlik Géza regénye sokrétű, bonyolult és szépséges kultuszmű, és szinte lehetetlen belőle klasszikus értelemben vett színművet írni. Az idősíkok váltakozása, az aprólékos szerkesztés, a lelki folyamatok ábrázolása olyan színpadi adaptációra ad lehetőséget, amely inkább szellemiségében, mint a cselekmény teljességében igyekszik megragadni az író által kreált világot.
Nem akartuk egyszerű lineáris szerkezetté fűzni a regény kiragadható történéseit, inkább egy hosszú, elnyújtott pillanat érzetét akartuk megragadni. Felmutatni a különböző emberekben született emlékek sokrétűségét, az egymáshoz tartozás gyönyörű, széttéphetetlen láncolatát.

1923. szeptember 3-án hét újonc vonul be a kőszegi kadétiskolába, köztük Bébé, Medve, Czakó. A beilleszkedés keserű nehézségei, a katonai fegyelem és az idősebb diákok kegyetlen basáskodása radikális változást hoz az életükben. Az iskola emberpróbáló légkörére mindenki másképp reagál: gátlástalanul, lázadva, önzőn, önmagába fordulva vagy sunyin. Kérdés, sikerül-e megőrizni a főhősöknek önmagukat, megmaradni függetlennek és becsületesnek. Vagy a lázadás és megalkuvás mentén elvész lelki szabadságuk és a tekintélyelvű közösség megalázott katonái lesznek. Az idő múlása alig érzékelhető: az iskolában eltöltött idő "egyáltalán nem telt el, hanem van; minden pillanata áll egy helyben, kivetítve a mindenség ernyőjére" (Ottlik). Éppen ezért is lehetetlen megragadni, pontosan felidézni az eseményeket, az összefüggéseket, kimondani a kimondhatatlan dolgokat: hogyan jutottak el egész létüket meghatározó életfelfogásuk kialakulásáig.

- Vidovszky György -

 


A Bárka Színház és a Zsámbéki Színházi Bázis
közös produkciója
Ottlik Géza: Iskola a határon
az átiratot készítette: Gyarmati Kata
- Ősbemutató -


Bébé: Fancsikai Péter
Medve:  Dér Zsolt
Czakó:  Szabó Gábor
Szeredy:  Juhász István
Halász:  Koloszár András
Eynatten:  Mesés Gáspár
Orbán:  Blahó Gergő
Merényi:  Juhász Lajos
Homolav:  Pomlényi Attila
Varjú:  Bárdi Gergő
Burger:  Dóra Béla
Tóth:  Jancsik László
Schulze: Hanák Gados Béla
Orvos Anya:  Varga Anikó
 
díszlet:  Bozóki Mara
jelmez:  Szuly Ágota
zene:  Faragó Béla
mozgás:  Gyevi-Bíró Eszter
dramaturg:  Gyarmati Kata
kellék:  Tarján Kati, Tölli Judit
ügyelő:  Kiss Réka Judit
asszisztens:  Szigeti Orsolya

rendező: Vidovszky György

      
Nyilvános főpróba: 2006. augusztus 31. Bárka Színház
Előbemutató: 2006. szeptember 1. Bárka Színház
Premier: 2006. szeptember 8. Zsámbék

Forrás: Bárka Színház 

süti beállítások módosítása