Nemzetközi Báb- és Utcaszínházi Fesztivál

Szeptember elsõ három napjában immár második alkalommal rendezi meg a Jövõ Háza a Nemzetközi Báb- és Utcaszínházi Fesztivált. Több magyar színház bemutatkozása mellett eljön a dán Theatret Kimbri társulata, Kijevbõl az Ukrán Színház, lesz Lengyel Jurta. Középkori vásárteret állítanak fel a parkban; a mutatványosok utcájában képmutogatókkal, középkori játékokkal, vásári komédiásokkal, és különbözõ mesterség-bemutatókkal, bábmûhelyekkel és meseházakkal találkozhatunk.

Pénteken, szeptember elsején a Mutatványosok utcájának megnyitója után a Veszprémi Kabóca Bábszínház magyar népmesét ad elő Mirkó királyfiról, aki az Üveghegyen át a Selyemrétig repült és harcolt forrongó csatamezőkön. Az előadást a Wandering koncertje követi régi kelet-európai dalokból.

Másnap, szombaton benépesül a főutca: képmutogatók, zsonglőrök, vásári komédiások, mesterség-bemutatók, középkori játékok csábítanak. A bábműhely különböző technikákat mutat be: tölcsér-, és ujjbábot készíthetünk, vagy épp jövendő árnyszínházunk alapjait valósíthatjuk meg szakértő segítséggel, például Néder Norbert vezetésével a Ládafia Bábszínháztól. A Lengyel Jurta Égsátor című produkciója mesék és táncok mellett kézműves varázslatokat is felsorakoztat, melyet magyar előadóktól a Zöld Péter meséje, majd Jónás és a Cethal története követ. A délutáni bőröndszínház után a Fogadó Padlásán dán Holló-mese zárja az estét, középkori ballada alapján egy testvérpárról s mostohájukról.

Vasárnap újra feláll a mutaványos utca és a Lengyel Jurta is, vásári játékok keretében megismerhetjük Turkát, a táncoló kecskét, aztán a fóka asszony mítosza, majd Mátyás király meséi, Százszorszép Bóbiska  jönnek a bábsorban. Darvas Bence zenéjével a Grimm testvérek Rigócsőr királya Pécsről érkezett, a vasárnap estét, és a fesztivál a kijevi színpompás-álarcos kavalkád, a III. Richárd  prológus zárja.

Szinhaz.hu /Csete Borbála

süti beállítások módosítása