Évadzáró értékelés

A 75 éves fesztivál 2006. évi, jubileumi évada a terveknek megfelelõ eredménnyel zárult. Minden eddiginél korábban jelentette be a fesztivál vezetése a Szegedi Szabadtéri Játékok 2007. évi mûsorát. A jövõ nyári programsorozat kínálatában szerepel Webber népszerû musicalje, a Macskák. A tavalyi nagysikerû operettbemutatót követõen jövõre Kálmán Imre Marica grófnõ címû darabja kerül színre a Játékok történetében elsõ alkalommal. Különleges Iszlám Táncszínházat láthatnak a nézõk, a Fire of Anatolia elõadása is szerepel a fesztivál 2007. évi programjában. A tavalyi sikeres szabadtéri világpremiert követõen ismét látható lesz a Rudolf címû musical. A hagyományteremtés jegyében jövõre újra mûsorra tûzik az idei évad sikerrel debütáló operáját, a Bánk bánt is.


Jelenet a Csárdáskirálynő című operettből

Az előzetes terveknek megfelelően alakult a Szegedi Szabadtéri Játékok 2006. évi, jubileumi évada. A Dóm téren és az Újszegedi Szabadtéri Színpadon látható programokra összesen mintegy 68 ezer fős közönség váltott jegyet, ami 91 százalék feletti látogatottságot jelent. A 2006-os évad leglátogatottabb produkciói a tavalyi évben bemutatott Csárdáskirálynő, valamint a nemzetközi koprodukcióban készülő Rudolf előadásai voltak. Az Alföldi Róbert rendezésében színpadra állított operett három előadására mintegy 11 ezren, míg a musical 6 előadására közel 24 ezren voltak kíváncsiak.
Sikerrel vizsgáztak az idén debütáló kiegészítő programok, újítások is: az ingyenes éjszakai térzenei koncertek a nagy népszerűségre való tekintettel jövőben is megrendezésre kerülnek, valamint sokan látogatták a fesztivál történetét bemutató kiállítást is. Augusztus 20-án több ezres közönség élvezte az Aradi vértanúk terén felállított kivetítő segítségével a Bánk bán ünnepi előadását. A Szikora János újszerű felfogásában, világhírű szereplők közreműködésében látható nemzeti opera sikere a szervezők hagyományteremtő elképzeléseit igazolja vissza. A fesztivál vezetésének szándéka szerint a következő években a Játékok és Szeged a Bánk bán előadásával ünnepli augusztus 20-át.


Jelenet a Rudolf című musicalből

A fesztivál nyitóprodukciójaként a Madách Színházzal együttműködésben állítják színpadra Andrew Lloyd Webber népszerű musicaljét, a Macskákat, Magyarországon első alkalommal élő zenekari kísérettel, valamint új szereplőkkel, monumentális díszletekkel. A musical hat alkalommal lesz látható a fesztivál műsorán.

A Csárdáskirálynő hatalmas sikerének eredményeként jövőre Kálmán Imre Marica grófnő című operettjét mutatja be a Szegedi Szabadtéri Játékok, mely első alkalommal szerepel a fesztivál műsorán. A népszerű operett fiatalos megközelítésben, egyedi rendezői koncepcióban kerül bemutatásra a Dóm tér színpadán.

Az eseménysorozat kínálatában táncelőadás is szerepel: Iszlám Táncszínházat láthatnak a Dóm téri nézők. Az első részben részletek lesznek láthatóak a Fire of Anatolia tánccsoport azonos című nagysikerű produkciójából, melyben az ősi török birodalom története elevenedik meg, illetve a második részben európai bemutatóként először élvezheti a közönség a társulat új, Dawool című produkciójának részleteit is.

A Szegedi Szabadtéri Játékok által idén bemutatott Rudolf jövőre négy előadással tér vissza a Dóm tér színpadára.

Erkel Ferenc Bánk bán című klasszikusa új felfogásban, világhírű operaénekeseink közreműködésében, Szikora János rendezésében idén nyáron debütált a Játékok közönsége előtt. A hagyományteremtő szándékkal műsorra tűzött opera a Játékok jövő évi műsorában két előadással szerepel.

A Csárdáskirálynő, a Rudolf, valamint a Bánk bán előadásainak idejére megteltek Szeged szálláshelyei. Bizonyítást nyert: a Szegedi Szabadtéri Játékok nemcsak Szeged, hanem a Dél-Alföldi régió legkeresettebb nyári kulturális programját kínálja. A fesztivál és a TUI regionális képviseletének megállapodása eredményesnek bizonyult, a kínált turisztikai programcsomagokat nagyarányú érdeklődés övezte. A fesztivál idei programjaira egyelőre belföldről érkeztek a legtöbben, ám érezhető volt a külföldiek egyre erősödő érdeklődése is. A határon túlról érkező idegenforgalom erősítése érdekében került sor a jövő évi műsor korai bejelentésére is. A fesztivál jövő évi programjaira szóló jegyek értékesítése várhatóan november 1-jével indul.


Jelenet a Bánk bán című operából

A Szabadtéri Játékok menedzsmentje megbízásából, a Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület - a Szegedi Tudományegyetem Szociológia Tanszékének közreműködésével - reprezentatív felmérést végzett a szezon 16 előadásán, 1714 fős mintán. A véleménykutatás három fő témakört vizsgált: a szezon előadásaival való elégedettséget, a látogatók pénzköltését, és a közönség összetételét.

A 2006-os évad előadásaival nagyon elégedett volt a fesztivál közönsége. A Szegedi Szabadtéri Játékok 2006-os előadásainak talán legnagyobb sikere, hogy a megkérdezettek 98,3%-a válaszolt úgy, hogy jövőre is feltétlenül meglátogatja a programsorozatot. Az előadásokkal való elégedettség mérése során a megkérdezettek egy ötfokozatú skálán átlagosan 4,7-es osztályzattal értékelték a programok színvonalát. A felmérés során a fesztivál vezetése kíváncsi volt arra is, hogy a közönség elsősorban milyen motiváció szerint választja ki az adott előadást. A felmérés eredménye azt mutatja, hogy legtöbben (31%) a műfaj szerint választanak, másodsorban a várható élmény szerint (29%), a harmadik döntő szempont pedig a közreműködő művészek elismertsége (22%).  A legkedveltebb műfaj a közönség körében a musical volt.

A felmérés második témaköre a látogatók pénzköltésével kapcsolatos legfontosabb jellemzőket érintette. Az eredmények szerint egy néző átlagosan 1,6 előadást tekintett meg. A következő kérdés feltevése során a megkérdezetteket két szegmensben vizsgálták. Az első csoportba tartoztak azok, akik saját maguk vásárolták meg a belépőjüket, a másik részbe pedig azok, akik a jegyeket ajándékba kapták (pl. munkahely vásárolta meg).  Az elemzés során kiderült, hogy az első csoportba tartozók körében, minden belépőjegyre áldozott 100 forinthoz még kb. 220 forint további kiadás/szegedi fogyasztás is társult. Ez azt jelenti, hogy a belépőjegyeken felül összesen 430,1 millió forintot költöttek el egyéb, a rendezvény látogatásával összefüggő vásárlásokra (szállás, étterem, utazás).

A közönség összetételével kapcsolatban a következő eredmények születtek. A fesztivál 2006-os évadjának közönsége többségében nem szegedi volt (61%). Eszerint a Szegedi Szabadtéri Játékok a hazai idegenforgalmi piacon már kellő súllyal megjelent. A felmérés érdekes eredménye, hogy az idei szezon nézői között kétszer annyi hölgy néző volt, mint férfi. A nézők életkora 14-82 év között változott, döntő többségük középkorú, az átlagéletkoruk 40,7 év. A nézők majdnem 70%-a aktív dolgozó, valamint fontos jellemző, hogy nagyon magas volt a diplomás nézők aránya (60,4%). A Játékok 2006. évi közönsége egyértelműen városlakó, a nézők majdnem 90%-a városból érkezett. A városok közül kiemelkednek a Szegeden és Budapesten lakók magas részvételi arányukkal, e két város lakói együtt a Játékok közönségének kicsit több mint felét adták.

forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok

süti beállítások módosítása