Az Első Lépés

A Merlin 2006/2007-es programtervének kialakításakor a megújulás igénye, a kísérletezõ kedv, és a nyitottság szolgált kiindulópontként.
Ennek fényében a nyár folyamán a Sznház belsõ terét építészetileg átalakították azzal a céllal, hogy az épület különleges adottságait elõtérbe helyezve megteremtsenek egy olyan helyszínt, mely a klasszikus mûvektõl egészen az extrém, kortárs produkciókig, a legkülönbözõbb mûvészeti megnyilvánulásoknak adhat teret. Az átépítés célja az volt, hogy az épület eredeti szerkezetének, szépségeinek megmutatása mellett, egy sok lehetõséget kínáló, fiatalos közeget alakítsanak ki.

E törekvéshez igazodva a programszerkesztésben is a legkülönfélébb művészeti formák bemutatását, a kulturált szórakozás alternatíváinak megteremtését tűzték ki célul - a színházi előadások mellett sokszínű zenei programokkal szélesítik a  palettát. E tekintetben elsősorban a kortárs zenei és vizuális party kultúra jelenségeinek és megnyilvánulásainak kívánunnak teret adni, mind szélesebb érdeklődő közeget megszólítva ezzel.
A Merlin  Színház hisz abban, hogy a legkülönbözőbb művészeti, kulturált szórakozási formák megférnek egymás mellett, és ez által a különböző érdeklődésű és beállítottságú nézők inspiratív közegre lelnek.
Az előbbiekben vázolt filozófiát decemberben formába öntjük: a Szent Iván éjjelén című előadásunkban mutatjuk be tapasztalatainkat. 


A MERLIN Színház 2006/2007-es évad bemutatói



Magyar nyelvű előadások:
 
Szent Iván éjjelén
A Merlin és a Színház- és Filmművészeti Egyetem IV. éves operett-musical szakos osztályának közös produkciója
Rendező: Magács László
December

Parasztvarázsfuvola
A Színház- és Filmművészeti Egyetem IV. éves operett-musical szakos osztályának produkciója
Rendező: Ascher Tamás és Novák Eszter
Január

SIMS
Jeles András és a Hólyagcirkusz Társulat közös produkciója
Március


Angol nyelvű előadások és koprodukciók:

Csongor és Tünde
Nemzetközi koprodukció
Partnereink:
Teatr Cinema, Michałowice; Divadlo Husana Provazku, Prága; Maros Hecko and Jozo Vlk, Pozsony
November

The Story Room
A Scallabouche Társulat angol nyelvű bemutatója
November

After the End
A Merlin angol nyelvű bemutatója

Április

Továbbra is műsoron:

Mystery of Irma Vep
A Merlin angol nyelvű előadása

Looking for Hamlet; My Chair, your self
A Scallabouche Társulat angol nyelvű előadási

Zenekatasztrófa, Hólyagcirkusz, Keserű bolondok, Bohócbiblia, Csődcsicsergő
A Hólyagcirkusz Társulat előadásai

További együttműködések:
A korábbi évek hagyományához hasonlóan a Merlin a különböző nagyszabású budapesti fesztiválok (Budapesti Őszi Fesztivál, Budapesti Tavaszi Fesztivál, Budapest Fringe Fesztivál, Vidéki Színházak Találkozója) egyik legaktívabb közreműködője, befogadó helye marad.

A Merlint alakulása óta jellemzi egyfajta "európai gondolkodás". Ennek fényében továbbra is meghatározó szerepet kap az Merlin részeként működő Európai Uniós Tájékoztatási és Kulturális Központ, mely lehetőséget ad különböző EU-s kulturális és politikai események megrendezésére, valamint viták, és eszmecserék lebonyolítására.
Ebben az évadban ismét megrendezésre kerülnek az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletével közösen szervezett "Jourfixe" beszélgetések, melyek különböző európai kérdéseket, problémákat járnak körül neves szakértők, közéleti személyiségek bevonásával, interaktív módon. Emellett folytatódnak a középiskolás fiataloknak szervezett európai uniós tanórák, és októbertől szeretnénk beindítani egy új sorozatot, melyben Magyarország Európai Parlamenti képviselőivel szervezünk beszélgetéseket egy-egy nyílt "fogadóóra" keretében.

BESZT
A 2006/2007-es évadban új elemmel bővül a Merlin arculata. A 2005-ös év végén a kortárs művészetek, színházi előadások befogadásával foglalkozó intézmények megalakítottak a Befogadó Színházak Társulását, a BESZT-et. Az együttműködésben részt vesz a Flórián Műhely, a Merlin, a MU Színház, a Műhely Alapítvány, a Szkéné, a Trafó, a Tűzraktár, a Városi Színház, és a szegedi MASZK Egyesület. Ezen anyagi szempontból törékeny helyzetben lévő, ugyanakkor progresszív kortárs produkciók előállításában és bemutatásában kulcsszerepet játszó intézmények egy olyan együttműködési keretet, fórumot kívánnak létrehozni, mely által ezek az intézmények elnyerik méltó helyüket a hazai és nemzetközi kulturális szcénában. A következő évad során ez a stratégiai együttműködés, az intézmények közötti rendszeres kapcsolatok kialakítása és fenntartása, a közös érdekérvényesítés és a művészeti tevékenységek összehangolása a Merlin tevékenységének homlokterébe kerül.

süti beállítások módosítása