Tánc és líra a Gödörben

Anja Utler költõ és Hans-Werner Klohe koreográfus szóban és tettben, olvasásban és valódi lépésekben járják körül vers és tánc viszonyát. A kiindulópont Anja Utler "brinnen" ("égetve") címû líra-projektje. A "brinnen"-projekt egy többszörösen összetett szövegháló, amely egyszerre jelenik meg verseskötetként és CD formájában. A CD-n a költõ két változatban olvassa verseit. A "brinnen" performance során a tánc és az improvizáció együttesével nyit meg további dimenziókat. Mozdulatok és súrlódások villantják fel a testi és nyelvi tér között egy hirtelen lángra lobbanó, majd újra eloltott testszöveg mozgásait.

Tánc és líra
Hans-Werner Klohe koreográfiái Anja Utler verseire
A verseket fordította: Kalász Márton és Kalász Orsolya

táncolják:
Hans-Werner Klohe és Su-Mi Jang
szöveg és hang: Anja Utler

mint - penge - bele: a feketítő kőzet rétegébe
hasítson a fény kinek sóvárja az akit horzsol is
leszúr abba, vág kör: vonalakat - fonákról -
ki és belül meg önéget
ez tisztul, formázódik: a látás

Előadás: 2006. szeptember 20. 20.30
Helyszín: Gödör Klub (Budapest V. Erzsébet tér)

A költő Anja Utler és a koreográfus Hans-Werner Klohe stuttgarti Solitude-ösztöndíjuk során ismerkedtek meg. Az "in expectation of" című prezentáció-sorozathoz - mely az Akademie Solitude új ösztöndíjasainak munkáiba engedett bepillantást a film, a zene, az irodalom, a design, az előadó- és a képzőművészet területeiről - jött létre első közös improvizációs munkájuk, Anja Utler szövegeire, Anja Utler, Hans-Werner Klohe és Su-Mi Jang előadásában.
 
Hans-Werner Klohe és a táncosnő Su-Mi Jang több éve dolgoznak együtt. Közös darabjaik: gehthörtspricht (2003), Risse (2003), L.O.V.E. - Ein Spiel von Liebe und Zufall (2004), Kinemorph studies Part 1 - Ein Solitude Parcours (2006). Új produkciójuk: Carpet - egy darab gyerekeknek (Toronto, 2006 október).

A JAK és az Akademie Schloss Solitude csereprogramja
fiatal művészek részére

A stuttgarti Akademie Schloss Solitude művészeti központ rendszeresen meghirdeti ösztöndíjprogramját fiatal alkotók számára. A program keretében a művészek hosszabb-rövidebb időt tölthetnek a Stuttgart körüli hegyekben található kastélyban. A Solitude egy találkozási pont, ahol a fiatalok megismerhetik egymást és egymás munkáit, és ez idő alatt ösztöndíjban valamint projekt-támogatásban részesülnek. A program a fiatal művészek alkotásainak megvalósításához is segítséget nyújt. A központ egyszerre szolgál alkotóházként, kiállítási és előadóművészeti térként, workshopok színhelyeként és találkahelyként.

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület - közkeletű nevén a JAK - fiatal írók, költők, kritikusok, irodalomtörténészek és irodalomszervezők nemzetközi szervezete. Célkitűzései között többek között szerepel, hogy alkalmazkodjon a magyar kulturális élet körülményeihez és elvárásaihoz, melyek az utóbbi évek során ugyancsak megváltoztak. A JAK szervezte egyszerre "könnyű és komoly", programok, rendezvények, lehetőséget adnak arra, hogy felhívja a kulturális programok iránt érdeklődők figyelmét a kortárs irodalom legújabb eseményeire, együttműködési lehetőségeire.
A rendezvények között találhatunk irodalmi programokat, felolvasásokat, más, társművészeti vagy egyéb (koncertek, vitafórumok, konferenciák, karnevál stb.) programokat is.

Az EU-bővítéssel egy időben az Akademie Solitude új vállalkozásba kezdett, amely egy csereprogram kiépítése az új és a leendő tagállamokkal. A cél a kortárs művészeti kapcsolatok minél szélesebb körben való kiépítése. A program kis lépésekkel indul, először egy-két művészeti ágra koncentrál az egyes országokban. A program keretein belül évente, két-két író, a Solitude és a JAK részéről, tölt 3-3 hónapot Budapesten illetve Stuttgartban. A Solitude magyar partnere a JAK és a Collegium Budapest.

Támogatónk: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma
Partnerünk:  Collegium Budapest   


Anja Utler
1973-ban született Schwandorfban, Németországban. Szlavisztikát, angol irodalmat valamint beszédtechnikát tanult Regensburgban, Norwichban és Szentpéterváron. 2003-ban a regensburgi egyetemen szerzett doktori fokozatot az orosz modernizmus női költőiről szóló disszertációjával.
1999-ben jelentkezett első kötetével ("aufsagen"). 2003-ban "münden - entzüngeln" című kötetéért, amelyet "a világ pszichológiai érzékelésének nyelvjátékai"-ként határozott meg, "Leonce és Lena"-díjat kapott, ez a német nyelvterületen, a fiatal költőknek adható legjelentősebb elismerés.
2006 őszén jelenik meg "brinnen" című kötete a bécsi Edition Korrespondenzen gondozásában, valamint ezzel egy időben a kötet alapján készült CD, a merz&solitude kiadványaként.

Hans-Werner Klohe
1970-ben született Mannheimben, Németországban. Kölnben és a müncheni Heinz-Bosl Stiftungnál tanult. Tanulmányait koreográfiai kutatás- és edzésprojektek egészítették ki, tanult többek között Lloyd Newsonnál, Vera Manteronál, Emio Greconál és Nigel Charnocknál. Táncosként és koreográfusként dolgozik, olyan csoportokkal és táncosokkal, mint az Introdans (Hollandia), az Aventures in Motion Pictures/AMP (London, New York), Joachim Schlömer, Sasha Waltz (Schaubühne am Lehniner Platz, Berlin) és a TanzTheaterBasel.
2001 óta készít saját darabokat Berlinben.
Válogatás a munkáiból: “Comme un caméléon sur le lit blanc", (Dock 11, Berlin, 2002), “gehthörtspricht" (Tanztage Berlin, Sophiensaele, 2003), “RISSE" (Dock 11, Berlin, 2003), “narziss.04" (Berlini Táncnapok, Sophiensaele, 2004), “L.O.V.E. - Ein Spiel von Liebe und Zufall" (Dock 11, Berlin, 2004), Hugo Wolf Projekt (2005).
Hans-Werner Klohe 2005 és 2006 között az Akademie Solitude ösztöndíjasa volt.

Su-Mi Jang

1973-ban született Dél-Koreában. A szöuli Chung-ang Egyetemen tanult modern táncot, balettet, koreai táncot és színpadi mozgást, majd posztgraduális képzésként az esseni Folkwang-Hochschulén színpadi táncot. 1996-tól Koreában többek között a PURM tánctársulattal dolgozott együtt. 2000 óta szabadfoglalkozású táncosként Európában dolgozik, például Joachim Schlömerrel, Jun-Jeong Kimmel, Rodolfi Leonival, Tjitske Broesmával und Sasha Waltz-cal. 2004 és 2006 között a St. Gallen Theater táncosa volt (koreográfus: Philipp Egli). Saját koreográfiái: "Kitchen" (1999), "Imagie mit der Drei" (2004), "Was im Kopf" (2006).

forrás: József Attila Kör

süti beállítások módosítása