Jevgenyij Svarc: Hókirálynő

Az egyik leghíresebb Andersen mesét sokan ismerjük és szeretjük már gyerekkorunktól. A Kaposvári Csiky Gergely Színházban Váradi Szabolcs rendezõ állította színpadra a 19. századi dán történetet. A rendezõ már a tavalyi évadban is rendezett mesejátékot Kaposvárott (A bûvös erdõ). Jevgenyij Svarc átírásának felhasználásával a Hókirálynõ szövegét Romhányi József fordította. Talán nem is lehetne õszre megfelelõbb darabot találni egy bátorító, feledtetõ, lélekemelõ színházi merülésre. A változatos szövésû mesében a nagymamájával egyedül maradt kislány, Gerda útját követhetjük végig, aki azért küzd, hogy megtalálja és megszabadítsa elvarázsolt testvérét.


Hans Christian Andersen

Mesénket különlegessé teszi a címadó gonosz figura szokatlan és kétarcú világa. Akárcsak a Varázsfuvolában, vagy az alapötletet Andersen meséjéből merítő Narnia-történetekben, a Hókirálynő messzire visszanyúló hagyományt követ, mikor a gonosz alakja szép, de jégszívű nőként jelenik meg. A nem egyértelműen fekete-fehér hősök jóvoltából izgalmas, élő maradt a történet. Klasszikus mese voltának mégis elmaradhatatlan attribútumai vannak: a főszereplőket segítő útitársak például.
Sok tehetséges fiatal színész és színésznő szerepel majd, akiket érdemes megnézni (így pl. a mindössze három éve érettségizett Valcz Péter, aki azóta végig Kaposvárott tanult); friss, energikus, érzelmileg robbanó darabot nyújthatnak. (Csoma Orsi/szinhaz.hu)


Jevgenyij Svarc:
Hókirálynő
- mesejáték -

Szereposztás:
Hókirálynő: Német Mónika 
Gerda: Sipos Eszter
Mesemondó: Tóth Géza
Kay: Valcz Péter
Nagymama: Tóth Eleonóra 
Tanácsnok: Serf Egyed 
Klausz hercegúrfi: Szvath Tamás
Elza hercegkisasszony: Mester Szilvia
IX. Kelemen Király: Hunyadkürti György
Varjú Károly: Vékes Csaba
Varjú Kármen: Csúz Lívia
Rablóvezérnő: Horváth Zita
Rabló lány: Lestyán Luca
Johann, rabló: Kósa Béla
Rémpofa, rabló: Tóth Molnár Ildikó
Rénszarvas: Kalmár Tamás

Díszlettervező:  Bodnár Enikő m.v
Jelmeztervező:  Bodnár Enikő
Segédrendező:  Pintér Kata
Súgó:  Bors Gyula
Ügyelő:  Kirsch Veronika

Rendező: Váradi Szabolcs

Bemutató: 2006.09.20.

 
"Izgalmas, mozgalmas,
kacagtató-vacogtató mesét
mondok nektek. Lesz benne
hercegkisasszony és hercegúrfi
, ezért van rajtam zergetollas
kalap. Rablókkal is
találkozunk, s majd még az
örök jég honába is odacsöppenünk...
Hát ennyit előre."
(fordította: Romhányi József)

A nagyanyó házában él Gerda és Kaj, akik télen nyíló csodálatos rózsákat őriznek. Egy nap beállít hozzájuk a komor, fekete ruhás Tanácsnok, aki mindenáron meg akarja vásárolni a tündökletes rózsákat. Akármennyit kínál azonban érte, a rózsa nem eladó. A Tanácsnok ezért panaszra megy a megbízójához, a Hókirálynőhöz, aki hamarosan meg is jelenik a két gyereknél. Ravaszul ráveszi Kajt, hogy csókolja meg őt, s egy varázsige által magához húzza és megfagyasztja a fiú szívét, aki gonosz Jégkirályfi vá változik: nagyanyja ellen fordul, s el is hagyja őt és Gerdát, hogy a Hókirálynő birodalmába menjen. Gerda Kaj keresésére indul, s elhatározza, hogy bármi lesz is, kiszabadítja kedves testvérét.

süti beállítások módosítása