Jubileum Miskolcon

Újrarendezett állandó kiállítással ünnepli  tíz éves fennállását a miskolci Színháztörténeti és Színészmúzeum. A ,,Hódolván Tháliának" címû tárlat a vándorszínészet korától napjainkig foglalja össze a miskolci színjátszás két évszázados  történetét. A kiállítás a helyi kedvencek  - Máthé Éva, Fehér Tibor vagy Ábrahám István - mellett megidézi színjátszásunk legnagyobbjainak - köztük  Dajka Margit, Agárdy Gábor, Bessenyei Ferenc, Latinovits Zoltán - miskolci pályakezdését is.

A színészmúzeum alapításának gondolata a nyolcvanas évek közepén Gyarmathy Ferenc színművészben fogalmazódott meg. Kezdeményezésére a színház rekonstrukciójának részeként 1996. október 22-én nyitotta meg kapuit az intézmény a Miskolci Galéria színháztörténeti gyűjteményeként. Az elhunyt miskolci teátristák emlékhelye a Déryné utcában kapott helyet, azon a telken, ahol 1823-tól 1843-ig Magyarország első magyar nyelvű kőszínháza állt.
  
Az első traktus a miskolci színjátszás kezdeteit eleveníti fel: XIX. századi színjátszásunknak szinte mindegyik jelentős személyisége megfordult Miskolcon - rájuk emlékeztetnek többek között a klasszicista épület bolthajtásos kapubejáratának márványszobrai, a kézzel írt szövegkönyvek, szerepek, jubileumi kelyhek. A második kőszínház 1857-es megnyitását a nyitó díszelőadás kulcsszereplőinek  -  Jókainé Laborfalvi Róza, Egressy Gábor, Telepy György - kiemelésével idézi meg  tárlat. Mellettük a Latabárok családfáját bemutató tabló emlékeztet arra, hogy innen indult útjára a híres színészdinasztia. A XX. század polgári színjátszásába a legjelentősebb direktorok  - Palágyi Lajos,  a Sebestyén-testvérek, Földessy  Géza - működésén keresztül pillanthatunk be. A kiállítás legnagyobb egysége az államosított színház fél évszázadát mutatja be a nagyteremben.

Az előadások születéséről, a színházi ,,üzem" működéséről árulkodnak a fotók, makettek, próbarendek  mellett a színházi szerkezetek. Az utolsó rész a színház legjelentősebb rekonstrukcióinak dokumentumaiból válogat, átfogó képet adva a mára színházi negyeddé bővült épület történetéről.
A fiatalabb korosztályokra gondolva gyermeksarok is várja a legkisebbeket bábokkal, varázslatos jelmeztervekkel és jelmezekkel, kifestővel, képkirakóval.

A múzeum helyet ad időszakos tárlatoknak is, amelyek változatos anyagokkal idéznek meg egy-egy korszakot vagy alkotót, sokszínűen vezetnek a kulisszák mögé. Darvas Iván például itt mutatta be először önálló kiállítás keretében elektrografikáit.
 Az új kiállítást most az év végéig a Képek egy képlékeny világból című időszakos tárlat gazdagítja: a grafikákat, karikatúrákat felsorakoztató kamarakiállítás olyan művészeket idéz meg, akik felléptek a miskolci deszkákon - Mezei Máriától kezdve Kiss Manyin, Bilicsi Tivadaron, Görög Marán, Polgár Gézán keresztül Ruttkai Éváig, Tímár Józsefig.

Forrás: Miskolci Színháztörténeti és Színészmúzeum

süti beállítások módosítása