10 éves Markó Iván társulata

Tíz esztendõvel ezelõtt alakult  Markó Iván vezetésével  Európa legnagyobb független együttese, a Magyar Fesztivál Balett.. A  jubileumot különleges elõadással ünnepli a társulat. Markó Iván Angyalok üzenete címmel készít új koreográfiát Johann Sebastian Bach muzsikájára, amely rendkívül nehéz feladat elé állítja az együttest. 

A mozdulatok és a látvány eszközeivel szeretnék kifejezni, hogy a harmadik évezred elején soha nem látott szükségünk van Földünk megóvására és az emberek egymás iránti szeretetének és felelősségének feltámasztására. Az új produkció ősbemutatója 2006. október 27-én lesz a Thália Színházban. A jubileumi gálaest második részében a nagysikerű József és testvéreit mutatják be.

A Magyar Fesztivál Balett első bemutatóját, a Nap szeretteit és a Bolerót 1996-ban a Duna Televízió is rögzítette. A fergeteges sikerű bemutatkozást követő tíz esztendő alatt olyan kiemelkedő előadások születtek, mint A magányos zongora, a Menyegző, A Kékszakállú két arca vagy a József és testvérei, amely a Boleróhoz hasonlóan a mai napig szerepel az együttes repertoárján. A József és testvérei című kétfelvonásos táncjátékból Markó Iván filmet is rendezett, amelyet 2000-ben a TV2 karácsony Szentestéjén sugárzott. A film még a tengerentúlon is komoly elismerést kapott, hiszen az egyik legnépszerűbb amerikai televíziós csatorna is méltatta magas művészi színvonalát. A következő év ősbemutatóját a Viva Verdit, Giuseppe Verdi csodálatos muzsikája ihlette. A Magyar Fesztivál Balett ezzel a produkcióval 2001 nyarán Olaszországban, a Cividalei Színházi Fesztiválon lépett közönség elé, ahol olyan sikert arattak, hogy két év múlva a Romantiáda című táncjátékkal ismét meghívást kaptak az Európa-hírű itáliai fesztiválra.

Markó Iván
Markó Iván 2001-ben táncművészeti iskolát alapított egy újpesti általános iskolában azzal a szándékkal, hogy az együttes és a magyar táncművészet utánpótlását segítse. Az iskola növendékei fontos szerepet kaptak  a Viva Verdi és a Romantiáda produkciókban. 

A Holocaust 60 éves évfordulója 2004-ben arra inspirálta Markó Ivánt, hogy az Ótestamentumtól napjainkig a tánc, a film és a színház nyelvén fogalmazza meg az emberiség talán legnagyobb tragédiájának történetét. Abban az évben Izraelbe is eljutott a társulat, ahol a 2003-ban született Káin és Ábel című táncdrámával léptek fel a világhírű Rishon Le Zion-i Fesztiválon, Carmielben és Jeruzsálemben. Az elmúlt esztendőben Markó Iván a Rómeó és Júliából készített rendhagyó koreográfiát. Shakespeare legendás szerelmi történetét a XXI. századi Jeruzsálem történelmi falai közé álmodta. A tradicionális zsidó zenei hagyományokra épülő muzsikát Jávori Ferenc komponálta a Magyar Fesztivál Balett számára.

forrás: QualitArt

süti beállítások módosítása