Napsugár fiúk

Újpesten mindig volt színház. Kivéve 1950 után, amikor Újpestet államosították. Megszûnt önálló város lenni. Beolvasztották Nagy- Budapestbe IV. kerületként. Ugyanakkor a vidéki színházak kikerültek magánigazgatásból. Nem jártak többé Újpestre lejátszani mûsorukat.

Időről-időre életre kél a helyi színház működése. Sőt, színházaké, mert az Ady Endre Művelődési Ház kamaratermében működő Újpest Színház mellett az Árpád úton van a Pódium, itt kisebb irodalmi rendezvények tartatnak.

Igen figyelemreméltó, hogy miközben csődöt kiált a színházi élet országszerte: osztódással szaporodnak a színházak. Az elővárosok visszakívánják régi színházaikat. A peremkerületek a művelődési házakban magáncsoportosulásoknak adnak helyet. Nincs persze nagy kiállítású díszlet (Neil Simon darabjához Kővári Magdolna megoldotta a helyzetet pénzpocsékolás nélkül). A jelmezek, gondolom, a szereplők otthoni ruhatárából kerültek ki. A jelmeztervezőként kiírt Molnár Emma csupán vámvizsgálatot végzett a ruhák közt: mit enged színpadra, mit tilt ki onnan.

A szerepek többségét a 2002 óta működő Harsányi Gábor Tehetségkutató, Kommunikációs Készségfejlesztő Stúdió (röviden: színi suli) növendékei adják.

Bármennyien játszanak is, a Napsugár fiúk kétszereplős komédia. Két kivénült komédiás torzsalkodása, se vele- se nélküle párosa a tárgy, a téma, a cselekmény, amit a legmolnárferencibb Broadway-szerző nagy anyagismerettel szerkesztett jól gurulóvá.

Harsányi Gábor játssza Willie Clark-ot, a kivénült lecsúszott, vásott vaudeville-ripacsot, megőrizve kamaszkori ártatlanságát, és nyűgös csodavárását. Harsányi egy időben megérdemelten igen népszerű, technikás színész volt. A Vidám Színpad színészlázongásakor kissé árnyékba került. Most virgonc bohóc a lámpafényben.

Dózsa László - Al Lewis - a kedvesen nagyképű, méltóságát még tar fejét lekapott vendéghaja fölfedésekor is megőrző komédiás. (Az előadást is ő rendezte igen gyakorlatiasan). A tutista-nimolista duóban ő a mindig víz fölött maradó, jóllehet elsőrangú képességei ellenére nem alakult szerencsésen pályája. Abszolút főszerepben igazolja, semmit nem felejtett el a kerékpározásból. Úgy tetszik: mindent tud a színészeti szakmából. A főrendezők mindeddig mellőzték kissé. Ő az Újpest Színház főrendezője. Most kárpótolhatja magát el nem játszott szerepekért.

A Broadway-bohózat nem tapos új utakat a színjátszásban, de ízléses, üde játék.
Tekintettel rá, hogy a színház két elválaszthatatlan félből egy egész: színpad és nézőtér, beszámolandó, hogy a négyszáz férőhelyes kamaraszínházban minden széken ülnek. Legjobb ruhájukban, ünnepi nyitottsággal, fogékony színházszeretők foglalnak helyet. Hálásan fogadják a házhoz menő színház előadását.
Azt hiszem: fontos jelenség, hogy Újpesten visszafoglalták színészek-nézők a színházat.

szerző: MGP

süti beállítások módosítása