Molnár Ferenc: Liliom

1908-ban jelenik meg Molnár Ferenc Muzsika címû novelláskötete, melyben a vásári kikiáltó és egy kis cselédlány szerelmérõl írt története olvasható, a címe Az altató mese. Ez lesz a Liliom alapötlete. A színmûvet 1909. december 7-én mutatja be a Vígszínház. A bemutatón megbukik a darab, de két évvel késõbb, a bécsi premier után - ahol viszont tombolt a közönség - kezdi meg máig tartó világkarrierjét.

Puccini operát, Gershwin musicalt szeretett volna írni a Liliomból; ekkor még Molnár nem állt kötélnek, féltette a darabot; de később hozzájárult a Carousel, azaz Körhinta zenés darab átiratához.
A színpadi hírnév meghozza a filmipar érdeklődését is. Többek között 1933-ban Fritz Lang, 1956-ban Henry King rendez filmet a Liliomból.
Jelentősebb magyarországi bemutatók a közelmúltból: 1982. Szolnoki Szigligeti Színház (rendező: Babarczy László, szereplők: Lukáts Andor - Liliom, Fehér Anna - Julika); 1997. Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház (rendező: Paulo Magelli, Kaszás Géza - Liliom, Olasz Ági - Julika); 2001. Krétakör Színház (rendező: Schilling Árpád, Nagy Zsolt - Liliom, Láng Annamária - Julika).
2006. októberében a Népligethez közeli Bárka Színház is műsorra tűzi Molnár Ferenc e csodálatos remekművét, a ligeti körhintás legendáját.
Tersánszky Józsi Jenő így üdvözölte e külvárosi legendát és az írót az 1929-es Nyugatban:
"Ennek a Liliomnak a levegője, ez a szemérmességet röstellő és fojtogató, pökhendien érzelmes, és érzékenyszívű levegő, az a bizonyos budapesti, ami már függetlenítette magát Bécs atyáskodásától. Ez a levegő a kamasz nagyváros Budapesté, aki már a saját lábán akar járni és a saját hangját hallani és az ifjúság merszével ítéli meg a dolgokat..."

Molnár Ferenc: Liliom
Egy csirkefogó élete és halála
Külvárosi legenda hét képben (1909)

Liliom: Széles László m.v.
Juli: Mezei Kinga
Muskátné: Varjú Olga
Mari: Szorcsik Kriszta
Ficsur: Ollé Erik
Hugó: Nagypál Gábor
Dr. Reich, Linzmann: Gados Béla
Lujza: Császár Réka
Hollunderné: Varga Anikó
A Hollunder fiú: Szabó Gábor
Kapitány, Fogalmazó: Egyed Attila 
Esztergályos: Kardos Róbert
Berkovics: Törőcsik Tamás
           Rendőrök: Bodor Richárd, Pásztor Tibor
   Angyalok: Mesés Gáspár, Dóra Béla, Dóra Mátyás

Történik a Városligetben és a másvilágon

Zene - Lajkó Félix
Díszlet - Menczel Róbert
Jelmez - Zeke Edit
Dramaturg - Vörös Róbert
Zenei vezető - Faragó Béla
A rendező munkatársa - Hajós Eszter
Ügyelő - Kiss Réka Judit

Rendező - Telihay Péter

 Bemutató: 2006. október 6. Bárka Színház

forrás: Bárka Színház

süti beállítások módosítása