Kaleidoszkóp

Október 7-én, szombaton startol Közép-Európa legnagyobb pódiummûvészeti seregszemléje, a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál. Az idén több újítással jelentkezik a fõszervezõ Magyar Versmondók Egyesülete.

A fesztivál igazi seregszemlévé alakul: a versenyprogramban vers- és stúdiószínházi produkciók, hivatásos és amatőr előadók egyaránt szerepelnek. A versenyeknek 8 napon át a Merlin Színház ad otthont Budapesten. 2006-ban nincsen döntő: a meghívásos fellépők és a jelentkezők valamennyi kategóriában önálló zsűri előtt lépnek színpadra. A versenyek összdíjazása 4 millió forint - egyebek mellett svéd- és finnországi vendégszereplést, wellness-hétvégéket, irodalmi utazásokat, képzőművészeti alkotásokat, könyvkülönlegességeket nyerhetnek a versenyzők.
Az események fővédnöke Hiller István oktatási és kulturális miniszter, társadalmi fővédnöke Demszky Gábor Budapest főpolgármestere, a fesztiváligazgató Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének kreatív alelnöke.


• VersFesztivál Hobóval, Ghymessel, Shannonnal, myMusic koncertekkel

A versenyprogramok mellett a Kaleidoszkóp számos fesztiválprogrammal jelentkezik. Október 7-én, a nyitónapon a Megasztár különdíjasaként ismert NeoFolk zenekar, és Hobo lép fel. Hobo Kötéltánc - a blues és a költészet között címmel mutat be alkalmi estet, verset Damu Roland, a Jóban Rosszban sztárja mond. A Merlin Színház túloldalán, a Városháza téren október 7-és és 8-án utcazenészek, breakesek és bohócok szórakoztatják a közönséget. Egy héttel később, október 13-án és 14-én a myMusic zenekarai lépnek fel ugyanitt: a JazzPression, az Ethnosonic, a Twinz, a Chocolate city, az Eastern Station, az Édaín, az Effeta, a Gallowglass, a Lighthouse, The Latin Quarter, a Re-G, a Szilaj dobkör, a Trip-10 és a Vanmocselló duó. 13-án pénteken a Shannon, 14-én szombaton a Ghymes zenés showja zárja a sort. A műsorokat Kiso, a Viva TV műsorvezetője vezeti.


• Költészeti programok: Bella István Kortársalgó

Bella István fővédnök emlékére a fesztiváligazgatóság a Kossuth-díjas költőről nevezte el az esti író-olvasó találkozókat. A minden nap 20 órakor kezdődő programsorozatot október 8-án, vasárnap a fővédnök emlékestje nyitja Ágh István, Buda Ferenc, Serfőző Simon és a költő özvegye, Zayzon Márta részvételével. Október 9-től esténként a közönségtalálkozók vendége Tóth Krisztina, Petőcz András, Gyurkovics Tibor és Karafiáth Orsolya, a beszélgetések moderátorai Turczi István, Kinizsi Ottó és Kiss László. Az esteken Huzella Péter és Király Erika közreműködnek.


• Pódiumi Estek Fesztiválja

A színpadi versenyprogramok között a Pódiumi Estek Fesztiválján, október 8-tól 12-ig minden délelőtt előadóesteket, performance-okat, mozgásszínházi előadásokat, műhelyprodukciókat és emlékesteket láthat a közönség a Merlinben. Akárcsak a Versmondó Szalonban, klasszikus és kortárs szerzők művei egyaránt megtalálhatók a repertoárban. Esténként ugyanebben a kategóriában hivatásos színészek, előadóművészek is fellépnek: többek között Turek Miklós, Lázár Balázs, Borbély Krisztina, Kovács Gábor, Mateisz Erzsébet és a Háromszín Társulat mutat be önálló és társas pódiumi esteket.


• Magyar Művek Szemléje

Magyar szerzők színműveiből, prózai, illetve verses alkotások alapján készült színházi és pódiumi előadások, monodrámák alkotják a Magyar Művek Szemléjét a VersFesztiválon. A Pódiumi Estek Fesztiválját váltva, október 8-tól délutánonként olyan népszerű társulatok játszanak, mint a Soltis Lajos Színház, a Naná Színház, a Homo Drammaticus, az ÉRME, a Szeleburdiák Színpad, a Garabonciás vagy az ART’-atlanok (teljes program a VersFesztivál honlapján). A zsűriben Zalán Tibor költő, drámaíró, Szűcs Katalin színikritikus és Nagy András László rendező minősítik a Magyar Szín-Játékos Szövetséggel a produkciókat.


• Kalliopé Színpad

Az elmúlt egy év aranyminősítésű előadásai október 13-án és 14-én veszik birtokba a Merlin Színház színpadait. Huszárik Kata színművész, Wiegmann Alfréd színházi és televíziós rendező, Bartók László előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke sokadmagával figyeli a legjobb produkciókat, hogy abszolút győztest válasszon. A nézők közönségszavazatai alapján a fesztiváligazgatóság Kaleidoszkóp Voks-díjjal jutalmazza a legnépszerűbb előadást. Schwajda György, Móricz Zsigmond, Fazekas Mihály, Weöres Sándor, Tasnádi István, Molnár Ferenc, Kárpáti Péter és Arany János művei láthatók a fesztiválzáró hétvégén.


• Jelen, lét - Kaleidoszkóp Könyv 9.

Az egyetemista, főiskolás szerzők megmásíthatatlan "Jelen, lét"-ét aposztrofálja az október 13-án, pénteken megjelenő új kötet, amely a Kaleidoszkóp Könyvsorozat 9. tagja. A kötetet lektora, Turczi István Parnasszus főszerkesztő, a Magyar Írószövetség költői szakosztályának vezetője méltatja, Lutter Imre szerkeszt és Hajdú Anett versmondó mutatja be. A VersFesztivál emellett több kötetkiadónak és folyóiratnak biztosít helyet a Merlin Színházban: a Nap Kiadó, a Kráter, a Móra Könyvkiadó, a Parnasszus, a Spanyolnátha és a Versmondó is jelen lesz. A színház csarnokában Rózsahegyi György karikaturista, Dobos Tamás fotóművész, Ring Júlia festőművész és Madarász Gergely grafikus alkalmi irodalmi kiállítása látható a VersFesztivál ideje alatt. A Ghymes koncert előtt nagyszabású GálaEst zárja a fesztivált a Merlinben, a showban a Bal Négyes Páholy, Pankotay Péter. Mahó Andrea, Váradi Eszter Sára, valamint Kiss Gábor színészek revü műsort mutatnak be.

Jegyek és programfüzet: a Merlin Színház jegypénztárában.

süti beállítások módosítása