Szociobohózat-törmelékek

A Makrobaták most alakult társulattá, de a csapat magja már két éve dolgozik együtt. Olyan színházi elõadásokat szeretnénk létrehozni, amelyek ötvözik a zenét, a mozgást, a költészetet, a színház minden eszköztárát. Nem akarjuk "mozgásszínház"-ként meghatározni magunkat, noha fontos nekünk a színész fizikai kifejezésének gazdagsága. Olyan színházi stílust tûztünk ki ideálunknak, amelyben a szó, a gondolat, az érzelem és a mozdulat egyaránt fontosak és nem válnak szét egymástól, hanem egységes színházi "jel"-ként hatnak.


Louis Calaferte
(1928-1994) az olaszországi Torinóban született, de családjával fiatalon Franciaországba emigrált, s ezért francia író-, költő- és színpadi szerzőként tartják számon. Magyarországon kevéssé ismert, egyetlen művét sem játszották még magyar nyelven. A Hepp! című darabja, számos más színpadi művéhez hasonlóan nem egy lineáris történet, hanem apró fragmentumok halmaza, rövid életképek a társadalom különböző rétegeiből, életünk más és más aspektusairól. Legtöbb jelenete szavak nélküli, azonban metaforáin keresztül mégis beszédes. Calaferte drámaíróként is költő marad, fölösleges beszéd helyett képekbe, gesztusokba képes sűríteni egy-egy élethelyzet vagy személyiség lényegét; éles kritikával és együttérző humorral láttatja "fejlett civilizációnk" számos ellentmondását. A Hepp! című előadásban mi sem egy történetet szeretnénk elmesélni, hanem inkább kérdéseket teszünk fel, vagy megkérdőjelezünk már elfogadott dolgokat, más fényben mutatunk be megszokott jelenségeket.

 

Hepp!
szociobohózat-törmelékek 1 részben, 34 képben

Előadásunk 34 különálló jelenetből áll, amelyek nem egy összefüggő történetet mesélnek el. Ezek a metaforákba sűrített, rövid életképek mégis összefüggenek, mert emberi létezésünk teljességébe  engednek bepillantást. Vágyainkról, félelmeinkről, hiedelmeinkről, társas életünk furcsaságairól, nevetséges vagy éppen felemelő pillanatairól adnak összegzést. Bizonyos jelenetekben használunk stilizált hatalmi jelképeket (rendőregyenruha, bírói paróka, vagy tábornoki egyenruha), de nem a rendőrségből, a katonaságból vagy a bíróság intézményéből magából akarunk gúnyt űzni. Csupán kérdéseket szeretnénk feltenni: a hatalom tiszeletet parancsoló póza nem válik-e nevetségessé, ha az "nép alsóbb rétegei" nem éreznek többé tiszteletet? Nem azért akarunk-e félelmetesnek látszani, mert borzasztóan félünk valakitől? Hogyan dolgozzuk fel a múltat, le kell-e számolnunk vele, vagy elég, ha csak elszámolást végzünk? Le kell-e rombolni a tegnap szobrait, démonizáljuk-e jelképeit, vagy hatásosabb, ha kikacagjuk? Hogyan kezdjük a társadalom életét megváltoztatni, otthon vagy kint az utcán? Másokon vagy önmagunkon? Egyáltalán, változik-e valami, vagy a félelem újraszüli újabb és újabb démonait?
Szeretnénk, ha együttgondolkoznának velünk.  Persze közben szabad nevetni is...

A jelenetek címei:

Önkritika  A hencegő
Kereskedelem  Teljhatalom
A tábornok útja Az élet iskolája
Társadalmi felemelkedés  Egy kiállítás megnyitója
A kezdet és a vég  Elhagyás
Kik vagyunk?  Pallérozott modor
Az idegenek  A nagy zenekar
Magunk között  Ikarosz mítosz
A nagy látványosság  Szorongás
A szabad ember  A baleset
Privilégium   Gyerekkor
Közmegegyezés  A műtét
Teljes őszinteség  Örömhír
Bosszúálló sors  Összegzés
Leltár  A kérdés
Értetlenség  Hiány
Alex bíró  Tekeredik a kígyó


A Makrobaták bemutatják:
LOUIS CALAFERTE: HEPP!
-Szociobohózat-törmelékek 1 részben-

Szereplők:
Baku György
Barta Árpád
Király Vivien
Kiss Márton
Zentai Beatrix

Rendezte: Várnai Szilárd

Előadás: 2006. Október 6-án és 7-én 19 órakor
Helyszín: FMK (Ferencvárosi Művelődési Központ IX. Ker. Haller u. 27)
Jegyrendelés: 06-30-686-4648

forrás: Makrobaták Színtársulat 

süti beállítások módosítása