Boszorkányos est

A Tamási Áron Színház 2006/2007-es új évadjának külön érdekessége lesz Bicskei Zsuzsanna Apokrif címû egyéni elõadóestje, melyet a színésznõ október 6-án 19 órától mutat be a színház Kamaratermében.

A Mandrake, Michael Beasley, Dead Can Dance, Lajkó Félix, Ligeti György, Kado, Apocalyptica és Therion zenéjére, Eörsi István verseire készült egyéni est középkori magyar boszorkányperek perirataiból merít ihletet. Bicskei Zsuzsanna új előadása a tánc, az ének, a vers nyelvén az elvakult vallásosság nevében legyilkolt több ezer egyszerű asszony sorsáról, női princípium és patriarchális világrend, hatalmasok és elnyomottak örökké élő konfliktusáról beszél.
A művésznő így vall új előadásáról: "Mikor kezembe kerültek a boszorkányperek jegyzőkönyvei, nemcsak a felidézett történések barbár primitivizmusa rémített meg, hanem annak a többszáz éves szövegekben felidézett közhangulatnak a rárímelése is mindazokra a borzalmakra, melyek újra meg újra ismétlődnek azóta is. Mert egy kirekesztésen, mesterségesen gerjesztett rettegésen alapuló civilizációban gyakorlatilag mindenki, aki mást mer mondani, mint az elismert axiómák, bármikor bajba kerülhet. Így van ez bárhol ezen a bolygón. Arthur Koestler szerint az emberi természet patologikus velejárója, örökösen visszatérő szégyenletes kényszere a "mások", a "másfélék", a nem-embernek tekinthető ellenfelek létrehozása és viktimizálása. Kétségbeesetten táncolok tehát - a reményért."

Az Apokrif című előadás bérleten kívül kerül műsorra az új évadban, a következő előadás október 31-én, kedden este 7 órától lesz a Tamási Áron Színház Kamaratermében.


forrás: Tamási Áron Színház
fotó: Barabás Zsolt 

süti beállítások módosítása