"Szíkölök"

Szombat este mutatta be a Honvéd Kamaraszínház legújabb, Rusznyák Gábor által színre vitt Szíkölök címû darabját. Az alkotógárda lényegében megegyezik a 2004-ben bemutatott, nagy sikerû Bozgorok csapatával. A "Szíkölök" - mintegy a Bozgorok folytatásaként - nem egy összefüggõ történetet mesél el, hanem mozaikszerû, különbözõ korokban és helyszíneken játszódó laza szerkezetû jelenetfüzér.


Jelenet a Szíkölök c. előadásból

Az  előadással a szegedi Alternatív Színházi Szemlén Rusznyák Gábor elnyerte a Legjobb rendezés díját, a Színházi Kritikusok Céhe pedig ugyanebben az évben a Legjobb független színházi előadásnak ítélte meg. A társulat külön jutalomban részesült, amikor elnyerte a Fővárosi Önkormányzat Alkotóközösségi Díját a Magyar Stúdió Színházi Műhelyek XVI. Fesztiválján.

A Bozgorokkal ellentétben (amelynek Shakespeare Ahogy tetszik című színműve volt az alapja) a Szíkölöknek nincs irodalmi előzménye. A Szíkölök "születő“, a próbák során kialakult színházi szöveg, egy különböző korokban és helyszíneken játszódó laza szerkezetű jelenetfüzér, formája a mese. Mese a székelyekről, történelmükről, szokásaikról, felhasználva azokat a közhelyeket, amelyeket mi, "magyarországi magyarok“ tudunk, gondolunk vagy képzelünk - "róluk“. Az előadás kiindulópontja a magyarok bejövetele a Kárpát-medencébe, vége pedig a 2004. december 5-i népszavazás.


Jelenet a Szíkölök c. előadásból

A "bozgor" román kifejezés, jelentése: hazátlan.
Bántó jelzője mindazoknak, akik sehova sem tartoznak, akik ugyan állampolgárai az adott országnak, de nem tagjai. (Esetlegesen,  ugyanakkor tagjai egy másik "országnak" népcsoportnak, de nem állampolgárai annak.) Kitaszítottak innen is onnan is: "Bozgorok".
Shakespeare Ahogy tetszik című színműve, sokrétegű, bonyolult darab. Sok mindenről szól többek között a kitaszítottságról, a száműzöttségről is.
A Honvéd Kamaraszínház színészei (akik javarészt Erdélyből származtatnak)
- kicsit magukról is vallva, - ezen a szemüvegen keresztül nézték Rosalinda, Orlando, Próbakő, Jaques és a többiek civódásait, perlekedéseit, azt, hogy hogyan szerelmesek, hogy hogyan élnek ők... mi, s  ti...


Jelenet a Szíkölök c. előadásból


"Szíkölök"

Szereplők, avagy a mesélők:
Fazakas Júlia
Kovács Ágnesanna
M.Simon Andrea
Szőcs Erika
Dióssi Gábor
Domokos László
Győry András Botond
Kátai István
Molnár Csaba
Bocskor Salló Lóránt

Dramaturg: Ari Nagy Barbara
Díszlet: Rusznyák Gábor
Jelmez: Őry Kati
Zenei munkatárs: Selmeczi Bori
Rendező munkatársa: Buzássy Adrienne

Rendező: Rusznyák Gábor

További előadások: október 25., 26., november 5.
Helyszín: Szkéné Színház


Jelenet a Szíkölök c. előadásból

forrás: Honvéd Kamaraszínház
fotó: Nehéz Andrea

süti beállítások módosítása