James Dillon: Philomela

Az skót kortárs zene egyik legizgalmasabb alakja James Dillon [1950] 2004-ben fejezte be elsõ színpadi mûvét, amely az antik görög mitológia egyik vérgõzös epizódját dolgozza fel. A megerõszakolt, nyelvétõl  megfosztott, végül fülemülévé váló Philomela tragikusan szép története különösen izgalmas operaszüzsé.

Ahogy a szerző fogalmaz: "Philomela, a dalok szerelmese nem képes énekelni, s így a kifejezés új formáit kell  felfedeznie". Erre törekszik a három énekest, kamaraegyüttest és élő elektronikát alkalmazó mű is, mely az  alkotók szerint a barokk opera és a japán No-színház sajátos ötvözete. Dillon az 1980-as évek elején a  londoni New Complexity mozgalom tagja volt, s ekkoriban elsősorban zene és tér viszonya foglalkoztatta Varese és Xenakis nyomán. Zenei stílusa azóta nagy utat járt be, miként művei is - a legjelentősebb  zenekarok, fesztiválok és előadók társaságában. Első operáját a hatalmas sikerű portugáliai ősbemutató  előadógárdája hozza el Budapestre, a világhírű és Magyarországon is jól ismert finn szopránnal, Anu  Komsival a címszerepben.

James Dillon: Philomela
- Opera -

 Vezényel: Jurjen Hempel
 Közreműködik: Remix Ensemble Porto [P]
 Philomela: Anu Komsi
 Procne: Susan Narucki
 Tereus: Lionel Peintre
 
 Videótechnika, jelmezek: Pascal Rambert
 Világítás: Pierre Leblanc
 Elektronikus zene, videó: Carl Faia
 Fotó: Pedro Magalhăes

Rendező, Videó- és jelmeztervező: Pascal Rambert

Előadás: Október 13., 19.30
Helyszín: Jövő Háza Teátrum

Az előadás a T&M megrendelésére, a T&M, a Casa da Musica - Porto, valamint a Festival Musica - Strasbourg együttműködésében jött létre.

Támogatók: Fonds de création lyrique, Réseau Varčse | Portugál Nagykövetség

forrás: BŐF

süti beállítások módosítása