Hajmeresztő premier Miskolcon

Hajmeresztõ játéknak lehettek tanúi vagy akár gyanúsítottjai mindazok, akik a hétvégén a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházába látogatva részesei voltak a Tasnádi Csaba által rendezett két részes bûnügyi társasjátéknak.


Nagy Sándor Tamás, Máhr Ági, Kertész Marcella

A darab igazi írói bravúr: színpadi krimi, melynek végkifejletét maguk a nézők határozzák meg. A krimi egy fodrászszalon életébe enged bepillantást - szereplői a szalon vendégei és munkatársai, akik egy nyomozás kellős közepén találják magukat, és addig nem szabadulhatnak, míg egyikükről ki nem derül, hogy ő gyilkos. A játék szellemességét és különlegességét az adja, hogy a nézők maguk is tanúk és nyomozók egyszerre: folyamatosan munkában vannak, kérdezhetnek, közbeszólhatnak, és szavazással dönthetik el, ki a leggyanúsabb figura. A játékmester a darab szerinti nyomozó, aki kiprovokálja és egy több variációt is elbíró mederbe tereli a szereplők és a nézők közötti párbeszédet. Ebben a bűnügyi komédiában tulajdonképpen mindenkiből lehet gyilkos.
Az előadás igazi tétje azonban nem a gyilkos megtalálása, hanem a közös játék. Estéről-estére minden egyes néző felügyelővé válhat, mindenki megpróbálhatja megfejteni a titkot. Egy briliáns ötlet szüleményeként a szerző a színpadon valósítja meg azt, amit kriminézés vagy -olvasás közben megélünk. Megtörténik a bűntény, kapunk néhány információt, megismerjük az adott szereplőket, aztán felállítunk egy ok-okozati összefüggést, levezetjük a lehetséges megoldást, tippeljük a tettest, és amikor a végén kiderül, hogy mégsem úgy volt, ahogy mi gondoltuk, akkor megrökönyödünk, vagy akár örvendezhetünk is, ha bejött a mi feltételezésünk.
"A Hajmeresztő előadásain a homo ludens újra együtt játszhat társaival. A játszó ember kiteljesedhet, és csillogó szemű közösségi lénnyé változhat - és ez a színház csodája." - Tasnádi Csaba -


Bősze György, Máhr Ági, Nagy Sándor Tamás


HAJMERESZTŐ
-
bűnügyi társasjáték két részben -
Írta: Paul Portner
Fordította: Morcsányi Géza

Tony Whitecomb: MOLNÁR SÁNDOR TAMÁS
Barbara DeMarco: KERTÉSZ MARCELLA
Mrs. Schubert: MÁHR ÁGI  Jászai-díjas
Eddie Lawrence: BŐSZE GYÖRGY
Victor Rosetti: SZIRTES GÁBOR
Mike Thomas: CHAJNÓCZKI BALÁZS

Díszlettervező: TAKÁCS ENIKŐ e.h.
Jelmeztervező: BODOR KATA e.h.
Színpadmester: HAZSEGA MIKLÓS
Ügyelő: KRIVJÁNSZKY ISTVÁN
Súgó: BALÁZS ÉVA
Asszisztens: GRIBOVSZKI PÁL

Rendező: TASNÁDI CSABA

Előadások legközelebb:
2006. november 02. csütörtök, 19.00 óra, Kamaraszínház
2006. november 03. péntek, 19.00 óra, Kamaraszínház
2006. november 21. kedd, 19.00 óra, Kamaraszínház
2006. november 22. szerda, 19.00 óra, Kamaraszínház
2006. november 23. csütörtök, 19.00 óra, Kamaraszínház


Chajnóczki Balázs, Kertész Marcella, Szirtes Gábor


A fotókat Strassburger Alexandra készítette
Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

süti beállítások módosítása