Temesvári színházportré

A temesvári Csiky Gergely Színház márciusban új igazgatót kapott: Szász Enikõ színésznõ nyerte meg az önkormányzat által kiírt pályázatot. Az eltelt hónapok tapasztalatairól nemcsak õt, hanem a színészeket és a színház rendezõjét is megkérdeztük. Az új helyzet minden oldalon nehéz.

Szász Enikő
Színésznő, a Temesvári Csiky Gergely Színház igazgatója
“A színházirányításban olyan szempontokat szeretnék érvényesíteni, amelyek eddig hiányoztak. Nem lehet eltekinteni attól a közegtől, amelyben élünk. A színháznak mint kulturális intézménynek nem szabad szem elől tévesztenie, hogy a művészet gyakorlásán túl más feladatai is vannak. A Csiky Gergely Színház nem lehet partner a szórványmagyarság szellemi magára hagyásában. A bánsági térségben, egy szórványközegben, amelyben négy megyének az egyetlen magyar színháza vagyunk, az utóbbi években a színház egyre inkább rétegszínházként működött. Nem mondom, hogy rosszul, csak azt mondom, hogy ebben a közegben, amelyben mi vagyunk az egyedüli választék, nem lehet kizárólag egy réteget megszólítani. Én a nagyon magas szakmaiság jegyében képzelem el a színház további működését, viszont a kínálatot bővíteni kell.
(...)
Én úgy gondolom, hogy mindent fel lehet vállalni, ami minőségi. Lehet könyvbemutatókat, kiállításokat, mindenféle kulturális eseményt szervezni, vagy ezekhez helyszínéül szolgálni. Minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy a nézőt becsalogassuk a színház kapuján.
(...)
A pályázatom egyik alapgondolata, hogy kezdeményezem egy színházi szövetség, partnerség létrehozását a Duna-Kőrös-Maros-Tisza Eurorégión belül működő társulatok között. Elsősorban a szegedi és újvidéki színházra gondoltam, ugyanis Szeged és Újvidék Temesvár testvérvárosai. Úgy látom, hogy ezek a testvérvárosi szerződések nagyjából csak a papírok szintjén léteznek, és ez kiváló alkalom lehetne megtölteni a formát. Pályázatíráskor mindkét színházzal felvettem a kapcsolatot, mindkét színház szándéknyilatkozattal támogatta az ötletet, és ezáltal a pályázatomat. (...) Nagy örömömre szolgált, hogy az Újvidéki Színház igazgatóján, László Sándoron kívül a Szabadkai Népszínház igazgatója, Mezei Zoltán, és a Tanyaszínház igazgatója, Magyar Attila is örömmel csatlakozott a gondolathoz."

Szabó K. István
Rendező, a Temesvári Csiky Gergely Színház művésze
“Amikor úgy döntöttem, hogy igazgatóként nem szeretném folytatni az udvarhelyi tevékenységem, akkor úgy éreztem máshol sem akarom azt, értelmesebbnek láttam szüneteltetni az adminisztrativ munkát, és ehelyett inkább az alkotói kihívásokat részesíteni előnyben. Akkoriban történt, hogy Demeter András megkeresett, és felajánlotta az együttműködést. Megragadtam az alkalmat, mert nagyra értékelem azt a színházépítő munkát, amit ő tizenkét éven keresztül folytatott a temesvári teatrumban, szinte a megsemmisülésből feltámasztva egy intézményt. Így rábólintottam a főrendezőségre, annak reményében, hogy ambiciózus terveket valósíthatnánk meg együtt. De ő akkor éppen továbblépett a minisztériumba, még jóformán el sem kezdtük az együttműködést, és ahhoz, hogy érdemben folytathassam azt, amire szerződtem, a megfelelő megoldás az lett volna, ha intézményvezetőként teszem. Nem így történt."

Balázs Attila
Színész, a temesvári Csiky Gergely Színház művésze
“Az új évad egyelőre úgy néz ki, lendületesen indul, lesz mit játszani. A változás mindig nagyon érdekes időszak. Lehet szidni a régit, és dicsérni az újat, vagy fordítva. Vagy, ami színészberkekben az általános: szidni a régit, szidni az újat. Szerintem egyszerűen dolgozni kell.“

László Péter
Színész, a temesvári Csiky Gergely Színház művésze
"Demeter Andrással a főiskola befejezése után ismerkedtem meg, és azt láttam, hogy az a gondolkodásmód, amit ő képvisel, akár az életben, akár a színházban, nagyon hasonlít az enyémhez. Persze ezt fordítva kellene mondani - tehát hogy az én látásmódom hasonlít az övéhez -, azért mondom mégis így, mert a saját történetemet mesélem. Miután odaszerződtem, azt tapasztaltam, hogy céljai vannak. Maximalista. Tisztelem benne, hogy nagyon erősen akar dolgokat, és nem adja fel semmilyen körülmények között.
(...)
Őt, [Szász Enikőt] mint embert én tisztelem mert céljai vannak és küzd értük - mondhatnám: mint Demeter. Az más, hogy esetleg egy ponton túl nem fog egyezni az akaratunk."

A teljes interjúk a megújult www.ahet.ro honlapon olvashatók.

forrás: ahet.ro

süti beállítások módosítása