Euripidész: Iphigeneia Auliszban

Iphigeneia a görög mondában Agamemnón és Klütaimnestra leánya. Mikor a Trója ellen készülõ görög hajóhad Aulisz kikötõbõl szélcsend következtében nem tud elindulni, Kalkhas jós kijelenti, hogy a szélcsend mindaddig nem ér véget, míg a görögség fõvezére, Agamemnón saját leánya feláldozásával ki nem engeszteli Artemiszt, kit az istennõnek szentelt szarvas megölésével megsértett. Agamemnón hosszú habozás után beleegyezik a szörnyû áldozatba s azon ürügy alatt, hogy Akhilleusszal való menyegzõjét fogják Auliszban megtartani, elhozatja hazulról Iphigeneiat a táborba.

Vasvári Emese előadása intenzíven koncentrál arra a háromszög-konfliktusra, amely a király, Agamemnón, a királyné, Klütaimnésztra és lányuk, Iphigeneia között épül fel. Az előadás egy egziszteniális tragédia, a görög dráma dramaturgiájával és verseléssel. A gesztusok és a jelek egyszerűek, a megfogalmazás puritán, a szereplők történései érthetőek és átélhetőek. A nézőnek semmilyen kulissza-effektus nem áll az útjába, hogy a játékosokkal tartsanak a tragédia érzelmi útján.

Az előadás tévéfelvétele hasonlóan puritán, egyszerű, közvetlen. Egy üres, sötét falú műteremben van berendezve az egyik sarok "lakásszínházi" intimitással a felvételhez. A nézők ugyanúgy megérkeznek, mint a Magyar utcában, ahol a Lakásszínház az előadásait tartja; az előadás pedig hasonlóképp, mint eddig, feléled a nézők szeme láttára. Akkor mennek jól a dolgok, ha a tévé előtt ülő néző is úgy érezi, hogy ott van a többiekkel. Nem áll útjába semmilyen televíziós vagy filmes effektus abban, hogy átélje Iphigeneia tragédiáját.

Iványi Marcell

A Művész Mozi bemutatja Vasvári Emese Lakásszínháza előadásában az Euripidész: Iphigeneia Auliszban című előadásból készült filmet.


Vasvári Emese Lakásszínháza:
Euripidész: Iphigeneia Auliszban

Szereplők:
Agamemnón: Menszátor Héresz Attila
Klütaimnésztra: Vasvári Emese
Iphigeneia: Fátyol Kamilla

Díszlet - jelmez - rendezés: Vasvári Emese

Stáb:
Rendező: Iványi Marcell
Operatőr:  Máthé Tibor, Tóth Zsolt, Vajda Péter
Vizuális tervező: Láng Imola
Vágó: Czeilik Mária
Hangmérnök: Zányi Tamás
Gyártásvezető: Keresztes Felícián
Társproducer: Muhi András
Producer: Durst György
Gyártócégek: Duna Műhely, Inforg Stúdió

Vetítés:
2006. november 03. péntek, 19.00 óra
Művész Mozi, Bunuel terem

forrás: Vasvári Emese Lakásszínháza

süti beállítások módosítása