Karrierek és szerelmek

Siker volt a regény, siker a belõle készült Maár Gyula-film, aztán bemutatta a Madách Színház - és eltelt közel húsz éve. Most elõvette, leporolta Moldova regényét-adaptációját, a Malom a pokolban-t a székesfehérvári Vörösmarty Színház, ahol Kolos István rendezésében mutatták be a fölfrissült mûvet.

Bár a történet a legvadabb ötvenes években játszódik, a szereplői ma is jól ismert figurák, főleg a központban álló Flandera János, akinek semmi más bűne nincs, mint hogy igyekszik kiemelkedni nyomorult környezetéből, néha rosszul dönt, néha elhallgat dolgokat, hibázik, de ha kell, igazul viselkedik. Tehetséges fiatalember, akinek igazán azt sem lehet a szemére hányni, hogy nők egyengetik az útját. Ám ebben a világban mégis elbukik...
A krimi izgalmaival bővelkedő és érzelmekben is gazdag műnek méltán volt sikere a november 11-ei bemutatón. A sokszálú történet megértéséhez sokat tesz hozzá Szakács Györgyi finoman megtalált-kitalált öltözeteivel és Szlávik István kifejezően mozgalmas díszletével. A főszerepet a sok érdekes produkcióik révén híressé vált Máté Gábor-osztályban végzett vonzóan tehetséges Száraz Dénes kelti életre, de a többiek is hitelesen teremtenek meg egy világot, többek közt Xantus Barbara, egy okosan törtető újságírónő szerepében, Quintus Konrád, a korra jellemző tipikus "vörös gróf"-ként vagy Kozáry Ferenc hithű kommunista vezetőként.
Nem szokás ugyan efféle kedvcsinálókban ilyesmiről említést tenni, de ennek a drámának a filmszerű szerkezete, gyorsan váltakozó helyszínei és öltözékei okán megérdemel a "takarásban" tevékenykedő, hibátlanul dolgozó műszak is egy jó szót.


Moldova György: MALOM A POKOLBAN
-
színmű - 

A Vörösmarty Színház előadásának szövegváltozatát
Kolos István és Lőkös Ildikó készítette

Flandera: Száraz Dénes
Altschuller: Kozáry Ferenc
Nagyezsda: Csizmadia Ildikó
Erzsi: Főző Ditta
Károlyi: Quintus Konrád
Ildikó: Xantus Barbara
Noszter: Lux Ádám
Deseő: Juhász Illés
Károlyiné: Závodszky Noémi
Ilonka: Dzsupin Ibolya
Művezető: Matus György
Főhadnagy: Deme Róbert
Pirkhoffer: Tűzkő Sándor
Eszti: Madák Zsuzsa
Zenész: Cserta Gábor
Szomszédasszony: Bakonyi Csill

Valamint:
Főbérlőnő, Őrmester, Orvos, Katona, Pincér, Pincérnő, Őr - a Vörösmarty Színház táncosai és stúdiósai

Díszlet: Szlávik István
Jelmez: Szakács Györgyi
Zene: Döme Zsolt
Dramaturg: Lőkös Ildikó
Mozgás: Gyöngyösi Tamás
A rendező munkatársa: Láposi Réka

Rendező: Kolos István


Moldovának a Malom a pokolban című műve a legvadabb ötvenes években játszódik. A központban álló Flandera János igyekszik kiemelkedni nyomorult környezetéből, még a tehetsége is megvan hozzá, mégis másokon, főleg nőkön keresztül taposva közeledik céljához, mígnem aztán az utolsó pillanatban mégis elbukik...

 
Forrás: Vörösmarty Színház / li

süti beállítások módosítása