Patkányiszony

A Skandináv Ház Alapítvány november 28-án este fél nyolctól közös színházlátogatást és beszélgetést szervez. A terítéken Ibsen Patkányiszony címû drámája, melyet a Budapesti Kamaraszínház Shure Stúdiója nemrégiben mutatott be. Az eseményt a Norvég Királyság Budapesti Nagykövetsége támogatja.

Az előadás Ibsen egy késői, ritkán játszott darabjának, a Kis Eyolfnak az átirata furcsa emberi viszonyokról, bűnről és büntetésről, felelősségről és felelőtlenségről és a hagyományos férfi szerep válságáról.

A darab másfél nap eseményeit beszéli el, és az Allmers-házaspár birtokán játszódik, mely a fjordtól nem messze terül el a város közelében. A házaspárnak van egy kilenc éves fia, a fél lábára béna Eyolf. A fiú testi fogyatékossága egy baleset következménye: Eyolf csecsemőkorában leesett egy asztalról, miután szülei heves szeretkezésbe merültek, és őt magára hagyták.

A baleset után Alfred Allmers mind szexuálisan, mind pedig érzelmileg eltávolodik feleségétől, és a munkába temetkezik, hozzáfog egy, az "emberi felelősségről" szóló filozófiai tanulmány megírásához, melyet hivatásának, élete fő művének tekint. Rita férje elutasítására féltékenységi jelenetekkel reagál, melyeknek célpontja saját fiuk és Alfred mostohahúga, Asta, akihez a férfi erősen kötődik.

A darab azután kezdődik, hogy Alfred hazatér egy hegyi túráról, melynek során elhatározta, hogy abbahagyja tanulmánya írását, helyette inkább Eyolf boldogulásának és fejlődésének szenteli életét.

A patkányos néni érkezik Allmersékhez, érdeklődik, hogy vannak-e rágcsálók a házban, és felajánlja, hogy a fjordpartra csalja a patkányokat, hogy megfulladjanak, de a házban senki sem véli úgy, hogy erre szükség lenne. A kis Eyolf azonban csodálattal tekint az ellenszenves patkányos nénire, és követi a fjordpartra, ahol vízbe fullad. A kisfiú halála válságot idéz elő el a hátramaradottak életében. Nyilvánvalóvá válik, hogy Alfred szerelmes Astába, aki ugyanakkor néhány anyja után maradt levélből megtudja, hogy ő és Alfred valójában nem is állnak rokonságban egymással. Asta elutazik Borgheim mérnökkel, aki feleségül szeretné venni.

Viták és alapos önvizsgálat után Rita és Alfred úgy döntenek, hogy a történtek ellenére kitartanak egymás mellett, és új életet kezdenek, melynek értelmét a környék szegény gyermekeiről való gondoskodásban találják meg. A bűntudat, a gyász és az Eyolf elvesztése miatt érzett hiány társadalmi lelkiismeretté alakul.

IBSEN: PATKÁNYISZONY

Szereposztás:
Alfred Allmers: Andrew Hefler
 Rita: Fábián Anita
 Eyolf: Palotai Soma
 Asta Allmers: Juhász Réka
 Borgheim: Mesterházy Gyula m.v.
 Patkányanyu: Andai Györgyi
 Rendező: Éry Kovács András
 Jelmeztervező: Jánoskúti Márta
 Dramaturg: Galgóczi Krisztina
 Játéktér: Székely László, Éry Kovács András 

Ibsen hősei ebben a műben is nagy kataklizmákon mennek keresztül, keresik a helyüket a világban, egymás mellett - és sokszor egymás ellenében. A darab olyan mélylélektani problémákkal foglalkozik, mint az alkotásképtelenség, a szülői szeretet hiánya, a szeretet helye az életünkben és döntéseinkben, és nem utolsó sorban a gyermek feláldozása.

A darabot Éry-Kovács András rendező és Galgóczi Krisztina dramaturg dolgozták át. Almers szerepében Andrew Hefler látható, Ritát Fábián Anita alakítja, Asta alakját Juhász Réka formálja meg, Borgheim szerepében pedig Mesterházy Gyula látható. A patkányos nénit Andai Györgyi alakítja.

A színházi előadás után beszélgetést tervezünk a darabról és a darab kapcsán a szülői felelősség kérdéséről az alkotókkal és egy pszichológus szakemberrel, aki segít megvilágítani a darabban megjelenő bonyolult, és sokszor megkerülhetetlen kérdéseket.

A beszélgetés résztvevői
Éry-Kovács András, rendező
Galgóczi Krisztina, dramaturg
Dr. Szili Katalin, pszichológus

Időpont
2006. november 28., 19.30

Helyszín
Budapesti Kamaraszínház - Shure Stúdió
1075 Budapest, Asbóth u. 22.

Árak
Teljes ár: 1.750,- Ft
A Skandináv Ház Alapítványon keresztüli igénylés esetén (-25%): 1.313,- Ft
Kedvezményes ár Baráti Kör tagoknak (-50%): 875,- Ft

A színházjegyen kívül a program ingyenes!

A jegyeket közvetlenül az előadás előtt lehet átvenni a színház jegypénztárában.
Jegyigénylés a ga@skandinavhaz.hu címen.
A jegyek 2006. november 20-áig visszamondhatóak az alábbi címen vagy telefonszámon.

Skandináv Ház Alapítvány
E-mail: ga@skandinavhaz.hu
Telefon: +36 20 377 1214

süti beállítások módosítása