Elnémulás

Hubay Miklós Elnémlás címû darabja történik napjainkban, bárhol, ahol létében van fenyegetve egy nyelv, s benne: az emberiség lángelméjének megismételhetetlen csodája, melynek november 29-én este 7-tõl lehetünk tanúi a kecskeméti Üzemszínházban.

Az európai ember világától - és az eurosznob magyarokétól - semmi sem áll távolabb, mint a kis nemzetek létéért, nyelvéért érzett felelősség, aggodalom. Ezért a drámámat befejező "Függöny" után máris írtam a magam mentségét egy ilyen világidegen szemléletű dráma magyarázatául. Hogy megpróbáljam elfogadtatni egy kollektívum tragédiáját ebben a világban, amely éppúgy allergiás a tragikumra, mint a kisebbségek kollektív jogaira.

A darab komponálása közben gyakran kérdeztem magamtól, hogy melyik földrészen élt az a nép, amelynek utolsó pillanatait látjuk. Észak- vagy Dél-Amerikában? a Kaukázusban vagy Szibériában? valahol Közép-Európában? netán Afrikában? - hiszen az a párizsi egyetemista lány, a magyar szakosok színjátszócsoportjának tagja, aki szerepet kért tőlem, elefántcsontparti volt.
Játszódhatik e darab bárhol a földgolyón - sajnos. Mindenütt, ahol egy nép lába alatt a multik olajat vagy uránt sejtenek, ahol kivágják az őserdőket, s ahol a mészárszékben éppen most mérik ki az utolsó bölények, az utolsó delfinek és angyalok húsát.


HUBAY MIKLÓS: ELNÉMULÁS
- tragédia közjátékkal -
Magyarországi bemutató

Aleluja: HORVÁTH ERIKA
Renegát: REITER ZOLTÁN
Patrick: PORTIK GYÖRFFY ANDRÁS

Díszlet- és jelmeztervező: MIRA JÁNOS
Dramaturg: GYERGYÁDESZ LÁSZLÓ
Ügyelő: HORVÁTH FERENC
A rendező munkatársa: SZÉPLAKY PETRA

Rendezte: MERŐ BÉLA

Bemutató:
2006. november 29-én, szerdán este 7 órakor az Üzemszínházban

15 éven felülieknek

süti beállítások módosítása