Sultz Sándor: Igézet

Õsbemutatóra készül ma este a veszprémi Petõfi Színház. Este hétkor, a Latinovits játékszínben kerül bemutatásra Sultz Sándor Igézet címû darabja Kõváry Katalin rendezésében. A színmû Bartos Rozália: Emlékirataim címû regénye nyomán készült. Három nõ, három életforma, három múlt. A századfordulón élõ Bécs egy eldugott utcájában Lizl, a fiatal, életerõs cselédlány közös albérletben lakik Ginával, a kiöregedett nagyvilági nõvel. Állandó, s nem éppen kívánatos vendégük Róza, erõszakosan akar segíteni a halálosan beteg Ginán.


Meszléry Judit, Szűcs Krisztina

A kínos segítőkészség okára hamar fény derül: Róza Vajda felesége, Gina Vajda híres, nagy szerelme volt. Az izgalmas, feszített tempójú darab Gina és Róza elkeseredett küzdelmét mutatja meg, melyből egyikük sem kerülhet ki győztesen. A két nő kapcsolata egymás megalázásának jegyében fogant, de a támadó szavak mögött egyre többet tudnak meg egymásról, ahogy mi is egyre többet tudhatunk meg Róza, Gina és Vajda János szövevényes múltjáról. Az asszonyi lélek különös dimenziójában a büszkeség, az anyaság, a szerelem félelmetes erői csapnak össze.


Bajcsay Mária

 

Sultz Sándor: Igézet

Szereposztás:
Gina: Bajcsay Mária
Róza: Meszléry Judit
Lizl: Szűcs Krisztina

Rendezőasszisztens: Szikra Ágnes
Díszlettervező: É. Kiss Piroska
Jelmeztervező: É. Kiss Piroska

Rendező: Kőváry Katalin

Bemutató 2006.12. 01., péntek 19.00


Bajcsay Mária, Meszléry Judit

Sultz Sándor kortárs drámaíró, néhány évtizede tűnt fel furcsa világú, abszurd színműveivel. Sajátos módszerrel írók, költők személyéhez, élettörténeti emlékeihez nyúlt, hogy aztán egyéni szemszögből rajzolja át a magyar irodalomtörténet egy-egy mozzanatát. Bartos Rozália Emlékirataim c. regénye alapján született meg az Igézet, mely nem színpadi adaptáció, hanem egy sajátos, szubjektív irodalmi fikció: Vajda János személyét feleségének és egykori szerelmének párharcán keresztül idézi meg.


Szűcs Krisztina

forrás: Veszprémi Petőfi Színház

süti beállítások módosítása