A sevillai borbély

A Kassai Állami Színház és a Miskolci Nemzeti Színház együttmûködésének köszönhetõen immáron második alkalommal látogat Miskolcra a kassai teátrum társulata. Ezúttal az operairodalom legnépszerûbb darabját "A sevillai borbélyt" Bla¾ena Honèarivová rendezésében, olasz nyelvû elõadásban tekinthetik meg az érdeklõdõk december 17-én  és 18-án este 7 órakor a Nagyszínházban.

 


Jelenet A sevillai borbély című előadásból

Az opera főszereplője Figaro, aki eredetileg Beaumarchais komédiájának volt főalakja. A prózai mű és az opera alaptémája ugyanaz: a szolga elméssége urával szemben, amit a komédia és az opera születése idején nem volt szokás színpadon ábrázolni. Rossini nagyszerű zenei megoldások sorozatán keresztül mutatja be a borbély különféle cseleit, ügyes húzásait, viszonyait az opera többi szereplőjéhez.
Közösen nyújtott be pályázatot az INTERREG III. Magyarország-Szlovákia-Ukrajna közötti európai uniós szomszédsági program forrásainak elnyerésére a Kassai Állami és a Miskolci Nemzeti Színház. Ennek eredményeként az idei évadban előadásokat cserél a két teátrum. A 2006 november közepétől 2007 május elejéig tartó program darabválasztásait mindkét részről a zenés, táncos műfajok sokszínűsége jellemzi: balett, opera, musical és operett. Komolyabb, illetve könnyedebb szórakozást ígérő, gyerekeket, fiatalokat és felnőtteket, sőt a vájt fülűeket is kielégítő igényes produkciókat láthat a közönség.

 


Jelenet A sevillai borbély című előadásból

A két színház immár tradicionálisnak mondható együttműködése az 1950-es évek közepére nyúlik vissza, amelynek az 1956-os események kirobbanása vetett véget hosszú időre. A rendszeresebb, a mindennapi munkára is építő kapcsolat ezután csak a '70-es évek legvégén indult el, ami politikai okok miatt szintén nem teljesedhetett ki. Az együttműködés 2001-ben ismét megköttetett, deklarálva a testvérszínházi viszonyt is. Ezután megint csend következett. A Szlovákia és Magyarország között 2006-ban kialakult feszültség miatt a mostani kulturális együttműködés tehát politikai szempontból is jelentős.

A Kassai Állami Színház elődje a Kassai Nemzeti Színház volt, ahol kezdetben németül, majd 1816-tól magyarul folytak az előadások. Magyarul először a miskolci társulat szólalt meg kassai színpadon. Színháztörténeti jelentőségű esemény volt, hogy 1833-ban Katona József Bánk bánjának a kassai teátrumban volt az ősbemutatója. A második világháború óta itt működik a szlovák állami színház egyik drámai, opera- és balett-társulata. A színház 1955 óta viseli a "Štátne divadlo Košice", azaz a Kassai Állami Színház nevet.

 


Jelenet A sevillai borbély című előadásból


A Kassai Állami Színház vendégjátékai Miskolcon

A sevillai borbély(opera)
2006. december 17., 18. - 19 óra

A varázsfuvola (opera)
2007. január 14., 15. - 19 óra 

Bolero és Carmen (balett)
2007. február 4., - 15 és 19 óra 

A kis herceg (mesebalett)
2007. április 2., - 14 és 18 óra

A Miskolci Nemzeti Színház vendégjátékai Kassán

A kölyök (musical)
2007. január 18., 19. - 19 óra
 
Operettgála (operett)
2007. február 28. - de. és du.

Bolero (táncjáték)
2007. március 16., 17. - 19 óra 

Faust-Prospero (táncjáték)
2007. március 30., 31. - 19 óra 

Operettgála (operett)
2007. április 1. - 15 és 19 óra
 
Operettgála (operett)
2007. május 5. - 15 és 19 óra 

 


Jelenet A sevillai borbély című előadásból

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

süti beállítások módosítása