II. Monotánc Fesztivál

A II. Nemzetközi Monotánc Fesztivált december 28. és 30. között rendezi meg Dunaújvárosban a Nemzeti Táncszínház, a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház, valamint az Alternatív és Független Színházak Szövetsége (AFSZSZ) - hangzott el az eseményrõl tartott budapesti tájékoztatón.


Kozmér Alexandra Kun Attila: Érted?! c. előadásában
Fotó: Dusa Gábor

A fesztivál kísérő programjaként fotókiállítást, koncerteket és táncfilm-vetítéseket is látogathat a közönség.
A háromnapos eseményen önálló táncszínházi produkciókkal lépnek fel a fesztiválra meghívott művészek. A műsorba a színházi igényességgel megvalósított szóló alkotásokat választották be - mondta Énekes István, a Bartók Táncszínház művészeti projektvezetője.
Hozzátette: a fesztivál az idén vált nemzetközivé azzal, hogy Szlovákiából és Csehországból is hívtak fellépőket.
Énekes István kiemelte: sok az új fellépő, de vannak, akik tavaly is jelen voltak a fesztiválon.
Szögi Csaba, az AFSZSZ alelnöke, a Bartók Táncszínház művészeti vezetője elmondta: a fesztiválnak 13 fellépője van, a kamarateremben délutánonként egy-egy produkciót, a nagyszínpadon három táncdarabot láthat minden este a közönség.
Mint mondta, a fesztivál fődíját, a "monodíjat" a közönségnek az a része ítéli oda, amelyik a rendezvény hat táncszínházi-estjére bérletet váltott. Tavaly a fődíjat a Finita la Commedia társulat kapta, amely az idén az első napon a nagyszínpadon záró produkcióként lép fel.
A rendezvény ideje alatt tánckritikai szeminárium működik a Bárka Hajónapló Műhely fiatal kritikusai számára, amelyen Gál Eszter és Jászay Tamás tart előadásokat - emelte ki Szögi Csaba.
A fesztiválon Bálint Péter, Bozsik Yvette, Duda Éva, a Finita la Commedia társulat, Gergye Krisztián, Katona Gábor, Milan Kozánek, Zuzana Kozánková, Kozmér Alexandra, Kun Attila, Pálosi István, Marta Poláková, Réti Anna és Szász Dániel vesz részt. (MTI)

 

 

II. nemzetközi MONOTÁNC DUNAÚJVÁROS

2006. december 28-29-30.

 

 

Minden kezdet nehéz...

...de szerencsésen túl vagyunk rajta! Így aztán semmi akadálya, hogy a folytatás se legyen könnyebb. Másodszorra rugaszkodunk neki, hogy megrendezzük Dunaújvárosban a Monotánc Fesztivált, mely szinte azonnal nemzetközivé izmosodott, jelezve, hogy az ötlet nem csak Magyarországon pótolja a hiányt. Idén a hazai elitet cseh és szlovák előadók is kiegészítik, akiket nem kellett nagyon győzködnünk, hogy eljöjjenek. Viszont voltak szép számmal, akiket arról kellett győzködnünk, hogy talán majd legközelebb!

A jövőre nézve mindez szerintünk jó jel.

Az időpont változatlan, a műfaj és stílusbeli korlátokat tetszőleges mozdulattal - táncművészet! - bátran át lehet ugrani. Az egyetlen díjat pedig idén is a legkiválóbb zsűri ítéli majd oda: Zsűri csupa nagy Zével, úgymint köZönség, néZő, stb. Jelszónak is jó lesz a tavalyi: Ha már végképp elég volt a bejgli, gyere a Bartókba!

 

Legyen a vendégünk a két ünnep között Dunaújvárosban!

 

Üdvözlettel:

Énekes István és Szögi Csaba

 

 

Megnyitó: 2006. december 28., csütörtök, 19.00

 

A fesztivált megnyitja:

Gombos István, képviselő, a Kulturális Bizottság elnöke

 

Helyszín:

Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza

2400 Dunaújváros, Bartók tér 1.

 

 

PROGRAM

 

2006. december 28. csütörtök

15.00   Táncfilmek (Művész Fészek Presszó)

17.30   Gergye Krisztián: egonegonegon (Kamaraterem)

19.00   Pálosi István: Változatok fadarabokra

            (előadó: Bálint Péter)

            Marta Poláková: Kapcsolódva (SK)

            szünet

Finita la Commedia: Message

21.00   Koncert: Bányász András / Fuvola (Művész Fészek Presszó)

 

2006. december 29. péntek

15.00   Táncfilmek (Művész Fészek Presszó)

17.30   Katona Gábor: Nulla Celsius (Kamaraterem)

19.00   Bozsik Yvette: Hommage á Mary Wigman

            Zuzana Kozánková: Begubózva, láthatatlanul (SK)

(előadó: Veronika Simková) (CZ)

szünet

            Duda Éva: Trans

21.00   Koncert: Mészáros Melinda / Harmonika (Művész Fészek Presszó)

 

2006. december 30. szombat

15.00   Táncfilmek (Művész Fészek Presszó)

17.30   Szász Dániel: Függő (Kamaraterem)

szünet

            Réti Anna: Lélek pulóver nélkül (Kamaraterem)

19.00   Milan Kozánek: Mise (SK)

            (előadó: Jaro Vinarsky) (CZ)

            szünet

            Kun Attila: Érted?!

(előadó: Kozmér Alexandra)

            Kun Attila: Search for better

21.00   Koncert: Kurina Laura / Cselló (Művész Fészek Presszó)

 

Kiállítás: LADÁNYI ANDREA - Dusa Gábor fotói (Aula Galéria)

 

 

A Monotánc Fesztiválon egy díjat adunk ki, a fesztivál fődíját, melyet a törzsközönség ítél oda. S hogy ki számít törzsközönségnek? Mindenki, aki hat előadásra szóló bérletet vásárol. Jöjjön és döntsön Ön is!

 

A díjat a Corner Zálogház Rt. ajánlotta fel.

  

Jegyértékesítés:

Bartók Kamaraszínház - Szervezési Iroda: 06/25/402-598

Munkásművelődési Központ - Négy Évszak Fesztivál Iroda: 06/25/501-440

Jegyrendelés interneten: www.bartokszinhaz.hu

 

 

Az esti előadások után a Dunaújvárosi Sárga Taxi buszt indít Budapestre.

A buszra 800 Ft-os jegy váltható. Kérjük, a színházjegy vásárlásakor jelezze utazási szándékát!

 

 

Tánc-Kritikai-Szeminárium

A fesztivál ideje alatt Tánc-Kritikai-Szeminárium működik a Bárka Hajónapló Műhely fiatal kritikusai számára. Meghívott előadók: Gál Eszter és Jászay Tamás. A résztvevők fesztiválról szóló cikkei olvashatóak lesznek a fesztivál honlapján (www.dunaujvaros.com/monotanc) és a www.tancelet.hu oldalon.

 

 

Társszervezők:

Alternatív és Független Színházak Szövetsége

Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza

Dunaújvárosi Bartók Táncszínház

Nemzeti Táncszínház

 

Főtámogató:

Nemzeti Kulturális Alap Táncművészeti Szakmai Kollégium

 

Támogatók:

Munkásművelődési Központ, Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Dunaújvárosi Kulturális Egyesület, Dunaújváros Ifjúságért Közalapítvány, Közép-Európa Táncszínház Alapítvány, Művész Fészek Kávéház, Sárga Taxi, Corner Zálogház Rt., Dekor Center, Caribian Bár, Duna Net Design Stúdió, Diablo Pizzéria, T-Mobile

 

Médiatámogatók:

Pest Est Súgó, Fehérvári Est, Dunaújvárosi Hírlap, Dunaújváros Online, Dunaújváros hivatalos honlapja, Centro, Maraton, El-Do Rádió, Rádió 24, DS TV, Dunaújvárosi TV, Magyar Színházi Portál, Kultúra.hu, Táncélet.hu, Zéhá


 

FELLÉPŐK, ELŐADÁSOK

II. nemzetközi MONOTÁNC fesztivál

DUNAÚJVÁROS

2006. december 28-29-30.
 

 

Miért a tánc?

Mert bármivel hazudhatsz. A legkönnyebb sms-ben, aztán levélben, aztán telefonon, és élőszóban is remekül csinálja, aki profi.... Ha igazságra vágysz, ne higgy semmi másnak, csak a saját szemeddel látott mozdulatnak és arcvonásnak. Mert egy művész - vagy nem művész - aki a mozdulatait, testének esendőségét bízza rád, megérdemli a figyelmet. Mert ehhez erő kell, alázat, biztos tudás és minden kétséget kizáró tehetség.

 

Miért a mono?

Mert a legfontosabb dolgok itt belül vannak, mert a legerősebb energiák innen belülről fakadnak, mert a "lényeget" megosztani mással csak úgy lehet - vagy nem lehet -, ha magaddal tisztában vagy, vagy ha legalább elindulsz az önismeret rögös útján. Ha nem veszed észre, ha most éppen mást gondolsz erről, akkor is. Ehhez kell a minden kétséget kizáró tehetség, a legbiztosabb tudás, a legnagyobb alázat és a legtöbb erő. Mert "végül úgyis egyedül vagy".

 

Tudják ezt az emberek az egész világon, és mi is ezért rendezünk újra MONOTÁNC fesztivált!

 

Énekes István

 


2006. december 28. csütörtök, 17.30 (Kamaraterem)

 

GERGYE KRISZTIÁN

 

Gergye Krisztián 1996-ban találkozott először a tradicionális jávai szakrális tánc speciális formanyelvével. Mestereivel rendszeresen fellépett tradicionális táncosként keleti kulturális rendezvényeken. A 1997-ben Csabai Attila Kortárs Táncműhelyéhez csatlakozva részt vett a KompMánia Társulat tréningjein, ahol a klasszikus balettel és modern tánctechnikákkal ismerkedett meg. Számos kortárs formációban vesz részt táncművészként, Ágens állandó alkotótársa, 2001 óta önálló előadásokat is létrehoz. Jelenleg társulatával, a GK Impersonators (not just dance company)-val dolgozik. Legutóbbi bemutatója, a Mindenhol jó, de legjobb a paradicsomban a Szegedi Alternatív Színházi Szemle díjnyertes előadása.


EGONEGONEGON (45’)

 

Mintha csak belehajították volna a két túlvilági figurát a hozzájuk képest irdatlan térbe: magányos lebegésük erőteljes képek sorozatának nyitánya lesz. Gergye ruhátlan Schiele-alakmásának elhagyatott társ- és útkeresése közben a hatalmas vászon egész élete színterévé változik át. A másik, a női alak a magát kutató fiú/férfi fájdalmának alázatos hordozója, vágyának és kínjainak passzív elszenvedője. Szívszorítóan őszinte, dermesztő szépségű kettőseik valójában Gergye önboncoló szólójának folytatói. (Jászay Tamás, Irodalmi Jelen)

 

rendezőalkotókoreográfuselőadógergyekrisztián
fénytervzeneiszerkesztéslátványgergyekrisztián

továbbiszereplőgresónikoletta

sminktestfestéskárolyibalázs

jelmezbéresmóni

zenealfredschnittke

 

 

 2006. december 28. csütörtök, 19h

 

PÁLOSI ISTVÁN

 

A Magyar Táncművészeti Főiskolán 1991-ben balettművész, majd 2005-ben moderntánc pedagógus diplomát szerzett. Az esseni Folkwang Főiskola képzésében is részt vett, modern táncot, orkesztikát, mozdulatművészetet tanult. 1992-től tanít is balettet és mozdulatművészetet Magyarországon és külföldön. Pályáját a Vasas Művészegyüttes gyerekcsoportjában kezdte 1979-ben, majd gyerek szólistaként folytatta az Erkel Színházban. 1994-95-ben az Orkesztika Mozdulatszínház táncosa volt. Itt ismerkedett meg a mozdulatművészettel, melynek megőrzése és fejlesztésének céljából Fenyves Márkkal 1997-ben létrehozta a Duncan-Dienes Orkesztika Iskolát, 2001-ben a Mozdulatművészeti Stúdiót, valamint 1995-ben a Még 1 Mozdulatszínházat (ma: Magyar Mozdulatművészeti Társulat), melynek vezetője, táncművésze és koreográfusa.

 

VÁLTOZATOK FADARABOKRA (10’)

 

A táncoló alak lassan, fokozatosan leveti "ruháit", a foszforeszkáló pálcikákat - olyan az egész, mint egy kifordított sztriptíz -, ám itt nem egyre többet, hanem egyre kevesebbet mutat meg magából, míg végül teljesen eltűnik a szemünk elől. A sötétségből születik meg a hús-vér ember a maga fizikai valójában. Nincs zene, csak a test önmagával való ütközésének finom hangjai. (Sebők Borbála, Ellenfény)

 

Koreográfia: Pálosi István

Előadó: Bálint Péter

Zene: Steve Reich

Fény: Kovács Gerzson Péter

 

 

 

 

2006. december 28. csütörtök, 19h

 

MARTA POLÁKOVÁ (SK)

 

Marta Poláková 1990-ben a pozsonyi Zene- és Színházművészeti Egyetem tánctagozatán végzett, táncpedagógus szakirányon. Az 1990-es években különböző külföldi intézményekben kortárs táncstílusokat és improvizációt tanult: 1993-ban Párizsban (Theatre de la Dance Contemporaine), 1995-ben Amszterdamban (School for New Dance Development), 1996-ban Bécsben (T-Junction) és New Yorkban (Movement Research). Alapító tagja az a dato társulatnak (1990-1999), Szlovákia első független kortárs táncegyüttesének. Az a dato fiatal generációba tartozó alkotói különböző művészeti területekről érkeztek (tánc, színház, zene, szcenográfia, vizuális művészet), és együttműködésük sajátos, egyedülálló kifejezésmódot hozott létre. 2003-ban Poláková új társulatot (Dajv) alapított, mely tovább kutatja a táncművészet és más művészeti médiumok interakciójában rejlő lehetőségeket.

 

KAPCSOLÓDVA (Bounded) (22’)

 

Múltunk és identitásunk az emlékezetünkben rejtőzik. Élettapasztalatainkat mint összekapcsolódott képeket menti emlékezetünk. Azon a napon, amikor tiszta emlékképeink elhomályosulnak, megkezdődik az utazás az ismeretlenbe. Már csak a jelenlét biztos. Ami olykor megkönnyebbülés, olykor gyötrelem. (Anyámnak.)

 

Koreográfus, előadó: Marta Poláková

Látvány: Branislav Vincze

Zene: Martin Turčan

Jelmez: Alena Kobielska

Fény: Robert Polák

 

 

2006. december 28. csütörtök, 19h

 

FINITA LA COMMEDIA

 

A Finita la Commedia társulatot a rendező, koreográfus O. Caruso (Juhász Anikó) és a kortárs tánchoz az electric-boogie, a hip-hop tánc, illetve a harcművészeti irányzatok felől érkező Fehér Ferenc neve fémjelzi. Visszatérő vizuális munkatársak a fiatal képzőművész Lőrinc Lilla és Borsos János, az Entersion, korábban a The Corporation (Medusa piercing, anno Domini) tagjai. A társulat folyamatosan megjelenik külföldi fesztiválokon, szemléken, és számos díjban, elismerésben részesül. A Finita la Commedia Exit - Kaspar variációk című előadása nyerte a tavalyi Monotánc Fesztivál fődíját.

 

MESSAGE (50’)

 

Ha azt mondanák, a közeljövőben elpusztul az emberiség, szétesik világunk, megszűnik létezni - szeretni, élni, örülni, gyűlölni, rombolni, hadakozni..., mik azok a jelek, amit egy utánunk jövő civilizációnak üzennénk?

 

Előadó: Fehér Ferenc

Lány: Iuga Laura (videón)

Videó: Entersion (Lőrinc Lilla, Borsos János)

Honlap, zene: Entersion (Borsos János, Papp Gergő, Lőrinc Lilla)

Zene: Fehér Ferenc

Cselló: Pál Mariann

Koreográfia: O. Caruso, Fehér Ferenc

Rendező: O. Caruso

 

Támogatók: NKÖM, Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága, NKA, Műhely Alapítvány, Új Előadóművészeti Alapítvány, Flórián Műhely

 

 

2006. december 29. péntek, 17.30 (Kamaraterem)

 

KATONA GÁBOR

 

A Magyar Táncművészeti Főiskola Néptánc Tagozatán végzett, majd a Budapest Táncegyüttes táncosa, koreográfus-asszisztense lett. A modern tánc területén elsőként a Phobos Táncegyüttessel dolgozott, 2001-től 2006-ig a Közép-Európa Táncszínház tagja volt. 2003 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem vendégtanára. 2005-ben Harangozó-díjat kapott.

 

"Koreográfusként egy olyan formanyelvi világ kialakítására törekszem, amelyben a Kárpát-medence folklórjának mozgásanyaga, archaikus értékrendje ötvöződik mai színpadi kifejezési formákkal. Ennek a fúziónak a célja, hogy kiaknázza a néptáncból mint mozgásanyagból eredő dinamikai és ritmikai értékeket, és ezt az erőt párosítsa a kortárs tánc plasztikai gazdagságával. Számomra ebben a folyamatban az egyik legfontosabb szempont az organikusságra való törekvés."

 

NULLA CELSIUS (35’)

 

Mikor egy darab leomlik egy jéghegyből - maga alá temetve sok mindent - új rétegei válnak láthatóvá. Ezeken a felületeken felolvadt jéghegyek lenyomatai kristályosodnak ki.

 

Koreográfia, színpadkép: Katona Gábor

Előadó: Katona Gábor

Fény: Fogarasi Zoltán

Hang: Kondás Zoltán

 

Támogatók: Orkesztika Alapítvány - Mozdulatművészeti Stúdió

 

 

2006. december 29. péntek, 19h

 

BOZSIK YVETTE

 

Bozsik Yvette pályája klasszikus képzettsége és szellemi alkata közti ellentét szorításából indult. Mindig is kényszernek érezte a balett tradicionális és zártrendszerű világát, hagyományos sztereotípiáit. A kitörést az jelentette, hogy 17 éves balett növendékként elkezdett független avantgarde produkciókat készíteni. Bár évekig egy klasszikus balettcsoport vezető táncosa volt, az alternatív művészet mellett kötelezte el magát, amikor képzőművész kollégájával, Árvai Györggyel megalakította első társulatát, a Természetes Vészek Kollektívát. Bozsik Yvette kivált a csoportból, hogy előbb Szegeden koreografáljon, majd létrehozta önálló csoportját Bozsik Yvette Társulat néven. 1994-ben megkapta a legrangosabb magyar táncvilágbeli elismerésnek számító Harangozó-díjat és sok egyéb rangos kitüntetést. 2001-ben a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze lett, 2006-ban Kossuth-díjat kapott.

 

HOMMAGE Á MARY WIGMAN (20’)

 

A Hommage á Mary Wigman című szóló tiszteletadás a német expresszionista tánc nagy alakja, Mary Wigman előtt. A darab első bemutatója 1996-ban volt Lisszabonban egy német expresszionista fesztiválon, majd 1997-ben Edinburgh-ban elnyerte a fesztivál új díját, a Total Theatre Award for the Best Use of Design-t.

 

Koreográfus-előadó: Bozsik Yvette

Zene: Jean-Philippe Heritier

Jelmez: Berzsenyi Krisztina

Fény: Pető József

 

 

 

2006. december 29. péntek, 19h

 

ZUZANA KOZÁNKOVÁ (SK)

 

Zuzana Kozánková a pozsonyi Zene- és Színművészeti Egyetem tánctagozatán végzett. 1995 óta dolgozik önálló koreográfusként. Milan Kozánekkel együtt megalapította az Artyci Társulatot, ahol gyakran dolgoznak külföldi vendégművészek is. Kozánková nemcsak koreográfusként, hanem táncpedagógusként és táncszakíróként is ismert. Különféle kultúrák néptáncaival foglakozik, és a tánc emberre gyakorolt hatását tanulmányozza. Újabban azt vizsgálja, hogy a shiatsu, a tradicionális japán mozgásterápia elemei hogyan kapcsolhatók össze a tánccal.

 

BEGUBÓZVA, LÁTHATATLANUL (Cocoon Invisible) (30’)

 

Az előadás a társadalmi korlátoktól megszabadulni vágyó nő története. A nő saját világába bezárva él, de nem tud megbékélni elszigeteltségével, magányával. Ki akar törni, hogy találkozhasson másokkal, és kapcsolatot teremthessen velük. Titokzatos, sokarcú lény. Az ősi mitológiák nősténye, akiben jelen vannak az antropomorf, madárra, halra, lóra és kígyóra emlékeztető vonások, és korunk hőse: a nő, aki önmaga akar lenni: eredeti, egyedi.

 

Koreográfia: Zuzana Kozánková

Előadó: Veronika Šimková (CZ)

Zene: Jozef Vlk

Fény: Pavel Kotlík

Színpadkép és jelmez: Erika Čičmanová

Produkciós munkatárs: Hana Kubáčková

 

 

 

2006. december 29.péntek, 19h

 

DUDA ÉVA

 

Magyar Táncművészei Főiskola koreográfus szakán végzett 2001-ben. A főiskolai évek alatt több rövidebb művet is koreografált, majd egy kisebb csapattal egész estés darabokat is készítettek: Magunkra Várva, Lift, Bolyongó, Merülés, Húsba Tépve. Ezek közül több magyar és külföldi díjakat is nyert (IX. Nemzetközi Táncverseny, Párizs; Stuttgarti Szóló Táncverseny). Saját munkái mellett táncosként olyan alkotókkal dolgozott együtt, mint Csabai Attila, Gergye Krisztián, Fehér Ferenc és O. Caruso. Az Budapesti Operett Színház zenés színházi előadásaihoz is készített koreográfiákat (Rómeó és Júlia, Kabaré, Szépség és Szörny, Turandot). 2005-ben Imre Zoltán Díjat kapott.

 

TRANS (30’)

 

"Ezen a porondon elmosódik a kontúr test és tér között, egy nagy inda lesz belőlük.

Kötőszövetből híd, belőlem, odaátra. Kötélh

süti beállítások módosítása