Alternatív Thália Projekt

Idén második alkalommal kerül megrendezésre az Alternatív Thália Projekt elnevezésû rendezvénysorozat, melynek keretén belül a hazai alternatív társulatok legfrissebb elõadásaiból csemegézhetünk. Nyitó darabként a TranzDanz - Kovács Gerzson Péter: Bankett címû koreográfiája látható január 6-án este héttõl.


Fotó: Hapák Péter

Az ATP 2007 sorozat előadása
2007. január 6. 19 óra
Thália Színház nagy színpad

Kovács Gerzson Péter/TranzDanz: BANKETT

táncosok:
Kántor Kata, Venekei Marianna, Gera Anita, Kun Attila, Kocsis László Szúnyog,
ifj. Zsuráfszki Zoltán

zeneszerző, szerkesztő:
DJ Palotai (a színpadon)

Jelmeztervező:
Szűcs Edit

Technikai munkatárs:
Payer Ferenc

koreográfus, rendező, látványtervező
Kovács Gerzson Péter

 

Jellegzetesen közép-kelet európai Gesamkunstwerk, nem mindennapi táncelőadás a kispolgári lét visszásságairól DJ Palotai zenéjére.

A TranzDanz, ez a Kovács Gerzson Péter köré szerveződő, folyamatosan megújuló együttes 1987 óta van jelen a hazai kortárs táncművészetben. Legújabb produkciójuk bemutatójára 2006. októberében került sor a Trafóban, a Budapesti Őszi Fesztivál programjaként. A darabban a magyar táncművészet számos irányzatát, stílusát reprezentáló, fiatal tehetséges művészek lépnek fel, akik DJ Palotai zenéjére integrálódnak ebbe a több szálon futó ponyvaregénybe, szappanoperába, eltúlzott figurákat felvonultató mai népmesébe. Ez a játék olyan, mint a mai hétköznapok, ahol mindenki mindenkinek társa és intrikusa, szövetségese és ellensége, barátja, haragosa, szeretője és elszeretője. A táncjáték hősei sajátos torra gyűlnek össze, de vajon ki mit ünnepel, mit búcsúztat itt?
Mi történik, ha a történelem utoléri a színpadi fikciót?
Sírjunk vagy nevessünk, sőt röhögjünk a figurákon vagy sajnáljuk őket? Vagy mindet egyszerre?

 

Kovács Gerzson Péter
koreográfus, látványtervező

1987-ben alapította meg kortárs táncegyüttesét, a jövőre 20 éves TranzDanz-t, ezt a "társulat nélküli társulatot", amely produkcióról-produkcióra újjászerveződik, megújul. A koreográfus mindig az adott előadáshoz leginkább illő karaktereket, alkotótársakat hívja meg, így az együttes táncosa volt többek közt Fekete Hédi, Kántor Kata, Horváth Csaba, Tóth Richárd, Tokai Tibor, zenészként, zeneszerzőként Dresch Dudás Mihály, Lőrinszky Attila, Kovács Ferenc, Sáry László, Árvai György, Gerőly Tamás, Éri Péter, ...  

KGP 1989-től 3 évig Franciaországban dolgozott a Ballet du Fargistan táncos-asszisztenseként, majd ismét Magyarországon, folytatta a TranzDanz-zal megkezdett munkát.
1992-ben a világ legrangosabb kortárs koreográfiai versenyén, a Rencontres Choreographiques Internationales de Bagnolet-en (Párizs) elnyerte az ADAMI Előadói Díját és a Zsűri Zenei Különdíját, így máig az egyetlen magyar díjazottja a versenynek. 1993-ban a Fővárostól az év Legjobb Alternatív Produkciója Díjat kapta. A Co-Ax című produkció 2000-ben a III. Országos Kortárs Összművészeti Fesztiválon a zsűri Előadói Díját, 2001-ben a IV. Fesztiválon a Coda című produkcióval a zsűri Produkciós Díját, és a darab táncosa - Vámos Veronika - a Legjobb Táncosnő Díját, a Magyar Stúdiószínházi Műhelyek XIII. Fesztiválján a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma megosztott alkotóközösségi díját, a darab zeneszerzője - Dresch Mihály - a legjobb zenéért járó díjat kapta. 2003-ban a Tánc Fesztiválján Kovács Gerzson Pétert a Legjobb Férfi előadó Díjával tüntette ki a Jancsó Miklós filmrendező vezette zsűri.
KGP látványtervezőként - a TranzDanz mellett - dolgozik kortárs tánc produkciókban, drámai színházakban, a Magyar Állami Operaházban, a Pécsi Balettnél, a Győri Balettel, a Magyar Állami Népi Együttes társ-rendezője, látványtervezője ...
2006-ban a magyar tánc-szakma Harangozó Gyula Díjjal, a hazai kortárs tánc független szakértőiből álló zsűri Lábán Rudolf Díjjal tüntette ki.

KGP jelenleg két új produkcióban dolgozik:
a Magyar Állami Népi Együttes 2007-es észak-amerikai turnéjára készülő Magyar Concerto című új darab társrendezője, koreográfusa, látványtervezője, valamint
a Ghost Exchange című szingapúri-magyar koprodukció társszerzője, amelyben a TranzDanz és az Angela Liong vezette The Arts Fission Co. művészei vesznek részt. A darabot 2007 márciusában először Szingapúrban, majd Budapesten mutatják be.

A KGP által megalkotott, magyar és kárpát-medencei néptáncokon és kortárs technikákon alapuló innovatív, integratív táncnyelv a magyar kortárs tánc egyik meghatározó irányzata. Műveiben a - mára devalválódott és valóságtól eltávolodott - "kortárs" ismét értelmet nyer: az alkotót és nézőit körülvevő világ aktuális kérdéseit veti fel és keres rájuk választ. Mindezt a kultúra folyamatossága, a hagyomány és modernitás egymást kiegészítő egysége jegyében teszi. A változásra nem a változatlanság, a bezárkózás, az elutasítás és a kodifikálás a válasz, hanem a változás felelős befolyásolása, a szembesülés és szembesítés, a statikus mobilizálása.
KGP és a TranzDanz művei magyarok, európaiak és globálisak, személyesek és közösségiek, provokatívak és megértők, transzcendentálisak és praktikusak egyszerre.  

süti beállítások módosítása