Pozsgai Zsolt: Szeretlek, fény

Pozsgai Zsolt Szeretlek, fény címû darabját õsbemutatóként a Pécsváradi Várszínház mutatta be 2006 nyarán. A történelmi játék budapesti bemutatója 2007. január 20-án látható a szerzõ rendezésében a Magyar Színház Sinkovits Imre Színpadán.

Béla herceg, Álmos fia, Pécsváradon raboskodik. Világtalan, hiszen csakúgy, mint apját, őt is megvakítatta Kálmán király, hogy egyikük se kerülhessen a trónra. Itt él velük száműzetésben Predszlava, Béla anyja, aki süket. Valamint Béla húga, Hedvig, aki olthatatlan vágyat érez a pécsváradi apát iránt. Együttlétük nem hétköznapi családi élet.

Egy nap váratlanul látogatók érkeznek, egy különös idegen, és Jelona, a szerb nagyzsupán lánya. Feladatuk van: a vak Bélát visszahívni a magyar trónra, és Jelonával házasságra bírni. A család élete felborul, régi sérelmek szabadulnak ki a bűvös palackból, az eddigi "belső fényt" kezdi elnyomni a külvilág szivárvány-szigete. Különösen, ha azt is megtudjuk, ki ez a különleges idegen...

A színmű a magyar középkor érzékeny, rejtett világába vezeti a nézőt. A régi bűnök és az új szándékok között hatalmas űr tátong, alapkérdés, sikerül-e emberséggel, megbocsátással úrrá lenni a tetemrehíváson. És egyáltalán: melyik "fény" fontosabb - a belső, vagy a külső.




Pozsgai Zsolt: SZERETLEK, FÉNY!
(Béla herceg)
- játék a történelemmel két részben -

   Béla herceg: ŐZE ÁRON
   Álmos: SZAKÁCSI SÁNDOR
   Predszlava: TÓTH ÉVA
   Jelona: AUKSZ ÉVA
   Idegen: TAHI JÓZSEF
   Geufréd Apát: RANCSÓ DEZSŐ
   Hedvig, Béla húga: JANKOVICS ANNA

A rendező munkatársa:
TÓTH LOVÁSZ MÓNIKA

Látvány és rendező: POZSGAI ZSOLT

<<< További képek az előadásról >>>


Bemutató előadás: 2007. január 20. szombat, 19.30

További előadások:
2007. február 4., vasárnap , 15.00 h 
2007. febuár 25., vasárnap 19.30 h

Fotó: Szűcs Dóra
Forrás: Magyar Színház

süti beállítások módosítása