A TÁP Színház a Tháliában

A január 6-26. között immár második alkalommal megrendezésre kerülõ ATP 2007 Alternatív Thália Projekt keretében - mely a hazai alternatív társulatok legfrissebb elõadásaiból válogat - láthatja a közönség a TÁP Színház Minden Rossz Varieté címû elõadását a fesztivál záró eseményeként január 26-án este 10 órakor a Thália Színház Nagyszínpadán.

A TÁP Színház társulata a kilencvenes évek kultikus szórakozóhelyén, a Tilos az Á-ban hozott létre először színházi előadást 1992-ben, innen ered neve, amely a Tilos az Á Performance rövidítése. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, a csapat később hetente egy új előadást "állított színpadra". Formai kísérletező színházként indult, olyan darabokat, úttörő rendezői megoldásokat láthatott az előadásokon a közönség, amelyek kőszínházban nem kaphattak volna nyilvánosságot.

Vajdai Vilmos alapította a társulatot Szabó Győző aktív részvételével, társrendezőként Kistamás László és Keszég László működött közre rendszeresen, de rendezett előadást Halász Péter és Zsámbéki Gábor is. A létrejött, közel harminc előadásnak a Tilos az Á mellett az Egyetemi Színpad, a Picasso Point, a Tölgyfa és a Katona József Színház Kamra színháza is helyet adott. A Tilos az Á megszűnése után az FMK-ban nyílt lehetőség a munka folytatására, de bemutatott előadást a társulat a Merlin Színházban is. 1999-től a közelmúltig a Trafó Kortárs Művészetek Háza adott otthont a társulat előadásainak.

A TÁP Színház 2005 novemberében elindította a TÁP VARIETÉ, Színház és Performance elnevezésű előadássorozatát a fővárosi Süss Fel Nap klubban. Azóta hétről hétre, minden hétfő este más és más performance-szerű előadást láthat a közönség. Az előadások a méltatlanul elfeledett századfordulós varieték világát idézik. A 25-30 ismert és népszerű színészt felvonultató varieté állandó telt házak előtt kelti életre ezt a méltatlanul elfeledett műfajt, amelyben egyszerre jelenik meg a magas művészet és az alternatív kultúra.

A "Rossz színház" alapvető lényege, hogy szembeszáll az aktuális trendekkel és formabontó színházi megoldásokkal kísérletezik. Egyik legfontosabb törekvése a "jónak lenni" szorongásának feloldása, amit leginkább felszabadult, ihletett, improvizatív játékkal tud elérni, mely egyúttal mélyíti a színészek mesterségbeli tudását, gazdagítja művészi kifejező-eszközeiket.

A szereplők - színészek, táncosok, zenészek - mindig az adott produkcióhoz csatlakoznak, ugyanakkor sokan közülük rendszeres visszatérők.

A TÁP Színház előadásai a technikára épülnek - számítógépek, video-kivetítők, diavetítők, és a hangtechnika adja meg a formai keretet. Ezzel párhuzamosan a társulat kísérletet tesz az új zenei műfajok felemelésére, a komputerizált világ, mint a modern művészet szerves eszközének népszerűsítésére is.

A nyár folyamán több fesztiválra is kaptunk meghívást, így felléptünk a POSZT-on, a VOLT Fesztiválon, a Művészetek Völgyében, a Sziget Fesztiválon és nem utolsó sorban részt vettünk Szegeden a XII. Alternatív Színházi Szemlén, ahol szégyenszemre elnyertük a legjobb előadásnak járó fődíjat.

"Nem másokon gúnyolódnak. Önmagukat teszik (virtuózan) nevetségessé. Vállalják komolykodásuk, előadói fontoskodásuk kínosságát. Megmutatják, mennyi alanyi nekifohászkodást igényel a rossz színház. Milyen mélyről fakad a tehetségtelenség és az alkalmatlanok szerepvállalása. Bölcseleti alapon hülyülnek. Elvből tiszteletlenek. Rendes, fölkészült anarchisták." - Molnár Gál Péter

 

TÁP Színház: Minden Rossz Varieté - Classic Max
- vágatlan rendezői változat-     

Balla Eszter, Bezerédi Zoltán, Csányi Sándor, Czapkó Antal, Dióssi Gábor, Drobek Attila, Dömötör András, Elek Ferenc, Ezüsthigany, Fenyő Iván, Hajduk Károly, Horváth Ákos, Jordán Adél, Juhász András, Juristovszky Sosa, Kamarás Iván, Keresztes Tamás, Kocsis Gergő, Kocsis László Szúnyog, Kovács Lehel, Kunert Péter, Lázár Kati, Máthé Zsolt, Mészáros Béla, Mucsi Gergő, Nagy Ervin, Paizs Miklós, Peer Krisztián, Péter Boldizsár, Polgár Tamás, Schönberger Ádám, Sipos Vera, Szabó Simon, Tamási Zoltán, Ubrankovics Júlia, Vajdai Vilmos, Vécsi Tibor

Bocs annak, aki nincs rajta, attól, aki rajta van, de nem lesz, és attól, aki rosszul írtuk. (sic)

 Videó: Juhász András és Péter Boldizsár

Rendező: Vajdai Vilmos

forrás: ATP

süti beállítások módosítása