Vendégségben Budapesten

Február 12. és 15. között a 2007-ben fennállásának 215. évfordulóját ünneplõ Kolozsvári Állami Magyar Színház vendégjátékával, a hivatásos magyar nyelvû színjátszás kiemelkedõ erdélyi mûhelyének bemutatkozásával kezdõdik Vendég­ségben Budapesten - Határon túli magyar színházi estek sorozat tavaszi féléve. A programsorozat sok újdonságot kínál, hiszen a négy meghívott darabból egy õsbemutató (Hosszú péntek), kettõ magyar nyelvû õsbemutató (Egy Igenért és egy Nemért, Jákobi és Lájdentál), egy pedig most elõször látható nagyszínházi változatban (Túl a Maszat-hegyen).


Jelenet a Túl a Maszat- hegyen c. előadásból

Február 12-én délután 5 órakor látható a Thália Színházban Varró Dániel és Presser Gábor minden korosztálynak szóló mese-musicalje, a Túl a Maszat-hegyen. A zenés kalandjáték bábszínházi ősbemutatója után először Kolozsváron került színre élő színészekkel. A darabot Keresztes Attila rendezte, aki a színház korábbi zenés mesejátékát, a 2005 tavaszán Budapesten is bemutatott A kék csodatortát is jegyzi.

A kolozsvári társulat másnap este fél nyolckor a Thália Színház Új Stúdiójában Nathalie Sarraute Egy Igenért vagy egy Nemért című darabját mutatja be Patrick Le Mauff rendezésében. A két főszereplő (F1 és F2, Dimény Áron és Hatházi András) a köztük levő viszonyt próbálja tisztázni. Hiába kérik ki két pártatlan tanú (Laczó Júlia, Orbán Attila) véleményét, mégsem jutnak közelebb az igazsághoz, barátságukat egy "semmiség" teszi tönkre. Az orosz származású írónő a kortárs francia irodalom jelentős személyisége. Mind regényeiben, mind színműveiben az emberi nyelv működését vizsgálja.


Jelenet az Egy Igenért vagy egy Nemért című előadásból

Február 14-én este 7 órakor Hanoch Levin keserű bohózata, a Jákobi és Lájdentál a Thália Színház nagyszínpadán berendezett stúdiótérben kerül színre. A darabot héber eredetiből a kolozsvári színház felkérésére Borgula András fordította.

Jákobi Itámár (Bogdán Zsolt), a korosodó kisember egyszer csak eltökéli, hogy minden ok nélkül szakít jó barátjával, Lájdentál Dáviddal (Bíró József), és az élet apró örömeinek szenteli napjait. Jákobi egybekel a biztonságos élet reményétől fűtött nagy tomporú "művésznő"-vel, Ruthtal (Panek Kati), és Lájdentál önmagát mint... nászajándékot ajánlja fel. A furcsa együttélés nagyon hamar kiábrán­dultságba fullad. Levin fanyar komédiája a főként helyzetkomikumra kiélezett, egyszerű szituáción keresztül az emberi szenvedésnek kíván korszerű színpadi formát adni.


Jelenet a Jákobi című előadásból

A Kolozsvári Állami Magyar Színház budapesti "miniévada" a névtelen szenvedők és boldogságra vágyók drámáját poétikus eszközökkel kibontó előadással Visky András Hosszú péntek című darabjának bemutatójával ér véget február 15-én csütörtökön este 7 órakor a Thália Színházban, a színpad terében közösen megélhető katarzis nem titkolt reményében. A darab Kertész Imre Kaddis a meg nem született gyermekért című regényéből készült. Az előadást a kolozsvári színház igazgató-főrendezője, Tompa Gábor állította színpadra.

A Hosszú péntek főhősének gyönyörű szerelme és házassága válásba torkollik. A titokzatos nevű B. (Dimény Áron) nem tudja feldolgozni közelmúltja eseményeit, a még tulajdonképpen gyermekként megélt fogságot ugyanúgy, ahogyan csodálatos életben maradását sem. Gyermekkorának, iskolás éveinek, deportálá­sának traumái közé és szerelme közé állnak mindegyre, áttörhetetlen falként. A feleség gyermeket szeretne, a férj nem; a férj lezárhatatlan múltját cipeli mindenüvé, a feleség kettőjük életét szeretné kibontakoztatni, megszabadulva a reájuk nehezedő történelemtől. Érthetetlen, hogy az európai kultúrát alapjaiban megrázó világháborús tapasztalatok után az élet megy tovább; érthetetlen, hogy a boldogság nem megosztható.


Jelenet a Hosszúpéntek c. előadásból

"Ha egy regényből színpadi változat készül, az író azzal szembesül, hogy a színpadi előadás nyelvi anyaga másfelé viszi el az írást, de az eredeti mű szelleme, gondolatvilága megmarad. A Hosszú péntekben a hozzám legközelebb álló témákat ragadtam meg ebből a regényből, amelyet nagyon szeretek. Ezek az alaptémák jelennek meg a többi drámáimban is: a barátság, szerelem, fogság, a szabadság, a megszabadulás" - nyilatkozta a darab írója és az előadás dramaturgja Visky András.

A kolozsvári társulat vendégjátékához kapcsolódóan február 13-án kedden délután 4 órakor a Hosszú péntek írója, Visky András mutatja be A szökés című drámakötetét és a kolozsvári Koinónia Kiadót az Írók Boltjában.

Egy évvel a legutóbbi nagysikerű bemutatkozást követően a VI. POSZT-on a legjobb társulat különdíjával kitüntetett Kolozsvári Állami Magyar Színház ismét bebizonyíthatja a budapesti közönségnek, hogy kiváló színészekkel, színházi emberekkel rendelkezik, illetve nagyszerű színházi embereket nyer meg a közös munkához, és jelentős előadásokat hoz létre.

A felvételeket Biró István készítette

süti beállítások módosítása