A nézőtérrel szemben

A nézõtérrel szemben címû, a BME R Klubbjában havonta jelentkezõ beszélgetéssorozat vendége február 14-én Egressy Zoltán. Éppen tíz évvel ezelõtt 1997-ben írta meg Portugál címû drámáját, melyet 1998-ban Lukáts Andor rendezett meg a Kamrában. A darab azóta átköltözött a Katona nagyszínpadára, de más rendezésekben is számos külföldi és vidéki bemutatót ért meg: Miskolcon túllépett a 100. elõadásán, mely kortárs magyar daraboknál szokatlan siker.


Jelenet a Miskolci Nemzeti Színház 100. Portugál előadásából
fotó: Bócsi Krisztián/MNSZ

Drámáinak világa mindig egy-egy mikroközösség életét mutatja meg: Igrács, a cirkusz, a futballöltöző vagy a 4X100-as női váltó zárt közösségében éppúgy bekövetkezhetnek a tragédiák, melyek után ’az élet megy tovább’ közhelyes álbölcsességébe belesimulás válik drámává, mint a Jókai Mór történetéből dolgozó Három koporsó, vagy a Madách Imre, anyja és felesége érzelmi háromszögtörténetét feldolgozó Vesztett éden zárt világában, ahol tragédia és dráma még egybeesik. Legutóbb Baleset című drámáját mutatták be a Veszprémi Petőfi Színházban.

Pályája során a darabok mellett meseregényt, abból készült mesedarabot, verseskötetet, filmforgatókönyvet egyaránt írt - dramaturgként, színészként, szövegíróként és filmrendezőként is megmutatkozott már. Ma este Györe Gabriella és a közönség kérdéseire válaszol.

A sorozat következő estjére 2007. március 14-én este hattól kerül sor, akkor Háy Jánossal találkozhatnak. Áprilisban Forgách András lesz a vendég.

Az Egressy Zoltán beszélgetés időpontja: 2007. február 14. 18.00
Helyszín: R Klub − Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem R épület 1. emelet (1111 Budapest, Műegyetem rakpart 7-9.)

Egressy Zoltán portréját Koncz Zsuzsa készítette

süti beállítások módosítása