Martin McDonagh: Vaknyugat

Vasárnap került bemutatásra a székesfehérvári Pelikán Kamaraszínházban a népszerû kortárs angol szerzõ, Martin McDonagh Vaknyugat címû színmûve Guelmino Sándor rendezésében.


Krajcsi Nikolett, Szabó Győző

Egy roskadozó ház áll a falu szélén, a tó közelében. Itt él a két fivér, Valene és Coleman Connor. Kevés látogatójuk van - csak a helyi pap és egy krumplipálinkát árusító szerelmes kislány zavarják meg kettejük veszekedéssel töltött napjait.
Martin McDonagh sodró erejű humorral megírt darabjában élet és halál a tét. S talán még ennél is több: a halál utáni élet.
Meg tud-e a két testvér valaha is bocsátani egymásnak? Sikerül-e a fiatal pap legnagyobb vállalkozása, amivel a rábízott közösség és a saját lelkét próbálja megmenteni?
Izgalmas, szórakoztató utazásra invitáljuk a nézőket a festői Írországba, a harsogó zöld mezők, a finom sörök és a hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosságok hazájába.


Krajcsi Nikolett, Gulyás Sándor

Martin McDonagh: Vaknyugat
-
színmű -

Valene Connor: Gesztesi Károly
Coleman Connor: Szabó Győző
Welsh Atya: Gulyás Sándor
Kicsilány Kelleher: Krajcsi Nikolett

Díszlet: Horesnyi Balázs
Jelmez: Kárpáti Enikő
Dramaturg: Orbán Eszter
Rendezőasszisztens: Láposi Réka

Rendező: Guelmino Sándor

Premier: 2007. február 11.
Előadások: 2007. február 13., 14.


Szabó Győző, Gulyás Sándor, Gesztesi Károly

Martin McDonagh a kortárs dráma csodagyerekének számít. 1970-ben született Londonban, ahol máig él, bár ír származású szülei időközben visszaköltöztek szülőföldjükre. 16 éves korában abbahagyta az iskolát, majd ezután tévénézéssel, valamint rádiójátékok írásával foglalatoskodott, amelyekből 22-t utasított vissza a BBC. Első darabját, a Leenane szépét (1996) nyolc nap alatt írta, állítólag a Hogyan írjunk? című könyv útmutatásai alapján. Ezt a darabot Dublinban mutatták be, majd amikor 1997-ben Londonban előadták, McDonaghnak már négy darabja futott szimultán London színpadain. Ezzel kevés kortárs író dicsekedhet. A szerző különlegessége az is, hogy bár valamennyi darabja Írország nyugati részén játszódik, az író maga csak néhány nyarat töltött ott. Ennek okát a drámaíráshoz szükséges távolságtartásban jelöli meg: drámakísérletei Angliáról éppen ezért sikerületlenek. McDonagh a Royal National Theatre háziszerzője; több díj, köztük a Award for most Promising Newcomer, Writers' Guild Award for Best Fringe Theatre Play, Evening Standard Award for Most Promising Playwright birtokosa.

A felvételeket Gulyás Buda készítette
Forrás: Székesfehérvári Vörösmarty Színház

süti beállítások módosítása