A Szíkölök

2007. február 16-22 között rendezik meg Debrecenben a Kortárs Magyar Drámák Fesztiválját, melyre meghívást kapott a Honvéd Kamaraszínház is. A Rusznyák Gábor szerezte és rendezte "Szíkölök" címû produkciót február 19-én két alkalommal, 17 illetve 20 órától láthatja a közönség.


Jelenet a Szíkölök c. előadásból

2004-ben hatalmas sikert aratott a magyar színházi életben a Bozgorok című előadás, amellyel a szegedi Alternatív Színházi Szemlén Rusznyák Gábor elnyerte a Legjobb rendezés díját, a Színházi Kritikusok Céhe pedig ugyanebben az évben a Legjobb független színházi előadásnak ítélte meg a. A társulat külön jutalomban részesült, amikor elnyerte a Fővárosi Önkormányzat Alkotóközösségi Díját a Magyar Stúdió Színházi Műhelyek XVI. Fesztiválján.

A "bozgor" román kifejezés, jelentése: hazátlan.

Bántó jelzője mindazoknak, akik sehova sem tartoznak, akik ugyan állampolgárai az adott országnak, de nem tagjai. (Esetlegesen,  ugyanakkor tagjai egy másik "országnak" népcsoportnak, de nem állampolgárai annak.) Kitaszítottak innen is onnan is: "Bozgorok".


Jelenet a Szíkölök c. előadásból

Shakespeare Ahogy tetszik című színműve, sokrétegű, bonyolult darab. Sok mindenről szól többek között a kitaszítottságról, a száműzöttségről is.

A Honvéd Kamaraszínház színészei (akik javarészt Erdélyből származtatnak) - kicsit magukról is vallva, - ezen a szemüvegen keresztül nézték Rosalinda, Orlando, Próbakő, Jaques és a többiek civódásait, perlekedéseit, azt, hogy hogyan szerelmesek, hogy hogyan élnek ők... mi, s  ti...

A "Szíkölök" - mintegy a Bozgorok folytatásaként - nem egy összefüggő történetet mesél el, hanem mozaikszerű, különböző korokban és helyszíneken játszódó laza szerkezetű jelenetfüzér.Az előadás kiindulópontja a magyarok bejövetele a Kárpát-medencébe, vége pedig a 2004. december 5-i népszavazás.

Mese a székelyekről, történelmükről, szokásaikról,felhasználva azokat a sztereotípiákat, közhelyeket amiket mi, "magyarországi magyarok“ tudunk, gondolunk vagy képzelünk "róluk“. Hogy miért is van minden úgy ahogyan.

<<< Tekintse meg a foto.szinhaz.hu további képeit az előadásról ITT >>>


Jelenet a Szíkölök c. előadásból

Forrás: Honvéd Kamaraszínház
A felvételeket Nehéz Andrea készítette
 

süti beállítások módosítása